Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinde “Fermanlarda Ashab-ı Kehf” sergisi açıldı.


Afşin Kaymakamlığınca hazırlanan "Proje Kenti Afşin" projesi kapsamında gün yüzüne çıkarılan 9 adet ferman ve "Afşin ve Mahsuni Şerif İçin Çal" projesi Afşin Hükümet konağında yapılan organizasyonla tanıtıldı.


Etkinlikte konuşan Afşin Kaymakamı Fatih Aksoy, “Fermanlarda Ashab-ı Kehf” projesiyle 9 adet ferman ve beratın kaymakamlığın internet sayfasında yayınlayarak kamuoyunun takdirine sunduklarını belirterek, "İnşallah bu bir başlangıç olur ve Osmanlı arşivlerinde yapılacak araştırmalarla daha nice belgeye ulaşılacaktır. Burada en önemli husus Osmanlı İmparatorluğunun, Maraş Kazası Elbistan Nahiyesi Emirli Köyündeki Külliyeyi Ashab-ı Kehf olarak nitelendirmekte ve vakıf olarak idare etmekte, tüm görevlendirmeleri iş ve işlemleri bizzat padişahın ferman ve beratlarıyla yapmasıdır. O dönemdeki Efsus, Nışanıt, Gerger, Kayapınar, Emirli köylerinin isimleri fermanlarda geçmektedir. Yaklaşık 407 yıl halife olarak İslam dünyasının başı olmuş Osmanlının bu tavrını göz ardı edemeyiz. Bunlar yadsınamaz gerçeklerdir diye düşünüyorum. Çalışmamızda ferman ve beratları günümüze kadar koruyan Hasan Polat’a ve ailesine, yardımlarını esirgemeyen Afşin-Der Başkanı Ahmet Ardıç’a, Süleyman Gönen’e ve proje ekibime teşekkür ediyorum. Afşin’imiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” dedi.


“Fermanlarda Ashab-ı Kehf” ve “Afşin ve Mahsuni Şerif İçin Çal” projelerinin mimarı Afşin Kaymakamı Fatih Aksoy’a teşekkür eden Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer, “Bu projelerin arkasında coşkulu, iradeli ve konuşan yürekler gördüm, bu yüreklerin sesine kulak vermeye çalıştım. Bundan fazla Afşin dendiği zaman Afşin için kaygılanmayacağımı ifade etmek istiyorum. Çünkü Afşin, önüne ne sıkıntılar çıkarsa çıksın Afşin bunları rahatlıkla aşacaktır. Bu projelerde emekleri bulunan bütün herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.


(İHA)