Kahramanmaraş Fatih Anadolu Lisesinden alışılmadık bir araştırma konusu daha.


Kahramanmaraş Fatih Anadolu Lisesi 11/E sınıfı öğrencisi Zişan Yüksel’in sosyoloji alan araştırması olarak yaptığı “Kaybolan Kültür Çerkezlik ” adlı araştırma ödevi Kahramanmaraş halkı ve Fatih Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından büyük dikkat çekti.
Tek başına büyük sorumluluk üstlenen Zişan Yüksel araştırmalarına ilk olarak Çerkezlerin tarihçesi hakkında bilgi edinerek başladı. Okul öğrencilerine ve Maraş halkına “Çerkezler hakkında ne biliyorsunuz?” “Çerkezler hakkında olumlu veya olumsuz düşünceleriniz nelerdir?” gibi anket soruları sorarak Türklerin çerkesler hakkındaki düşüncelerini öğrendi. Daha sonra kendisinde çerkes olması dolayısıyla çerkeslerle röportaj yaptı. Çerkeslere sorulan “Çerkez örf ve adetlerini biliyor musunuz?” “ Çerkezce konuşabiliyor musunuz?” “Çerkez sürgünü hakkında bilgi sahibi misiniz?” gibi sorular soran yüksel çerkeslerin çoğunun kendi tarihçeleri hakkında pek bilgi sahibi olmadıklarını öğrendi. Aynı şekilde Türklerin de çerkesler hakkında pek bilgi sahibi olmadığını kaydetti.


Araştırmalarına şehrin önemli noktalarında devam eden Yüksel, “Araştırmalarıma öncelikle K.Maraş halkına çerkesler hakkında sorular yönelterek başladım. Okul öğretmenlerime ve şehir merkezinde bulunan esnaflara anket soruları ve röportajlar yönelttim. Bunun sonucunda gördük ki K.Maraş halkı çerkesler ve çerkeslerin geçmişi hakkında pek bilgi sahibi değiller. Aynı şekilde çerkes gençlerinin de kendi kültürleri hakkında bilgi sahibi olup olmadıklarını öğrenmek için onlara da bir takım sorular yönelttim. Aldığım cevaplar ne yazık ki çerkes gençlerinin kendi kültürleri hakkında pek bilgi sahibi olmadığı yönündeydi. Buna sebep olarak da Çerkezlerin yavaş yavaş asimile olduğu söylenebilir. Benim hedefim bir çerkes olarak Çerkez kültürünün Türk halkı tarafından ve çerkes gençleri tarafından unutulmaması ve sahip çıkılması yönündedir. Anketime katılan tüm Maraş halkına ve çerkeslerin bir nebze olsada unutulmaması için bana bu görevi veren sosyoloji öğretmenim Süreyya Edikli’ye teşekkür ederim.” Dedi.