Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) bu yıl üçüncüsü İstanbul’da düzenlenen Yurt Dışındaki Türk Bilim İnsanları Kurultayı’na katıldı.


Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve ülkemizdeki diğer Ar-Ge paydaşlarının yurt dışında görev yapan ve alanında önde olan seçkin Türk bilim insanlarının deneyim ve gözlemlerinden faydalanma, bilim insanlarımız ile olan etkileşimlerinin artırılması amacıyla gerçekleştirilen kurultaya Üniversitemiz adına Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Kıllı katıldı.


Sağlık, Bilgi ve iletişim teknolojileri, sosyal ve beşeri bilimler alanında yurt dışında görev yapan 62 Türk bilim insanının katıldığı kurultayın açılış konuşmasını TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Dr. Orkun Hasekioğlu gerçekleştirdi.


İki gün süren Kurultayın değerlendirmesini ise TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Arif Ergin yaptı. Sözlerine kurultaya katılan yurt dışındaki bilim insanlarına teşekkür ederek başlayan Ergin, Türkiye’nin son 10 yıl içerisinde bilim, teknoloji ve yenilik konusundaki attığı adımları değerlendirdi ve Ar-Ge’ye ayrılan kaynağın gayri safi milli hasılamızdaki payının iki kat artırılarak % 1’in üzerine çıkarıldığını, 2023 yılında bu payın % 3’e çıkarılmasının hedeflendiğini ifade etti.


Cumhurbaşkanı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Başdanışmanı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu ise yapmış olduğu konuşmasında, üniversitelerin stratejik, ekonomik ve sosyal alanda sürükleyecek roller üstlenmesi gerektiğini, “ne kadar bilim ve teknoloji, o kadar siyasi güç” değerlendirmesinde bulundu.


Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ise kurultayın kapanışında yaptığı konuşmada, etkinliği düzenlemekteki birincil amaçlarının, yurt dışındaki bilim adamları ile Türkiye'nin bilim ve teknoloji politikalarındaki son gelişmeleri paylaşmak olduğunu söyledi. Ayrıca, yurt dışında yaşayan bilim insanlarının kişisel tecrübelerini, bulundukları ülkelerin araştırma altyapısıyla ilgili gözlemlerini dinlemek, öğrenmek, geleceğe yönelik bazı çıkarımlar yapmak şeklinde açıklayan Işık, bu bilim adamları ile Türkiye'deki bilim adamlarını buluşturmanın önemine değindi.


“Hem bilgi üretme becerimizi artırmalı hem de ürettiğimiz bilgiyi ticarileştirebilecek mekanizmaları kurmalıyız” diyen Bakan Fikri Işık, Savunma sanayii projeleriyle, uydu çalışmalarıyla, yerli otomobil gibi projelerle teknoloji transferini hızlandırmamız gerektiğini vurguladı. Araştırmacılarımızın özellikle HORİZON 2020 gibi programların sağladığı fonlardan daha fazla yararlanmasını, bilhassa geleceğe yön verecek olan yapay zekâ, sensör, robotik teknolojiler ile biyoteknoloji ve nanoteknoloji gibi alanlarda şimdiden gerekli hamleleri yapmak durumunda olduğumuzu ifade etti.