Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesindeki Gavur Gölü bataklığında 1978'de bulunan 3 bin 500 yıllık fillerin atası olan mamut iskeleti, gerçekleştirilen özel bir çalışma sonrasında birleştirildi.


Kahramanmaraş Kültür ve Turizm Müdürü Seydi Küçükdağlı, yaptığı açıklamada, bir Asya filine ait olan kemiklerin müzede uzun yıllar dizili şekilde sergilendiğini, ancak yapılan uzun soluklu çalışma sonrasında birleştirilerek, iskeletin ayağa kaldırıldığını söyledi.


Daha önce müzede sergilenen fil iskeletinin çok fazla dikkati çekmediğini ifade eden Küçükdağlı, şöyle konuştu:


''Müzede başlayan tadilat çalışmasıyla fil iskeletinin ayakta sergilenmesi gündeme geldi. İlk başta zor gibi görünse de İtalyan Dr. Fabio Parenti'nin desteğiyle 1,5 yıllık çalışmayla bu düşünce hayata geçirilmiş oldu. Kemiklerin fotoğrafları tek tek çekildi ve bilgisayar ortamına aktarıldı. Bu kemiklerin nasıl birleştirileceği belirlendi. Eksik olan kemiklerin yerine benzer ürünler yapıldı. Daha sonra kemik parçaları birleştirildi. Şu anda fil iskeleti7 metreuzunluğunda ve 5 metre yüksekliğinde.''


İskeletin uygun bir ortamda muhafaza edilmesi için nem ve ısı ayarlamaları yapıldığını vurgulayan Küçükdağlı, ''Fil iskeletinin, Kahramanmaraş turizmine katkı sağlayacağına inanıyorum'' dedi.


Teşhir ve tanzim çalışmaları nedeniyle 1,5 yıldır kapalı olan Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi'nin tamamlanmasıyla fil iskeletinin de yeni haliyle görücüye çıkacağını bildiren Küçükdağlı, ''Ayrıca yine müzede bulunan küçük fil için de özel bir vitrin yapıldı. Müzede ayrıca Direkli Mağarası'ndaki kazılarda bulunan eserler de sergilenecek'' diye konuştu.