MEB Bakanı Ömer Dinçer, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nın kutlanmasına ilişkin genelgesi hakkında yürütmeyi durdurma kararıyla ilgili, "Alınan karar hukuki bir garabettir" dedi.


Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Danıştay'ın Milli Eğitim Bakanlığı'nın 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nın başkent dışında sadece okullarda öğrencilerle kutlanmasına ilişkin genelgesi hakkında yürütmeyi durdurma kararıyla ilgili, "Alınan karar hukuki bir garabettir. Yeni bir genelgeyle kutlamaların şeklini değiştireceğiz." dedi.


Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararı ile yönetmeliklere uyun talimatı verdiğini ancak genelgenin de zaten aynı şeyi söylediğini ifade eden Dinçer, "Öyleyse verilen bu kararın ne anlama geldiğini hep beraber sorgulayabiliriz. Ama şunu ifade etmek istiyorum, biz 19 Mayıslarımızı, 23 Nisanlarımızı, 29 Ekimlerimizi, bu halkın da benimsediği bir tarzda daha coşkulu bir şekilde kutlayacağız. Çünkü inanıyoruz ki bu bayramlar bizim ortak değerlerimizdir. Bu ortak değerleri bütün toplumu birleştirecek şekilde kutlayacağız ama kutlama şekillerinin değiştirilmesi gerektiğine hala inanıyorum" diye konuştu.


Bayramların otoriter bir tarzda, herkesin neyi nasıl kutlayacağını belirleyen bir yöntemle kutlanamayacağını söyleyen Dinçer, "Bayram halka ait bir şeydir. Gence, çocuğa, öğrenciye ait bir şeydir. İçinden nasıl geliyorsa öyle kutlar. Bu otoriter tarzda kutlamalara ben her zaman karşı çıktım, karşı çıkmaya da devam edeceğim. Bu yüzden şunu söylemekte yarar görüyorum; şimdi yönetmelik değişecek. Bunun değişmesi için gerekli hazırlıklar yapılıyor. Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı makamı kutlama şekilleri ile ilgili ortak çalışma yapıyor. O çalışma neticelendi. Onunla ilgili yeni bir yönetmelik çıkacak. Sadece 19 Mayıs değil, 23 Nisan, 30 Ağustos, 29 Ekim'in de kutlama şekillerini yeniden düzenleyeceğiz" şeklinde konuştu.


"Buradan bu davayı açan arkadaşlarıma küçük bir mesaj göndermek istiyorum" diyen Dinçer, şunları söyledi:


"Onlar davayı açarlarken 'biz bu bayramı coşkuyla kutlama hakkına sahibiz' diyorlardı. Evet bu ülkede yaşayan herkes bu hakka sahip. Ama o kutlama yöntemiyle alakalı süreçleri belirleme hakkı da hükümete aittir. Biz hep birlikte coşkuyla kutlayalım ama kutlama şekillerini de kutlayacak olanlar belirlesin."


Danıştay, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nın başkent dışında sadece okullarda öğrencilerle kutlanmasına ilişkin genelgesi hakkında yürütmeyi durdurma kararı almış, Konya'da yaşayan bilgisayar programcısı Alper Ayhan, genelgenin iptali için Danıştay'a başvurmuştu. (Mynet)