Gaziantep'te 40 yıldır televizyon tamirciliği yapmakta olan Ali Gökşen, zamanın en popüler mesleklerinden olan televizyon tamirciliğinin teknolojiye yenik düştüğünü söyledi.


Eski zamanlarda televizyonun çok nadir bulunduğunu ve sadece varlıklı bazı kişilerde olduğunu aktaran Gökşen, bu nedenle televizyon tamirciliğinin de eski zamanların en popüler mesleklerinden birisi olduğunu kaydetti.


Teknolojinin gelişmesine bağlı olarak ürünlerin ucuzladığını ve Çin malı ürünlerin de piyasaya girmesi ile birlikte işlerinin tamamen bittiğini ifade eden Gökşen, “40 seneden beri televizyon tamirciliği yapıyorum. Önceden televizyon yoktu tabi radyo vardı. Televizyon tamirciliği sonradan çıktı. İnsanların eskidiği gibi meslekler de eskiyor. Zamanın en güzel mesleklerinden birisiydi ama şimdi eski değeri kalmadı. Cihazların ucuzlaması, Çin malı ürünlerin gelmesi işleri bitirdi. Eskiden anten güçleri zayıftı. Sonradan uydular falan çıkınca 'Vizontele' filmindeki gibi olaylar sona erdi. Eskiden bu tür olaylar oluyordu. Uydu frekansları çoğalınca kanal sayıları çoğaldı. Bu tür şeylere gerek kalmadı” dedi.


“35-36 METRE ANTEN İLE SADECE ARAP KANALLARINI İZLEYEBİLİYORDUK”


Eski zamanlarda yayınların çok zayıf olduğunu aktaran Gökşen, “Eskiden bizim evimizde 35-36 metre antenle biz sadece Arap kanallarını seyredebiliyorduk. Gaziantep’te haftada bir gün yayın vardı. Ondan sonra haftada 3 güne çıktı. Yayın genelde geceleri 7 ile 11 saatleri arasında oluyordu. 11’de İstiklal Marşı’nın okunması ile yayınlar kapanıyordu. Ama şimdi çok çeşitli yayınlar var. Herkes istediği şekilde istediği kanalı seyredebiliyor” ifadelerini kullandı.


“30-40 KİŞİ BİR TANE TELEVİZYONU İZLERDİK”


Televizyonun az ve nadir kişilerde olduğu zamanlarda 30-40 kişinin bir araya gelerek sadece bir adet televizyonu izlediklerini belirten Gökşen, “Eskiden insanlar birbirlerinin evlerine giderlerdi. 1970 senesinde babam Almanya’dan televizyon getirmişti. Mahallede herkes bizim eve gelirdi. Gelirken çaylarını da getirirlerdi beraberlerinde. 30-40 kişi bir televizyonu seyrederdik. Eskiden herkes sohbet ediyordu. Daha sosyal ortamlar oluyordu. Teknolojinin gelişmesi artık insanları birbirinden uzaklaştırdı. Dini sohbetler oluyordu. Maalasef artık onlar kalmadı. Mesleğe ilkokulu bitirdikten sonra başladım. O zamanlarda çok iyi bir meslekti. Saygınlığı vardı. Şu anda maalesef eski saygınlığı eski popülerliği kalmadı. Şimdi yeni çıkan LCD ve plazma televizyonlara tamirat olayı yok. Onlar kart değiştirilerek yapılabiliyor” şeklinde konuştu.(İHA)