Anadolu'nun tarih boyunca kültür, sanat, mimari ve mitolojinin beşiği olan Antalya ve Muğla, denizi ve kumu yanında antik kentleriyle de turizme hizmet ediyor.


ANTALYA (AA) - Antalya ve Muğla'da bulunan 17 antik kent, Türkiye'nin tanıtımına ve turizmine katkı sağlıyor.


Anadolu'nun tarih boyunca kültür, sanat, mimari ve mitolojinin beşiği olan Antalya, Toroslar'ın gölgesinde konumlanmış doğası, 630 kilometreyi bulan sahil şeridiyle sadece Türkiye'nin değil, dünyanın önemli turizm merkezleri arasında yer alıyor.


Sahili, denizi, kumu, şelaleleri ve ormanlarıyla ziyarete gelen herkesi kendine hayran bırakan Antalya, tarihe tanıklık etmiş antik kentleriyle de yerli ve yabancı turistlerden yoğun ilgi görüyor.


Antalya'da amfi tiyatrosuyla meşhur Aspendos, Köprüçayı'nın dağlık bölgesinden düzlüğe ulaştığı yerde MÖ 10. yüzyılda Akalar tarafından kuruldu. MS 2. yüzyılda Romalılar tarafından inşa edilen tiyatro, günümüzde konserler ve etkinlikler için kullanılıyor.


Antalya'nın 18 kilometre doğusunda, Aksu ilçesi sınırları içinde bulunan, bir zamanlar Pamfilya Bölgesi'ne başkentlik yapmış Perge antik kentinin ise Tunç Çağı döneminde kurulduğu tahmin ediliyor.


Phaselis antik kenti, uzun yıllar Likya'nın doğu kıyısının en önemli liman merkezi olarak hizmet verdi. Kentin ortasında bulunan 20-24 metre genişliğindeki caddede turistler hem geziyor hem de alışveriş yapıyor.


Likya ve Roma dönemlerinde kullanılmış Myra antik kenti ise kaya mezarları ve tiyatrosuyla ziyaretçi akınına uğruyor.


Kaş - Finike arasında yer alan Likya kenti Simena, pek çok tarihi olaylar ve savaşlar geçirmiş Xanthos, İskender'in kuşattığı kentler arasında yer aldığı bilinen Patara, deniz seviyesinden ortalama bin 150 metre yükseklikte kurulmuş Termessos, Antalya'nın güneyinde Likyalıların ikinci önemli limanı Olympos, Finike-Elmalı karayolu üzerindeki Arykanda antik kentleri de yerli ve yabancı turistlere yaz kış hizmet ediyor.


421 bin 165 kişi ziyaret etti


Geçen yıl 11 milyon yabancı turisti ağırlayan Antalya'da, antik kentler yılın ilk beş ayında 421 bin 165 ziyaretçiyi ağırladı. Antik kentler arasında 131 bin 327 kişiyle Myra birinci olurken, 92 bin 384 kişiyle Perge ikinci, 61 bin 478 kişiyle Aspendos üçüncü oldu.


Muğla'ya 562 bin 880 turist geldi


Türkiye'nin bin 484 kilometre ile en uzun kıyı şeridine sahip Muğla ve ilçelerinde 6 antik kent bulunuyor.


Datça ilçesinde bulunan Knidos antik kentinde tarihin ünlü matematik bilimcisi Eudoksus, doktor Euryphon, ünlü ressam Polygnotos ve dünyanın yedi harikasından biri sayılan İskenderiye Feneri'nin mimarı Sostratos'un yaşadığı biliniyor.


Ula ilçesi sınırlarında bulunan Kyllandos antik kentinde ise bir tapınağın kalıntıları, birkaç sarnıç ve surların kalıntıları yer alıyor.


Marmaris yakınlarındaki Amos, Fethiye'deki ilk yerleşim bölgesi olan Telmessos ve Fethiye'nin Arsa köyü yakınlarındaki Arsada, Likya'nın en önemli yerleşimlerinden biri olan Tlos antik kentleri de Türkiye'nin tanıtımına hizmet ediyor.


Muğla'ya bu yılın ilk 5 ayında hava ve deniz yoluyla 562 bin 880 turist geldi.


(AA)