Merkezden etkin ve karar alma mekanizmasına önem veren bir sistem olan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine yerelde ilk olarak resmen Gaziantep Büyükşehir Belediyesi geçti. Belediye’de bulanan Genel Sekreter yardımcıları makamı kaldırıldı. 28 daire başkanlığı 18’e indirilirken bu dairelere bağlı 98 müdürlük ise 69’a düşürüldü. Böylelikle Başkan projelere üretecek, Genel Sekreter ise kurumun amiri pozisyonuna resmen geçmiş olacak.

KAHRAMANMARAŞ ZATEN GEÇMİŞTİ

Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör koltuğa oturur oturmaz, değişiklikleri yapmıştı. Kulislerde konuşulan bilgilere göre 14 Nisan Pazar günü Başkan Güngör, tüm daire başkanlarını ve sıralı müdürlerini makama çağırarak, brifing aldığı, ve birleştireceği veya kapatacağı daireleri belirlediği öne sürüldü. Başka bir ifade ile Başkan Güngör, Fatma Şahin’den önce bu sisteme geçmiş oldu.

MÜDÜRLER ŞEF OLDU

Öte yandan yine kulislerde konuşulan bilgilere göre, bazı dairelerde müdür pozisyonundaki kişilerin daire başkanı statüsünde olduğu, bununda Başkan Güngör tarafından bu müdürlerinde, şef pozisyonuna düşürüldüğü öne sürüldü.

KÜLLİYE TARZI YÖNETİM GETİRMİŞTİ

Uzun süre bürokrat olarak çalışan Güngör’ün ilk düzene gittiği yer özel kalem müdürlüğü olmuştu. Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde uygulanan sisteme geçen Güngör, etkin kararlar alabilmek için zaman yönetimini en etkili şekilde kullanıp, şehrin emanetini bilinçle yönetmeye çalışıyor.

GAZİANTEP’TE NELER OLDU

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de ilk kez Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni yerelde uygulama kararı aldı. Çözüm odaklı yeni sistemi hayata sokan Büyükşehir Belediyesi, Cumhurbaşkanlığı modelini Gaziantep'e uygulayacak. Yeni yönetim sistemi kapsamında genel sekreter yardımcılıkları kaldırıldı, 28 daire başkanlığı 18’e indirildi, daire başkanlıklarına bağlı 98 müdürlük 69’a düşürüldü. Değişikliklerle beraber belediye, araç, yakıtta yüzde 30 tasarruf sağlayacak. Büyükşehir, hizmet odaklı, tasarruflu, ulaşılabilir bir yapıya dönüşecek. Yeni sistemle halka daha hızlı ve etkili hizmet verilecek, gönül belediyeciliği öncelikli olacak

Derleyen: Mustafa Kılınç