Devlet Tiyatroları, tiyatro sezonunda 81 ilde perde açıyor. Halk, yoğun ilgiden dolayı salonlarda yer bulamamaktan şikayet ediyor.


Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin, Türkiye'de tiyatro alanında her yıl 5 uluslararası festival gerçekleştirdiğini, bu festivallere 40-50 ülkeden tiyatrocuların geldiğini belirtti.


 


Bunun mutluluk verici olduğunu, Türkiye'de tiyatroya yoğun ilgi gösterildiğini ifade eden Bilgin, "Buraya gelen yüzlerce sanatçı, ülkelerine döndükten sonra Türkiye hakkında adeta gönüllü temsilci oluyor" dedi.



 


"Genç tiyatrocuların katkısı büyük"


 


Festivallerde Türkiye'ye gelen grupların ilk fırsatta yeniden gelmek istediğini vurgulayan Bilgin, bunda seyircilerin ilgisinin de çok önemli olduğunu kaydetti.
Türkiye'de son yıllarda özellikle genç sanatçıların katkılarıyla çok önemli bir tiyatro hareketi yaşandığını dile getiren Bilgin, şöyle devam etti:


 


"Biz bu yıl dünyadaki hiçbir ulusal tiyatronun, hiçbir devlet tiyatrosunun yapmadığı şeyi yaptık. Tiyatro sezonunda 81 ilimize tiyatro getirdik. Dünyadaki hiçbir ödenekli tiyatro, ulusal tiyatro ya da devlet tiyatrosu kendi ülkesinin tüm illerine gitmiş değildir, gidemez de. Bunu bir tek Türkiye Cumhuriyeti Devlet Tiyatroları yapıyor. Bunu hem büyüklüğümüzden hem bu işte çok tecrübeli olduğumuzdan hem de ülkemizin her tarafına tiyatroyu getirme aşkıyla bunu yapıyoruz. Bu olay dünyada tek. Bunu bir tek biz yapıyoruz. Bu büyük bir çalışma ve özverinin sonucu. Dünyada kendi halkı ile bu kadar buluşan başka bir ulusal tiyatro yok."


 


"Yüzde yüz doluluk oranı ile oynuyoruz"


 


Halkın tiyatroya yoğun ilgi gösterdiğini belirten Bilgin, "Yüzde yüz doluluk oranı ile oynuyoruz. Bize gelen şikayetlerin büyük çoğunluğu yer bulamamaktan. Türk halkının sahne sanatlarına çok büyük ilgisi var. Halkımız sanata çok yatkın. İyi olduktan sonra hep başının üstünde tutuyor, bizi bağırlarına basarak karşılıyor" diye konuştu.


 


Bilgin, Türkiye'de 23 ilde her gece perde açtıklarını, 81 ile turne düzenlediklerini ifade ederek, "2023 yılı için hedeflediğimiz her kentte bir kültür merkezinin olması ve oralarda her gece bir tiyatro ya da başka bir gösterinin olması" dedi.


 


AA