Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, “Yeraltındaki mağaraların birbiriyle olan bağlantılarını tespit edip, ecdadımızın milli mücadele de nasıl bir yol izlediğini ve buraları ne şekilde kullandıklarını ortaya çıkartarak, vatandaşlarımızın gezmesi ve görmesini sağlayacağız” dedi.


Gaziantep Savaş Müzesi altındaki mağaranın altında tesadüfen bir mağaranın daha ortaya çıkması sonucu harekete geçen Şahinbey Belediyesi, yeraltı mağaralarını turizme kazandırmak için çalışmalara başladı.
YER ALTI MAĞARALARI TURİZME KAZANDIRILACAK
Gaziantep Savaş Müzesi altında yerin iki kat altında bulunan mağaralara inerek çalışmalar hakkında bilgi veren Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, “Savaş müzemizin altında bulunan 2 katlı mağaradayız. Bu mağaraların üstünde tarihi Gaziantep evleri var. Özellikli Şehreküstü bölgesindeki bu yapıları ecdadımız elleriyle yapmıştır. Bu mağaralardan taşları kesmişler ve bu taşlarla üzerindeki evleri yapmışlardır. Bu mağaralar depo ve üretim merkezi gibi çok amaçlı olarak kullanılmıştır. Alttaki mağarada zeytin yapı çıkarılmış, diğer mağarada sabun üretimi yapılmıştır. Yine Şehreküstü mahallemizde daha büyük mağaralarımız var ki buralarda şimdi Gaziantep'in büyük sanayisi dediğimiz insanların dedeleri burada ip bükerek üretim gerçekleştirmişler. Hepsinin birbiriyle bağlantısı bulunmaktadır. Bu Mağaralar ayrıca düşmana karşı milli mücadelede geçiş yolları olarak kullanılmış. Savaş müzemiz yapısı itibari ile bunu çok iyi anlatıyor” diye konuştu.
KASTELLER VE MAĞARALAR BİRLİKTE GÜN YÜZÜNE ÇIKACAK
Yer altı su şebekesi olan kastellerle ilgili bilgi veren Başkan Tahmazoğlu, “Şehreküstü bölgemizde 6 adet kastelimiz var. Bunların bir kısmı aktif kullanılıyor, bir kısmı ise kullanılmıyor. Yaptığımız çalışma ile hem kastelerimizi aktif hale getireceğiz, hem de yer altı mağaralarının birbiriyle olan bağlantılarını ortaya çıkaracağız. Kasteller yer altı su şebekesi, yani ecdadımız yeraltında kanallar döşemiş ki hala bu sular akıyor. Pişirici kastelinden Şıh Cami kasteline giden kanal halen aktif olarak çalışıyor, o zaman da oralardan da evlere dağıtılmış. Tarihçesine baktığımız zaman 1200’li yıllara dayanıyor bu kastellerin yapımı. Bu yerleşim yerlerinden daha önce de yapılmış olabilir” açıklamasını yaptı.
"7 KİLOMETRELİK SOKAK SAĞLIKLAŞTIRMA YAPTIK"
Şehreküstü bölgesinde yapılan sokak sağlıklaştırma çalışmalarına değinen Başkan Tahmazoğlu, “7 kilometrelik sokak sağlıklaştırma yaparak, tarihi dokumuzun hepsinin restorasyonunu tamamladık. Bu çalışmamızla Tarihi Kentler Birliğinin Metin Sözen büyük ödülünü alan ilk ilçe belediye olduk. Üstteki çalışmalarımızı büyük ölçüde tamamladık. Şimdi yeraltına iniyoruz. Kullanılmaz hale gelen bu mağaraların restorasyonunu yaptıktan sonra buraları yer altı turizmine açmış olacağız. Bu noktada vatandaşlarımız üstte tarihi yapılarımızı gezecek, hem de yer altında ecdadımız buraları ne şekilde kullanmışsa biz o eski halini korumak suretiyle vatandaşlarımıza kısa sürede bunları görme fırsatı inşallah sunmuş olacağız” ifadelerini kullandı.(İHA)