Demir ve kalsiyum bakımından zengin olan üzüm pekmezi, böbrek ve karaciğerin işlevini arttırarak vücudu hastalıklara karşı koruyor.


Vücudun dinç ve zinde olmasını da sağlayan üzüm pekmezi, kış aylarından bahar aylarına geçişte meydana gelen bahar yorgunluğunu da önlüyor.
Şifa kaynağı olan ve kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi haline gelen üzüm pekmezi, cildin taze ve temiz bir görünüm almasını sağlayarak kansere yakalanma riskini azaltıyor. Her mevsimin tadılan lezzeti haline gelen üzüm pekmezi, akciğer ve karaciğer hastalıklarının önüne geçiyor.


Gaziantep’te 11 yıldan bu yana şirecilik mesleği ile uğraştığını belirten Zeynel Abidin Karaoğlu, "11 yıldan beri Tarihi Elmacı Pazarı’nda yöresel ürünler adına hizmet veriyoruz. Gaziantep’in özel üzüm pekmezinin satışını yapıyoruz. Sattığımız ürünler arasında üzüm pekmezinin bizim için ayrı bir yeri bulunmaktadır. Gaziantepli vatandaşların üzüm pekmezi tüketmesi için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Üzüm pekmezinin kar payı çok düşük olmasına rağmen biz insan sağlığına faydalı olduğu için yine de satıyoruz. Üzüm pekmezi yıllar önce sıvı olarak tüketilmekteydi. Üzüm pekmezi en çok tüketilen pekmezlerin arasında yer alıyor. Üzüm pekmezi kana en çabuk karışan yiyeceklerden birisidir. Üzüm pekmezi antioksidan özelliği de gösteriyor" dedi.


ÜZÜM PEKMEZİ BAHAR YORGUNLUĞUNU ÖNLÜYOR


Vatandaşların üzüm pekmezi tüketerek bahar yorgunluğunu atlatacağını ifade eden Karaoğlu, "Üzüm pekmezi özellikle gribal enfeksiyonların önlenmesinde önem arz ediyor. Üzüm pekmezi tüketen insanların akciğer ve karaciğeri kuvvetli olur. Vatandaşlar üzüm pekmezi tüketirse, bahar yorgunluğuna yakalanmaz. Üzüm pekmezi kana çabuk karıştığı için insanın vücudunu zinde tutar. Özellikle kahvaltıda pekmez tüketen insanlar günü dinç ve dinamik geçirir. Üzüm pekmezi vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklardan korur. Üzüm pekmezi tüketen bir insanda bahar yorgunluğu meydana gelmez, olsa bile çok çabuk sürede atlatır. Üzüm pekmezi gribal enfeksiyonları önler. Küçüğünden büyüğüne herkesin üzüm pekmezi tüketmesini tavsiye ediyoruz. Çünkü üzüm pekmezi bizim eski bir kültürümüz ve geleneğimizdir" diye konuştu.


"GAZİANTEP ÖNCEDEN BAĞLAR DİYARIYDI"


Gaziantep’in şire ile özdeşleştiğini dile getiren Karaoğlu, "Gaziantep, sanayisi ve gıda ürünleri ile her zaman ilerleyen bir şehirdir. Üzüm pekmezi dört mevsim elimizde bulunmaktadır. Gaziantep önceden bağlar diyarıydı. Şeker hastaları da üzümden tadabilir. Üzüm pekmezi dört mevsim tüketilebilir" şeklinde konuştu.(İHA)