Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Rektörlüğü KSÜ Dil ve Edebiyat Öğrenci Topluluğunca 12 Mart 2012 tarihinde İstiklal Marşının kabul edilişinin yıldönümü nedeniyle “Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı” konulu bir panel düzenlendi.


Saygı duruşu yapılmasının ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan panel öncesinde Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un hayatını anlatan bir belgesel katılımcılarla paylaşıldı.


Oturum başkanlığını Üniversite Fen-Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mevlüt Erdem’in yaptığı panele konuşmacı olarak; Balıkesir Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Narlı, Dicle Üniversitesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Kemal Timur ve Yrd. Doç. Dr. Mehmet Emin Uludağ, Ahi Evran Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Şahmurat Arık ve KSÜ Fen-Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Fetih Yanardağ konuşmacı olarak katıldılar.


Panelistlerden Doç. Dr. Mehmet Narlı; “İstiklal Marşının Anlamsal Değeri ve Dili” başlıklı sunumunda; İstiklal Marşının dilinin akıcı ve ritmik bir duygu diline sahip olduğunu, İstiklal Marşının tarihsel ve sembolik bir metin olduğunu ve devletin moral değerlerini inşa eden bir yapıya sahip olduğunu belirterek yazarının dinin esasını kendi karakteri haline getiren bir insan olduğunu vurguladı.


Doç. Dr. Kemal Timur “Tevazu Abidesi Bir Şair Mehmet Akif” başlıklı sunumunda; Mehmet Akif’in herkese örnek olması gereken bir tevazua sahip olduğunu ifade ederek Akif’i yaşadığını söyleyen, söylediğini yaşayan bir şair olarak tanımladı.


Doç. Dr. Şahmurat Arık, “Acem Şahı Şiiri Etrafında Arap Baharı” başlıklı sunumunda İstiklal Marşınının konumundan bahsederek eski şiirlerden örnekleri katılımcılarla paylaştı.


Yrd. Doç. Dr. Mehmet Emin Uludağ ise “Mehmet Akif’te Hicran Yarası” başlıklı sunumunda Mehmet Akif’in söylediklerinin Kuran’a dayandığını ifade ederek şiirlerinde tüm insanlık için Allah’a yalvaran ve dua eden bir yapının görüldüğünü vurguladı.


Panelistlerden Yrd. Doç. Dr. Mehmet Fetih Yanardağ da, “Mehmet Akif’in Bilim Anlayışı” başlıklı sunumunda Mehmet Akif’in bilimin önemini kavradığını dile getirerek bilim ve teknik kaynağının Batı olduğunu şiirlerinde paylaştığını ifade etti. Eğitimin tüketime değil üretime dönük olması gerektiğini kaydeden Yanardağ, Mehmet Akif’in Safahatta bu sorunları dile getirdiğini belirtti. Panel, soru-cevap bölümüyle sona erdi. (www.kanal46.com)