Adana’da taksiciler, duraklarda çalışmak için durak sahiplerinin kendilerinden günlük 30 ile 150 TL arasında bir ücret istemesinden yakındı. Durak sahiplerine yüksek tutarlarda ödemeler yapan şoförlerin, masraflarını çıkarmak için taksimetre hilesi yaparak kar etmeye çalıştıkları iddia edildi.


Yanlış uygulanan kent politikaları, ulaşım sektöründe de farklı sorunları beraberinde getiriyor. Taksicilik sektörü her geçen gün büyürken, küçük esnaf sektörde daha da küçülüyor.
Taksi duraklarında çalışmak için durak sahiplerinin kendilerinden günlük 30 ile 150 TL arasında ücret istediğinden yakınan taksiciler, yakıt, vergi, sigorta, muayene ve bakım masrafları da buna dahil edildiğinde eve ekmek götürmek için 3 katı çalışmaları gerektiğinden yakındı.
“ÖDEDİKLERİ VERGİ ARAŞTIRILMALI”
Haklarının gasp edildiğini ve mağdur olduklarını vurgulayan taksiciler, durak sahiplerinin kendilerinin üzerinden büyük paralar kazandığını öne sürdü. Bir durakta en az 10-15 araç çalıştığını ve günlük kazançlarının en az 300-450 TL arasında değiştiğini anlatan taksiciler, taksicinin 1 gün istirahatli olması halinde aylık 4 bin 500 ile 6 bin 750 TL gelir elde edildiğini ve sadece telefon, elektrik ve kira masrafların bulunduğunu söyledi. Taksici esnafı, Vergi Dairesi Başkanlığı’na seslenerek, durakların ne kadar para kazandıklarının ve ne kadar vergi ödediklerinin araştırılmasını istedi.
“BİZİM DAVAMIZ EKMEK DAVASI”
Taksici esnafının bu nedenlerle uzun süre eylemler yapması nedeniyle Adana Büyükşehir Belediyesi, transit taksi istasyonu uygulaması başlattı. İstasyona başvuran taksiciler ücretsiz olarak kentin çeşitli noktalarına kurulan istasyonlarda ücret ödemeden çalışmaya başladı. “Bizim davamız ekmek davası” diyen taksiciler, transit taksi istasyonu uygulaması nedeniyle Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’ye teşekkür etti.
“MÜŞTERİLER UCUZ DİYE ŞAŞIRIYOR”
Transit taksi istasyonu uygulamasının kendileri için de müşteriler için de faydalı olduğuna değinen taksici esnafı, araçlarına binen müşterilerin gidecekleri yere vardığında gördükleri taksimetre ücretiyle şaşkınlığa uğradığını aktardı. Müşterilerin kendilerine “Neden bu kadar ucuz?” diye sorduklarını anlatan taksiciler, bunun sebebinin duraklara günlük 30 ile 150 TL ücret ödeyen taksicilerin, masraflarını çıkarmak için hileye başvurmak zorunda kaldıklarını ifade etti. Sektörde büyük bir mafyalaşmanın olduğuna da dikkat çeken taksi şoförleri, Vali Mustafa Büyük ve Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek’ten de kendilerine sahip çıkılmasını istedi.


(İHA)