Hatay’ın Yayladağı ilçesinde yarım asırdır üretimi yapılan lokum, Türkiye’nin tüm illerine gönderiliyor.


İhracatı yapılmasa da turistler ve gurbetçi Türkler tarafından yurt dışına bol miktarda götürülen Yayladağı lokumu katkı maddesi kullanılmaması, ağızda kolayca erimesi, dişe yapışmaması gibi özellikleri ile tercih ediliyor.
Şeker, nişasta, limon tuzu ve su karışımıyla elde edilen malzemenin 150 derecede kaynatılmasının ardından tepsilere dökülerek kesimi yapılması ve yaklaşık 2 gün bekletilmesinin ardından satışa sunulan “Yayladağı Lokumu” dünyaya açılmaya hazırlanıyor.
Yayladağı ilçesinde lokum üretimi yapan işletme sahibi Mehmet Öztürk, Yayladağı lokumunun en büyük özelliğinin sade ve doğal olması içerisinde hiçbir katkı maddesi bulunmaması ve belki de dünyada tek olan lokum olduğunu kaydetti. Öztürk, ”Yayladağı lokumu, içerisinde hiçbir katkı maddesi yok saf, doğal ve güzelliğiyle gönül rahatlığıyla yenilebilecek bir gıda maddesi bu. Lokumun içerisinde sadece şeker, su ve nişasta var başka hiçbir madde içermiyor. Katkı olarak çeşitlerimizde kullandığımız fındık fıstık ceviz gibi çeşitlerde bu tür şeyler kullanıyoruz başkada bir şey kullanmıyoruz” dedi.
Ürettikleri lokumların raf ömürlerinin kısa olmasının dezavantaj olduğunu ifade eden Öztürk, ”Lokumumuzu dünyanın diğer ülkelerine göndermeyi düşünüyoruz o yüzden ürünlerimize katkı maddesi katmadan paketleme gibi seçenekler düşünüyoruz. Lokumlarımız doğal olduğu için uzun ömürlü olmuyor. 20 gün boyunca tazeliğini koruyor daha sonra tüketilebilir ama o lezzet bulunmaz. Bizler şuan özellikle katkı maddesi koymadan bunun ömrünü nasıl uzatabileceğimizi gıda mühendisleri ile görüşüyoruz. Bunu çözdükten sonra içerisine kesinlikle bir madde katmadan glikoz da dahil bir çok ülkeye Yayladağı lokumunu ihraç etmeyi planlıyoruz" diye konuştu.
15 yıllık lokum ustası olan Süleyman Türkay ise ürettikleri lokumların içerisinde herhangi bir katkı maddesi olmadığını belirterek, "Lokumlarımızı yaklaşık 2,5 saat şeker, nişasta ve su ile kaynadıktan sonra tablalarımıza döküyoruz bir gün dinlendikten sonra kesim ve paketleme yapıyoruz. Lokumumuzun en büyük özelliği katkısız olduğundan dolayı kesinlikle dişe yapışmıyor ve bir rahatsızlık oluşturmuyor“ dedi.(İHA)