Kahramanmaraş Müzesi'nde 33 yıldır yerde sergilenen 3 bin 500 yıllık fil iskeleti, özel bir sistemle ayağa kaldırılacak.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydi Küçükdağlı, Türkoğlu İlçesi'ne bağlı Beyoğlu Beldesi yakınlarındaki Gavur Gölü bataklığında 1978'de bulunan ve o tarihten beri Kahramanmaraş Müzesi'nde sergilenin fil fosilinin fillerin atası olduğunu söyledi. Fil iskeletinin, 33 yıldır müzede yerde sergilendiğini ve bu nedenle çok dikkati çekmediğini belirten Küçükdağlı şöyle dedi:

"Uzun zamandır nasıl olur da ayağa kaldırırız diye düşünmeye başlamıştık. Sonunda müzemizde başlatılan tadilat çalışmalarıyla bu işe koyulduk. Şu anda antik fili ayağa kaldırma işlemi devam ediyor. Yıl sonuna kadar çalışmaları tamamlamayı planlıyoruz. " Küçükdağlı, İtalyan Dr. Fabio Parenti'nin danışmanlığında destinasyon çalışmalarının sürdüğünü, 7 metre uzunluğunda 5 metre yüksekliğindeki fil iskeletinin eksik parçalarının da özel imalatla tamamlanacağını söyledi. Küçükdağlı, filin özel bir teşhir salonunda sergileneceğini ve Kahramanmaraş turizmine katkı sağlayacağına inandığını kaydetti.

HABERİN AYRINTILARI:

ANTİK FİL 3500 YIL SONRA AYAKTA


İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydihan Küçükdağlı, "Fillerin atası olarak değerlendirilen bu büyüklükte bir eserin ayağa kaldırılması Türkiye'de ilk olacak" dedi.

1975 yılında mevcut binasına taşınan Kahramanmaraş Müzesi için 1977 yılında temeli atılarak kaderine terk edilen ek bina inşaatı, 27 yıl aradan sonra yeniden projelendirilerek ikmal edilmesi kapsamında 2003 yılı sonunda çalışmalara başlanılmıştır. İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydihan Küçükdağlı, ilk projelerimizden biri olan müze ve ek inşaatı çalışmalarında sona gelindiğini ifade ederek; 2004-2005 yıllarında mimari projenin hazırlanarak onaylandığını, 2006 yılı itibariyle ödenek aktarımının başladığını, 2006 yılında tali projelerin (İnşaat, elektrik, statik, iklimlendirme, çevre düzeni vb.) hazırlanarak onaylandığını, 2007 yılında da ek inşaatın yapımına başlandığını, iki yıl süren inşaat çalışmalarının ardından da son iki yıldan bu yana teşhir tanzim ve çevre düzeni çalışmalarının gerçekleştirildiğini söyledi.

Kahramanmaraş Müzesinde gerçekleştirilen inşaat ve teşhir-tanzim çalışmalarının tamamlanmasının ardından, Türkoğlu ilçesi sınırları içerisindeki Gavur Gölü bataklığında yürütülen kurutma çalışmaları esnasında biri 1961, diğeri 1975 yılında bulunan iki antik fil fosili, farklı bir tarzda yeniden görücüye çıkartılmaya hazırlanılıyor. Fillerin atası olarak görülen yaklaşık 7 metre uzunlukta 5 metre yükseklikte olan büyük filin kemikleri birbirine monte edilerek ayağa kaldırılırken, küçük fil ise topraktan çıkartıldığı hali ile canlandırma yapılarak yine antik fil salonunda sergilenecek.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydihan Küçükdağlı, "Bakanlığımızın yapmış olduğu teşhir tanzim çalışmaları kapsamında bir yıldır restorasyonu devam eden yaklaşık 3500 yıllık antik fil, yani fillerin atası olan eserimiz, daha önce arkeolojik eserler salonumuzda yer de teşhir halindeydi. Müze ek inşaatına başlarken ana hedeflerimizden bir tanesi de antik fili ayağa kaldırmaktı. Bakanlığımız personelleri tarafından kontrolleri yapılan teşhir tanzim çalışmaları kapsamında İtalyan Fabio'nun danışmanlığında restorasyon çalışmaları tamamlandı. Antik fil iskelet halinde ayağa kaldırılarak, Kahramanmaraş Müzesinin en önemli eserlerinden biri olarak ziyarete açılacaktır. Ziyaretçiler, çok farklı bir tarz olduğunu düşündüğümüz bu teşhiri ilk defa Kahramanmaraş Müzesinde görecekler. Salonun tamamını kaplayan ve yaklaşık 7 metre uzunlukta 5 metre yükseklikte olan antik filin büyük talep göreceğine ve büyük beğeni toplayacağına inanıyorum. " diye konuştu.

Kahramanmaraş Müzesinin diğer salonlarında da teşhir konusunda farklı tarzlar oluşturmaya çalıştıklarını ifade eden Küçükdağlı “ Direkli Mağarası ve Domuztepe Höyüğü kazılarının yapıldığı bölgeler de müze içerisinde oluşturulan orijinal halleri ile vatandaşların ziyaretine açılacaktır. Kahramanmaraş Müzesi 21. yüzyılda hem yerli hem yabancı misafirlerimizin isteklerine cevap verecek şekilde bölgenin ve Türkiye'nin önemli müzelerinden biri olacaktır." dedi. (www.kanal46.com)