Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 1.Uluslararası Kitap Festivali bugün düzenlenen basın toplantısıyla start aldı.


Gaziantep’in en meşhur mekanlarından Şirehan Otel'de gerçekleşen toplantıya Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantepli ünlü yazar Ahmet Ümit, Şirehan Oteli Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Tekin Öztan ve Gaziantep’te faaliyet gösteren yerel ve ulusal basın mensuplarının temsilcileri katıldı.


1.Uluslararası Kitap Festivali'nin açış konuşmasını yapan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Uluslararası Kitap Festivali'nin açılışı için bugün bir aradayız. Çünkü oku güzelliklerin sayfasıdır mesajı ile festivalimizin açılışı için bir araya geldik. Bunun önemli bir ihtiyaç olduğunu gördük. Çünkü şehrimizin tarihini, medeniyetini, kimliğini, kişiliğini çok iyi okumamız lazım. Atalarımızın bize bıraktığı mirasa çok iyi sahip çıkmamız lazım ve bizim gelecekte çocuklarımıza bırakacağımız miras için, bu yapacağımız çalışmaların ne kadar önemli olduğunu önce konuştuk ve özellikle tarihimize, şehrimize, medeniyetine baktığımız zaman bir ipek yolundan geçiyor, ipek yolu bir kalkınma yolu ticaret beraberinde bütün uygarlıklardan, bütün medeniyetlerden en büyük kalkınmanın bu yol üzerinden geçmesini sağladı. Bu ticaretle zenginleşme bizim kültür ve sanat hayatımıza tarih boyunca çok önemli bir kalkınma parçası oldu, biz burada ticareti yaparken, toplum zenginleşirken bu kuru kuru ya bir zenginlik olmadı, kültür hayatıyla, sanat hayatıyla, birlikte yaşama sanatı ile bu toplum, bu doku, bu coğrafya çok önemli bir medeniyete ev sahipliği yaptı. Bugün nasıl sanayimizle övünüyorsak 200 Bin çalışanı olan bir sanayinin,200 ülkeye ihracat yapan bir sanayinin, bugün 6 Milyar dolar ihracat yapan bir sanayinin övüncünü hepimiz yüreğinde hissediyorsak, ticaret hayatında bugün orta doğunun üretim merkezi, orta doğunun ticaret merkezi olma yolunda isek uluslar arası lojistik merkezi, uluslar arası finans merkezi, bölgesel uluslar arası merkezler konusunda iddialı isek, hedeflerimiz ideallerimiz varsa bunu eğer kültürle birleştiremez isek, sanatla taçlandıramazsak bir şeylerin yalnız kalacağını, zayıf kalacağına inanıyoruz” dedi.
Gaziantepli ünlü yazar Ahmet Ümit ise, “Gaziantep’te güçlü bir sanayimiz var, mucize denilebilir bir sanayi için ve şehrimizin tarihinde gerçekten çok parlak olaylar var. Günümüzde artık sanayimizin gelişmiş olması bir anlam taşımıyor, hatta sanayi bir süre sonra eksikte kalabiliyor.Oysa bugün Gaziantep’i marka bir şehre dönüştürebilirsek, Gaziantep’i dünya kültür başkentine dönüştürebilirsek, Gaziantep’ten belki bir New York, Paris çıkmayabilir ama belki bir Milano çıkabilir. Dünya çapında insanların ilgisini çekebilecek somut bir kültür mirasına sahibiz. Fakat bunları insanlara anlatmak için bam başka bir bilinç yaratmak gerekiyor, bunun anlamı şu kendi tarihimizi bileceğiz, kendi şehrimizi bileceğiz, kendi şehrimizde kendi kültürümüzü yaratacağız ama aynı zamanda bunu bütün dünyaya anlatacağız. Çünkü buradaki bütün kültürel miras aslında dünyanın kültürel mirası yani Karkamış, Zeokman, Yesemek, Dülük Baba bunların hepsi dünyanın ortak mirasıdır.Biz de bunu dünyaya anlattığımız zaman bütün dünya bizi izlemeye gelecektir. Bunun anlamı, Gaziantep çok daha fazla kalkınacak” diye konuştu.
Gaziantep’in mutfak kültürü hakkında bilgi veren ve dünya açılımından bahseden Şirehan Oteli Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Tekin Öztan ise, “Gaziantep deyince akla ne geliyor? Kebap geliyor. Bugün hepinize tek tek sorsam kebap nedir diye kimse gerçek isminin ne anlama geldiğini bilemez. Kebap nedir? Biz neyi pazarlıyoruz? Önce insanlara bunu anlatmak gerekli. Kebap sözlük karşılığı şudur, ateşte pişen her ete kebap denir. O zaman kebap bizim günümüze ne zaman girmiştir? İnsanlık ateşi bulmuştur, kebap günümüze girmiştir. İlk çağlarda insanlar daha konuşmayı bilmez iken avladıkları avı demir çubuğa takıp ateşin üzerinde pişirirken daire halinde kebap’ın pişmesini beklerlerdi. İlk defa göz iletişimine girerler o an, ilk defa sosyalleşme gerçekleşiyor. Yani insanlıktaki ilk sosyalleşme kebapla başlamıştır, böyle bir mutfağa, böyle bir kültüre sahip iken bence el ele, kol kola bu kültürümüzü dünya’ya anlatmamız lazım” dedi.
Toplantı yaklaşık 1 saat süren tanıtım ve konuşmalar sonunda, soru cevap kısmı ile son buldu.(İHA)