Havaların ısınmasıyla yerli ve yabancı turistlerin ilgi göstermeye başladığı müzeyi bu yılın ilk üç ayında 31 bin 200 kişi ziyaret etti.


GAZİANTEP (AA) - Gaziantep'teki Zeugma Mozaik Müzesi'ni bu yılın ilk çeyreğinde 31 bin 200 kişi ziyaret etti.


Resmi açılışının gerçekleştiği 9 Eylül 2011'de Tunus Bardo Müzesi'nden, "dünyanın en büyük mozaik müzesi" sıfatını devralan ve önceki yıl "Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü"ne layık görülen müze 2012'de 175 bin, 2013'de ise 173 bin kişiyi ağırladı. 


Havaların ısınmasıyla yerli ve yabancı turistlerin ilgi göstermeye başladığı müzeyi bu yılın ilk üç ayında 31 bin 200 kişi ziyaret etti.


İl Kültür ve Turizm Müdürü Ergün Özuslu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müzenin, sergilenen 2 bin 464 metrekare mozaik ile dünya çapında önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.


Dünyanın en büyük mozaik müzesi unvanını elinde bulunduran müzenin, şehrin ve ülkenin tanıtımında önemli rol üstelendiğini belirten Özuslu, "Müzeyi geçen yıl 173 bin kişi ziyaret etti. Bu yılın ilk çeyreğinde 31 bin 200 ulaşan ziyaretçi sayısı her geçen gün artıyor. Yıl sonundaki ziyaretçi sayısının geçen yılın da üzerine çıkacağını tahmin ediyoruz" dedi.


Müze hakkında


Çingene kızı ile özdeşleşen müze, Mars heykeli, bir kısmı kazı alanında çalınan Dionysos-Ariadne'nin Düğünü mozaiği, yaklaşık 150 metrekarelik duvar resmi, 4 Roma dönemi çeşmesi, 20 sütun ve mezar stelleriyle dikkat çekiyor.


Hamam mozaikleri ve 1. yüzyıla ait ünlü savaş tanrısı Mars'ın heykeli bodrum katta bulunduğu müzenin giriş katında da Fırat Nehri'nin kenarındaki villalarda bulunan mozaikler yer alıyor. Kazılarda çıkarılan Poseidon ve Euphrates ikiz villaları, mozaikler, duvar resimleri, çeşmeler, sütunlar ve duvarlar orijinal pozisyonlarında ve kazıda bulunduğu boyutlarıyla sergileniyor.


İkinci katta "Çingene kızı" olarak adlandırılan ve simge haline dönüşen Mainad mozaiği için yapılan özel oda var. Çingene kızı mozaiği, hangi açıdan bakılırsa bakılsın ziyaretçiye bakıyormuş izlenimi vermesiyle dikkat çekiyor. Labirent şeklinde dizayn edilen odanın duvarında, kaçakçılar tarafından büyük oranda tahrip edilen Mainad mozaiği de yer alıyor. İkinci katta ayrıca Doğu Roma dönemi kilise mozaiklerinin yanı sıra 6. yüzyıla kadar devam eden mozaikler sergileniyor.


(AA)