Gaziantepli ustaların ellerinde sanat eseri gelen tahta bebek beşikleri, nostalji sevenlerin ilgisi ve faydaları nedeni ile teknolojiye direnmeye devam ediyor.


Gaziantep’te dede mesleği marangozluğu devam ettiren Ahmet Durucu, tahta bebek beşiklerinin eskiye nazaran çok rağbet görmese de faydalarını bilen insanlar tarafından hala tercih edildiğini söyledi.


Şimdiki teknolojik beşiklerin düz olduğu için çocuğun gazını almadığını ancak eski tahta beşiklerin sağa sola sallanarak çocuğun gaz sorununun aşılmasına yardımcı olduğunu kaydeden Durucu, “Yıllardan bu yana yaptığım bir iş marangozluk. Dede mesleğidir. Bizim iş ahşap üzerine ama bu beşiklerin demir olanları da var. Çocukların oynamasını için küçük beşik, çocukların yatması için de büyük tahta beşikler yapıyoruz. Bu beşiğin özelliği çocuğun rahat yatmasıdır. Çocuk bu beşikte yatarsa sağlıklı büyür. Şimdiki karyolalar düz sallandığı için çok faydalı değil. Çocuk süt içtiği için çocukta gaz oluşur. Çocuk düz yatakta yattığı zaman ağlar, duramaz, sancılanır, yatamaz, uykusu gelmez. Bu bizim yaptığımız sallanır beşikler çocukları rahat ettirir. Beşikler sallandığı için çocuklar rahat yatar” dedi.


Yeni çıkan teknolojik ürünlerin insanları kültürüne, özüne yabancılaştırdığını kaydeden marangoz ustası Ahmet Durucu, eskide olan ürünlerin birçoğunun bilinmedik faydaları olduğunu ancak bunların sonradan ortaya çıktığını söyledi. Çocukların tahta beşiklerde büyütülmesinin daha faydalı olacağını aktaran Durucu, “Bu ürünlere eskiye göre pek rağbet kalmadı. Şimdi yeni yeni teknolojik şeyler çıkıyor. Bu ürünler geçmişte çok rağbet görüyordu. Şimdi bunlara ilgi az. Çocukları elinizden geldiği kadar beşikte büyütün. Bu beşiklerin tarihi çok eskiye dayanır. Geçmişte çocuklar beşikte yatardı. Beşikte yatan çocuğa bir de mani söylerler, ninni söylerlerdi. Artık ninniyi yeni çıkan beşikler kendisi söylüyor. Bunlara rağmen yine de bu beşiğin faydasını bilenler, nostaljiyi sevenler gelip almayı ihmal etmiyor” dedi.(İHA)