Dünyada ve Türkiye’de ilk madalyalı şehir unvanına sahip olan Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 89. yıldönümü düzenlenen törenlerle kutlanıyor.

TBMM eski Başkanı ve Manisa milletvekili Bülent Arınç ile Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’in de izledikleri bayram töreni bugün Trabzon Bulvarı üzerindeki tören alanında gerçekleştiriliyor. Ancak son yıllarda bayram coşkusu ve heyacanının giderek azalıyor olması Kahramanmaraşlıları bir hayli üzüyor.

KAHRAMANMARAŞ'IN KURTULUŞU

Anadolu'nun ilk fatihlerinden olan Selçukoğullarından Kutalmuş oğlu Süleyman Şah tarafından Bizans'tan alınarak Selçuklu Müslüman Türk Devletinin topraklarına katılan Maraş ilimiz haçlı seferleri sırasında büyük tahribata uğramıştır.

Daha sonra Mısır Kölemenleri ile Dulkadiroğullarının idarelerinde kalan Maraş, Yavuz Sultan Selim tarafından Osmanlı topraklarına katılmıştır. Tanzimata kadar eyalet merkezi olan Maraş, Tanzimattan sonra Halep eyâletine bağlı üç sancaktan birinin merkezi olmuş, Cumhuriyetten sonra da vilâyet merkezi haline getirilmiştir.

İstiklâl Savaşında din, vatan ve namus mücadelesini dillere destan şekilde kahramanca yapan şehirlerimizin önde gelenlerindendir.

Fransız işgalindeki Maraş'ta 30 Ekim 1919 cuma günü, şehir içindeki Uzunoluk hamamından çıkan kadınlara Fransız askerlerinin saldırdıklarını gören Sütçü İmam, hemen tabancasına sarılarak birkaç tanesini yere sermiş, diğerleri de kaçmışlardı. Bu hadiseden sonra; bütün Maraş ayağa kalkmış ve mücadele alevlenmişti.

Bu mücadele 12 Şubat'ta düşman tamamen Maraş'tan sürülmesine kadar devam etti. Kendini kurtaran şehir, TBMM tarafından Kırmızı Şeritli İstiklal Madalyası ile taltif edildi ve daha sonraları çıkarılan bir kanunla da «Kahramanmaraş» oldu. (www.kanal46.com)