Denizli'de bir grup matematik öğretmeni matematik testinin 16. sorusunun da yanlış olduğunu belirterek iptali için ÖSYM'ye başvurdu.

Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) Temel Matematik Testi'nin 20. sorusunun yanlış olmasının ortaya çıkmasından sonra, Denizli'de bir grup matematik öğretmeni aynı testin 16. sorusunun da yanlış olduğunu belirterek iptali için ÖSYM'ye başvurdu.

11 Nisan'da yapılan YGS Sınavı'nın Temel Matematik Testi'nde yer alan 20. sorunun yanlış olduğunun ortaya çıkmasının ardından Denizli Tümay Dershaneleri Matematik Bölümü Başkanı ve kurucusu Ali Kurt, matematik öğretmenleri ile birlikte basın toplantısı düzenleyerek, 16. sorunun da hatalı olduğunu söyledi. Ali Kurt, Denizli Gazeteciler Cemiyeti Basın Merkezi'nde düzenlediği toplantıda, ÖSYM'nin bu sınavda çok iyi sorular sorduğunu belirterek emeği geçenlere teşekkür etti. Üç günlük sürede matematik

sorularını yakından incelediklerini ve 20. sorunun ardından 16.sorunun da yanlış olduğunu tespit ettiklerini belirten Ali Kurt, şöyle konuştu: "40 soruluk matematik testinde 16. ve 20. soru da yanlışlık yapıldı. 20.sorunun doğru cevabında iki doğru cevap var. 16. sorudaki mantık sorusunda, soru kökeninde parantezin kullanılmamasından kaynaklanan bir sonuç doğmuştur. Sorunun kökeni itibariyle yanlış olduğuna inanmaktayız. Parantezin kullanılmaması sorunun kökeni olarak yanlış olduğunun kanıtıdır. Önermeler

mantığında parantez mutlaka kullanılmalı. Çünkü parantezin matematik öğretiminde ne kadar önemli olduğu bilinmektedir."

SORU İPTAL EDİLMELİ

YGS Matematik Testi'nin 16. sorusunun bileşik önermeler mantığının sorusu olarak çıktığını belirten Ali Kurt, sözlerini şöyle sürdürdü: "Milli Eğitim Bakanlığı müfredatında, üniversitelerin matematik bölümlerinde önermeler parantez kullanılarak diğer bağlaçlardan ayrılmıştır. Burada parantezin olmaması ana eklemi belli etmemektedir. Ana eklemin belli olmaması, önermenin denkliğini buldurmaz. Söz konusu soruda üç tane ana eklem var. Dolayısıyla öğrencilerimizin parantezsiz bu soruyu doğru algılaması mümkün değil. Eğer, bir doğru algılama olsaydı parantezin olmamasından dolayı bir öğrencinin soruyu 3 farklı şekilde algılaması söz konusu olurdu. Bu yüzden parantez olmadığından bu sorunun 3 farklı cevabı var. Cevap şıklarında ise bu 3 farklı cevaptan hiç birisi bulunmamaktadır. Bu nedenle sorunun iptali gerekmektedir."

Ali Kurt, bu konuda gerekli girişimleri başlattıklarını belirterek, "Biz ÖSYM'ye resmi olarak e-mail yoluyla sorunun hatalı olduğunu ve iptali için başvuruda bulunduk" dedi. (Mynet)