Kahramanmaraş Fatih Anadolu Lisesi öğrencilerinin başlattığı “AVM ve Gençlik” konulu sosyoloji dersi araştırması sonucunda avmlerin gençler üzerindeki etkisi hakkında önemli sonuçlar ortaya çıktı.


Kahramanmaraş Fatih Anadolu Lisesi 11-E sınıfı öğrencileri sosyoloji dersinden dönem ödevi olarak “AVM’lerin gençler üzerindeki etkileri” konulu araştırma ödevini aldılar. 13 kişilik grupta bulunan, Oğuzhan Erkal, Mehmet Ali Ceyhan, Lütfi Kara Küçük, Mustafa Dokumuş, Mustafa Kaman, İsmail Gürler, Erkan Andız, Mesut Kenger, Bilal Sarıkız, Mehmet Ertuğrul Şaşmaz, Gül Dağ Ve Büşra Kan ödevlerini aldıktan sonra hummalı bir çalışma başlattı.
Önce yapılacakları tespit eden çalışma grubu daha sonra görev dağılımı yaparak çalışmalarını başlattı. 2-4 kişilik gruplar halinde dağılan gençler Kahramanmaraş’ta bulunun alışveriş merkezindeki mağazalarla ve alışveriş merkezindeki halkla, çarşı esnafıyla, okul öğretmenleriyle ve şehrin önemli ve kalabalık noktalarında anketler, röportajlar yaptı ve onları fotoğraflayıp video kaydına aldı. Toplam 200 kişiye sorulan anketler ve 19 kişiyle yapılar röportajlar sonucunda ilginç cevaplar ve sonuçlar dikkat çekti. Yaşları 13 ila 19 olan gençlere sorulan “Alışveriş merkezlerine ne sıklıkla gidiyorsunuz?”, “Alışveriş merkezlerine gittiğinizde ne kadar para harcıyorsunuz?”, “Alışveriş merkezlerinde bulunduğunuzda o anki ortamdan etkilenip kendinizi farklı hissediyor musunuz” gibi 10 anket sorusu gençlere soruldu.
Ayrıca 20 yaş ve üzeri bayanlarla yapılan anketlerde bayanlara, gene gençlere sorulan anket soruları soruldu. 13-19 yaş arasındaki gençlerin alışveriş merkezlerine çoğunlukla haftada bir gittiği, gittiklerinde 20-50 TL arası para harcadıkları ve orada kendilerini farklı hissetmedikleri gibi sonuçlara ulaşıldı. 20 yaş ve üzerine yapılan anket sonucunda ise bayanların alışveriş merkezlerine haftada bir gittikleri,75-100 TL arası para harcadıkları ve onların yaş itibari ile gençlerden daha çok para harcayıp daha çok vakit geçirdikleri görüldü. Halkla ve esnafla yapılan röportaj sonunda ise alışveriş merkezlerinin küçük esnafları etkilediği, aile içi ekonomik durumu etkilediği, gençlerin alışveriş merkezlerini olumlu kullanırsa onlar için yararlı olacağı gibi sonuçlara ulaşıldı.


Grup içerisinde istişareler yapılarak gençlerin alışveriş merkezleri hakkında farklı görüşlerinin olduğu kanısına varıldı. Grup sözcüsü ve okul öğrenci meclis başkanı Oğuzhan Erkal yapılan araştırmalar sonucunda şu sözleri kaydetti: “arkadaşlarımızla ödev konumuzu ilk aldığımızda biraz zorlanacağımızı düşünmüştük. Ama daha sonra bizlerinde genç olmasından kaynaklandığı için çarşıda, alışveriş merkezinde ve çeşitli yerlerde genç arkadaşlarımızla yaptığımız anketler sonucunda edindiğimiz bilgiler sadece Kahramanmaraş ta değil diğer bütün illerde, Türkiye’de alışveriş merkezlerinin gençler için ne denli önemli olduğu ve gençler üzerindeki etkisinin kaçınılmaz olduğunu gördük. Eğer gençler olarak biz alışveriş merkezlerini olumlu olarak kullanırsak bizler için büyük yarar ve sosyal çevremize büyük katkı sağlayacaktır. Ankete katılan haklımıza, genç arkadaşlarımıza, ödevde görev alan bütün arkadaşlarımıza ve bize bu araştırma imkânı sunan Süreyya Edikli öğretmenimize teşekkür ederiz.” Diyerek araştırmalarından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.