Manisalı şair yazar Nazmi Alper Tanrıverdi, 50. sanat yılında, farklı bir etkinliğe imza atarak evinin salonunu sergi salonuna çevirdi.


Şimdiye kadar 20’den fazla şiir sergisi açan Tanrıverdi sergilerini ziyarete gelemeyen öncelikle mahalle sakinleri ve Manisalıları evinin salonunda şiir yolculuğuna çıkaracak. 1 hafta açık kalacak olan sergi sabah 11.00-16.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.


Yıllarca kimya sektöründe makine teknikeri olarak çalıştıktan ve emekli olmasının ardından yazdığı şiirleri kitaplarda toplayarak şiir severlerle buluşturan Nazmi Alper Tanrıverdi, şimdiye kadar farklı şehirlerde açtığı şiir sergisini şimdi de evinin salonunda açtı. 50. sanat yılında evinin salonunu sergi salonuna çeviren Tanrıverdi, fotoğrafların üzerine yazılmış şiirlerinin yanı sıra aldığı ödülleri de ziyaretçileriyle paylaşıyor.
Henüz 6 aylıkken annesini kaybeden ve hiç tanıyamayan aslen Kütahyalı olan ve 36 yıldır Manisa’da yaşayan şair yazar Nazmi Alper Tanrıverdi ilk şiir deneyiminin ilkokulda anneler günü için düzenlenen programda yazdığını belirterek, “Anneler günü için bir şiir programı yapılacaktı. Biden annelerle ilgili şiirler bulup okumamız istendi. Şiir okumayı çok severdim. Kütüphaneye gittim bütün kitapların daha önceden alınmış olduğunu gördüm. Ben de kimsenin almadığı bilmediği bir şiir okumak istiyorum o yüzden ilk şiirimi hiç tanıyamadığım annem için yazdım. Salondaki herkes çok duygulandı ağladı. O ilk şiirimi babamın polis olmasından dolayı sürekli taşınmalardan birinde kaybettim. Ondan sonra 1966 yılında Van’da bulunan annemin mezarı başında bir şiir daha yazdım” diyerek şiire başlayan yolculuğunu anlattı.


Sergilerine gidemeyenler için özel sergi
Fotoğraf sergisi, resim sergisi gibi sergilerin açıldığını ve kendinin de ‘Neden bir şiir sergisi olmasın’ diyerek çıktığı şiir sergisi yolculuğunun ilk durağının 2004 yılında Antalya’da başladığını aktaran Tanrıverdi, “İlk sergimi 2004 yılında Antalya Kültür Pasajında açmıştım. Daha sonra Türkiye’nin farklı il ve ilçelerinde Manisa da dahil olmak üzere 20’nin üzerinde kişisel sergi açtım. Sanat hayatımın 50. yılında sergilerime gelemeyen özellikle de mahalle sakinlerimin ve Manisalıların bu sergiye gelmeleri için evimin salonunu hazırladım. İnşallah gelenler olur, gezenler olur, faydalananlar olur. Bir hafta boyunca sabah 11.00 ile saat 16.00 arasında sergim açık kalacak. Sergimi gezebilir Manisalılar özellikle de mahallemin insanları” dedi.


Dördüncü şiir kitabı yolda
Yamaya ilk kez annesiyle ilgili şiiriyle başladığını hatırlatarak devam eden Tanrıverdi, “O şiir benim şiirlerimin ilk tuğlası oldu. Daha sonra peş peşe şiirler gelmeye başladı. En son 1999 senesinde emekli olduktan sonra etrafımın ricası ve baskısıyla ‘Bu kadar şiir yazıyorsun bunu kitaplaştır, herkes faydalansın’ dediler ve ilk şiir kitabım 1999 yılında 'Seher Yelleri' ismiyle çıktı. Arkasında ikinci kitap ‘Hep sırılsıklam’ 2003 yılında geldi. 2007 yılında da ‘O adam’ isimli üçüncü şiir kitabımı çıkardım. Bu arada denemelerim oldu. Hür Işık Gazetesinde 10 senede binin üzerinde yazdığım köşe yazısından 150 tanesini ayırdım ve bir kitap haline getireceğim. Ayrıca 4’üncü şiir kitabım da bilgisayarda hazır basımını bekliyoruz. Hala üretmeye devam ediyorum” diye konuştu.


‘Şiirlerimle okumayı sevdiler’
Yerelde sanatın hangi türü olursa olsun gerçekten zorlanıyorsunuz” diyen Tanrıverdi şunları söyledi:
“Hatta benim ziyaretçi defterimde sergilerimi gezenlerden biri demiş ki, ‘Sizin en büyük şansızlığınız Manisa gibi dar bir bölgede bu işlerle uğraşmanız ama şevkiniz kırılmasın’ diye yazmış. Önceliğim gençleri kahve köşelerinden uzaklaştırıp, şiire, edebiyata, halk müziğine, sanat müziğine yönlendirebilmekti. O neden ben hem şiiri sevdirdiğimi düşünüyorum gençlere hem de Türk Halk Müziğini sevdirdiğimi düşünüyorum. Çünkü ‘Fotoğraflarla Türkülerimiz’ sergisi gerçekten büyük bir ilgi gördü. Birçok kişi türküyü sevmeye başladı. Şiiri de sevmeye başladılar. Hatta birçok kişi yine deflerle yazmışlar, ‘Hocam ben okumayı sevmiyordum ama sizin yazdığınız şiirleri okurken, okumayı sevdim, okumaya başladım, artık kitap okuyorum’ diyenler var. Bu da demek oluyor ki ben doğru yoldayım. Gençleri yönlendirebilmişim. Bana yetiyor bu çok mutlu oluyorum.”


‘Şiir benim yaşam tarzım’
Şiirin kendisi için bir yaşam tarzı olduğunu vurgulayan Tanrıverdi, “Şiir her ne kadar duyguların dili olsa da benim için bir yaşam tarzı. Çok duygusal bir insanım. En ufak bir şeyde burnumun direği sızlar, hüzünlenirim. Şiirlerimin içinde belki çok nadirdir içinde hüzün olmayan, bir elin parmaklarını geçmez. Kendi yaşantımı aksettiren şiirlerdir bunlar. Kendi yaşantımı anlatırım ama bunun yanı sıra eşten dosttan, arkadaştan veya radyoda televizyonda dinlediğim bazı haberlerden etkilenerek yazdığım şiirler olmuştur. Sergideki fotoğrafların yüzde 80’i de kendime ait fotoğraflardır. Yüzde 20’si de bulamadığım için başkalarından temin ettiğim fotoğraflardır. Resim merakım da var. Yağlı boya tablolar yapıyorum. 50’inci sanat yılımı kutluyorum ama şöyle söyleyeyim geçen sene Altın Elma Beste yarışmasında 542 eserin içerisinde benim güftesini yazdığım eser birinci oldu. Ama ne valilik tarafından ne belediyeler tarafından hiçbir şekilde destek almadım. Manisa kör sağır, kültür ve sanata. Mesela açtığım bu sergiye bir iki kişi gelir mi gelmez mi bu sergiye bilemiyorum. Kültür insanı olarak, görev insanı olarak ben görevimi yaptım diye düşünüyorum” dedi.
Şehzadeler ilçesi Peker Mahallesindeki Okan Divrik Parkının yanında bulunan 1705 Sokak No:9/3 Fatmahanım Apartmanında bir hafta açık kalacak olan sergi 11.00-16.00 saatleri arasında gezilebilecek.



(İHA)