DTP Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak, farklı dil ve lehçelerde kullanılan harflerin, Türk harflerine eklenmesi amacıyla kanun teklifi verdi.

Kışanak, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanunda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifini TBMM Başkanlığına sunduğunu belirtti.

Teklifinin gerekçesini anlatan Kışanak, DTP olarak Kürt dili önündeki yasakların giderilmesi için, hem Anayasa hem de yasalardaki engellerin kaldırılmasını istediklerini söyledi.

DTP'Lİ KIŞANAK: "TEKLİFİM YANLIŞ ANLAŞILDI"

Kışanak'ın kanun teklifine göre, farklı dil ve lehçelerde kullanılan harflerin Türk alfabesine eklenmesi öngörülüyor. Böylece, Kürtçe ve diğer dillerde kullanımı yaygın olan harflerin kullanılması, suç teşkil etmeyecek.

Teklifteki diğer bir değişiklik önerisi de çocuklara anadilde isim verilmesi ve bu isimlerin kullanılan dilin harflerinin kullanılması isteniyor. Bu değişiklikle, Çocuklara konulacak farklı dil ve lehçelerdeki harflerden oluşan isimler, nüfus cüzdanı, tapu kayıtları ve senetleri, evlenme cüzdanları, askeri hüviyet ve terhis cüzdanlarında kullanılması öngörülüyor.