TBMM Milli Eğitim Komisyonu Başkanı ve AKP Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Sağlam, 1950'li yıllarda ABD ve Avrupa ülkelerinde yüzde 4-6 olan yükseköğretim okullaşma oranının bugün yüzde 80'lere çıktığına işaret ederek, Türkiye'de ise bu oranın yüzde 14,5 olduğunu belirtti.

TBMM Genel Kurulu'nda, Milli Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi ile 94 üniversitenin bütçelerinin görüşmeleri devam ediyor.

AKP Grubu adına söz alan Sağlam, 1950'li yıllarda ABD ve Avrupa ülkelerinde yüzde 4-6 olan yükseköğretim okullaşma oranının bugün yüzde 80'lere çıktığına işaret ederek, Türkiye'de ise bu oranın yüzde 14,5 olduğuna işaret etti. Yükseköğretim için talep fazla olmasına karşılık arzın bunu karşılamakta yetersiz kaldığını anlatan Sağlam, "Yapılacak olan yeni üniversite açmaktır. İktidar da bunu yapıyor. Ama yeni üniversiteler açarken, kalitenin de düşmemesi gerekiyor. Bunun için de öğretim üyesi yetiştirilmesine önem verilmeli" dedi.

Çağ nüfusu içinde yükseköğretimde okullaşma oranının önemli olduğunu belirten Sağlam, "1970'li yıllarda BM tarafından gönderilen bir ekip, Uzakdoğu ülkelerindeki durumu yerinde görmüş ve "Asya'nın dramı' başlıklı bir rapor hazırlamıştı. 25 yıl sonra bu kez Dünya Bankası'nın görevlendirdiği ekip, "Asya'nın Mucizesi' adlı bir rapor hazırladı. Bu değişim eğitimle gerçekleşti" diye konuştu.

-BAKANLIĞIN VERDİĞİ YANITLAR YANLIŞ BİLGİLER

CHP Grubu adına söz alan Yalova Milletvekili Muharrem İnce ise Milli Eğitim Bakanlığı'nın eğitim politikalarını eleştirdi. Eğitimin her şeyden önce geldiğini belirten İnce, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "yalan haber" diye bir gazete patronuna çıkıştığını hatırlattı ve "Şimdi ben Milli Eğitim Bakanı'nın yalan haberlerini de söylerim. Bugüne kadar Milli Eğitim Bakanlığı'na sorduğum soru önergelerine ya yanıt gelmedi, ya da yanlış bilgiler verildi. Uyduruk bilgiler yanıt olarak verildi" dedi.

Başbakanlığın, "Milletvekillerinin isteklerinin acil" olduğu yönünde bir genelgesi olduğunu öne süren İnce, bakanlıkta her türlü torpilin olduğunu iddia etti.

Öğretmen açığı konusunda Milli Eğitim Bakanı'nın doğru bilgiler vermediğini kaydeden İnce, Bakanlığın ise öğretmen açığı konusunda İl Milli Eğitim Müdürlüklerine bu konularda bilgi vermemeleri yönünde de uyarıldıklarını söyledi.

İnce, Türkiye'de alınan İngilizce öğretmen sayısının da Türkçe öğretmen sayısından fazla olduğunu iddia etti.

Bütçe payının her yıl en yüksek payının Milli Eğitim Bakanlığı'na verildiğini kaydeden İnce, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü'nün aksi bir açıklama yaptığını söyledi.

CHP İstanbul Milletvekili Necla Arat da, partisinin grubu adına yaptığı konuşmada, ÖSYM'nin tarihi hakkında verdiği bilgiyle başladığı konuşmasına, ÖSYM'nin yürüttüğü sistemi eleştirdi. Arat, sınav dönemlerinde ÖSYM'nin öğrenci ve aileleri tarafından sık sık sınavlarda sorulan sorulara eleştiriler geldiğini söyledi. (ANKA)