Kahramanmaraş Aile Mahkemesi’nde Sosyal Hizmet Uzmanı Nesrin Çoban, aile içinde yaşanan her şeyin toplumun tüm kesimini etkilediğini söyledi.


Çoban, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Sağlık Yüksek Okulu Hemşirelik Bölümü tarafından düzenlenen ''Kadına Yönelik Şiddet'' konulu konferansta yaptığı konuşmada, devletin çeşitli yasalarla aile bütünlüğünü korumaya çalıştığını söyledi.


Çocukların ''Annem neden dayak yiyor, ben büyüyünce annemi koruyacağım'' gibi düşüncelerle büyüdüğünü vurgulayan Çoban, ''Ama çocuklar büyüdüklerinde aynı şiddeti uyguluyorlar. O yüzden aile, çocuk ve toplumun sağlığı her şeyden önemlidir'' dedi.


Anayasa'da aileyi koruma amaçlı bir çok yasanın bulunduğunu dile getiren Çoban, şöyle konuştu:


''Yasalar, 'kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir' der. Devletimizde bu eşitliğini hayata geçirme hükümlüdür. Devlet kadının ve erkeğin eşit haklarını yaşama geçirmek devletin en önemli görevidir. Devlet, aile içinde şiddet gören bireyi yaşam alanının dışına çıkartarak, bir takım tedbirleri uygulamaya koyarak yasayla korumaktadır. Onun için aile içinde şiddete uğrayan kadın, direkt aile mahkemesine başvurabilir.''Ailenin korunmasına dair 4320 sayılı kanunla ilgili bilgiler veren Çoban, ''kusurlu eş'' veya diğer aile bireyi için alınabilecek önlemlerle ilgili bilgi verdi.


İşlenen suçu yetkili makamlara bildirmemenin de cezai işleme tabi tutulduğuna hatırlatan Çoban şunları kaydetti: ''Şiddet gören kadın direkt karakola, jandarmaya, cumhuriyet savcısına ve Aile Mahkemesi'ne başvurabilir. Aile Mahkemesi'ne başvuran kadına mahkeme bazı tedbirler uygular. Müşterek evden uzaklaştırmak, evin diğer bireylerine tahsisin sağlamak, iş yerine yaklaşmayı engellemek şeklinde bazı tedbirler uygulanmaktadır. Aile bireylerinin evin eşyalarına zarar vermemesi yönünde bir tedbir uygulayabilir. Aile bireylerini telefonla arayıp küfür edip, hakaret ve taciz gibi davranışlarda bulunmaması yönünde tedbir koyabilir.'' (www.kanal46.com)