Hatay'da 10 yaşındayken antik heykellerin taştan kopyasını yapmaya başlayan Abdullah Özalp, 50 yılda 30 binin üzerinde esere imza attı.


Babasından öğrendiği heykel yapımını 10 yaşından beri sürdüren Abdullah Özalp, atölye gibi kullandığı evinin bahçesinde 50 yılda 30 binin üzerinde eser ortaya çıkardı.


Defne ilçesi Harbiye Mahallesi'nde evinin bahçesinde taşı sanata dönüştüren 60 yaşındaki Özalp, AA muhabirine, dedesi ve babasının sanatını sürdürmenin gururunu yaşadığını söyledi.


Kitap ve dergilerdeki antik heykel resimlerine bakarak taşları işlediğini, bu konuda eğitim almadığını anlatan Özalp, yaptığı eserleri satarak geçimini sağladığını kaydetti.


Heykelleri, büyüklüğüne ve harcadığı emeğe göre 10 ila 7 bin liraya sattığını belirten Özalp, mozaik pano çalışması da yaptığını kaydetti.


Özalp, Anadolu motifleri, Hitit, Asur, Roma ve Bizans dönemlerine ait baş heykellerinin kopyasını yaptığını ifade ederek, şöyle konuştu:


"Taşları işlemeye başladığımdan bugüne, Mitolojik tanrılar Apollon ve Zeus, su perisi Daphne heykellerinin benzerlerinin de aralarında bulunduğu yaklaşık 30 bin esere imza attım. Bölgemizde bulunan serpantin, Afyon'dan mermer, Kayseri'den oniks, Azerbaycan'dan turkuaz taşı kullanıyorum. Eserlerimin büyük bölümünü yurt içinde satıyorum. Başta ABD ve Japonya olmak üzere birçok ülkeye de heykel sattım. Aslında bu iş parayla, pulla ölçülmez. Sanatımı, aşkla sevgiyle yapıyorum."


Evi, müzeyi andırıyor


Özalp, el emeği göz nuru eserleri bahçeye sığmadığı için evine koyduğunu, bu yüzden evinin adeta müzeyi andırdığını söyledi.


Sanatın ruhu dinlendirdiğine dikkati çeken Özalp, Hatay'ın ve Türkiye'nin tanıtımına da katkı sunduğuna inandığı bu işi ömrü yettiğince sürdüreceğini vurguladı.


Özalp, gençlere, maddi getirisine bakmadan sanatla ilgilenmelerini tavsiye etti.


(AA)