Kahramanmaraş kent merkezindeki Kıraathane Söyleşileri'nde bu hafta Özel Öz Deryalı küçük öğrenciler Cahit Zarifoğlu’nun eserlerinden örnek verdiler.


Kıraathane Kültürünü yaygınlaştırmak amacıyla geçtiğimiz yıllarda Öğretmenevi yanında kurulan Kıraathane’nin küçük konukları bu defa Merhum Şairlerimizden Cahit Zarifoğlu’nun çocuk edebiyatından örnekler sundu.


Özel Öz Derya İlköğretim Okulu Öğrencilerinin Çarşamba günü akşamı yaptığı program format olarak Türkiye’de bir ilk oldu. Kendileri küçük, ancak yürekleri büyük olan 14 öğrencimizin yaptığı programa Milli Eğitim Müdürü Tahsin Nas’ın yanı sıra Defterdar Osman Koçaş, Kent Konseyi Genel Sekreteri Tuncay Kazancı, Yürütme Kurulu Üyesi Mehmet Doboğlu ve çok sayıda velide katıldı. Milli Eğitim Şube Müdürü Ramazan Avcı’nın da önerisi ile gerçekleşen Kıraathane etkinliklerinde çocuklar, büyüklere taş çıkartacak kadar etkili şiirler okudu ve büyüklerden alkış aldılar. Okul Müdürü Fatih Erdoğan, il müdürünün teklifleri ile bu etkinliğe okul olarak konuk olduklarını ifade ederek, Cahit Zarifoğlu’nun hayatını kısaca anlattı.


 


CAHİT ZARİFOĞLU’NUN ÇOCUK EDEBİYATINDAN ÖRNEKLER VERDİLER


 


Nevzat Tarakçı’nın yönettiği programda, Çocuklarla Konuşmak Şiirini Yaşar Kerem Kasımoğlu


Kıskançlık Şiirini Yunus Berk Açış


Dünyanın Gülü Şiirini Helin Nur Binici


Büyümek Şiirini Ceren Özkahraman


Anlamak Şiirini Sıla Kütük


O ninniyi istiyorum şiirini Şevval Bayır


Yürek Dede ve Padişah Öyküsünü, Beyza Arastacı


Anne Şiirini, Gözde Nur Koçaş


Ellerim Yaramaz Şiirini Gülümser Aslı Kütük


Nine Şiirini Ahmet Kaan Balcı


Baba Şiirini Burcu Kahraman


Serkuş Öyküsünü Elif Tuğçe Analan,


İşaret Çocuklarını şiiri-1 Selin Ece Sıvacı


İşaret Çocukları Şiir-2 yi Işıl Altunpek


Efendim Şiirini Hayriye Kayıran


Sultan Şiirini Zeynep Büyükdeveci


Rahmetli Hoşça Kal şiirini ise İpeksu Karakuş ipek gibi sesi ile dillendirdi.


 


MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ ALKIŞLADI


Milli Eğitim Müdürü Nas, şiirler okunup program tamamlandıktan sonra, güzel bir konuşma yaptı ve edebiyatımızda Kahramanmaraşlı şairler ve yazarların ülkemize fikri katkıları üzerinde durarak, Necip Fazıl başta olmak üzere şehrimizin yetiştirdiği ünlü edebiyatçılardan övgüyle söz etti. Nas Şunları söyledi; “ Bugün burada sanat adına çok güzel bir etkinlik yapıldı. Biz iyi ki çocuklarımız var diyoruz. Yarının Cahit Zarifoğlu, Necip Fazıl’ı sizlerin içinden çıkacaktır. İnanın buraya gelmeden önce yatırımlarla ilgili toplantıdaydım. Burada farklı bir dünyada kendimi buldum. Kıraathane kültürünü ilimize kazandıran Eski Valimiz Niyazi Tanılır bey’i de burada şükranla anıyoruz. Çünkü Maraş deyince edebiyat akla geliyor. Onlar fikirleri ile dünyayı aydınlatmışlar. Hepinizi kutluyorum, okulunuzu kutluyorum, emeğe geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.


Çocuklara katılım belgesi veren Nas, geceye katılan öğrenciler, öğretmenlerle hatıra resmi çektirdi. 


CAHİT ZARİFOĞLU’NUN HAYATI


Cahit ZARİFOĞLU (1940–1987) ayatını kendi diliyle şöyle anlatır:


“1940’ta Ankara’da doğdum. Rahmetli babam hâkimdi. Bu vesile ile çocukluğum Güneydoğu’da geçti. İlkokula Siverek’te başladım. Maraş ve Ankara’da bitirdim. Ortaokula ise Kızılcahamam’da başladım, liseyi Maraş’ta tamamladım. Aslen Maraşlıyım. Ceddimiz 300 yıl kadar önce Kafkasya’dan Maraş’a gelip yerleşmişler. Bunlar üç kardeşmiş ve içlerinden birinin adı zarif’miş.


İşte bizim aile bu Kafkasyalı Zarif’ten geliyor. Daha çok bu sebeple olacak Kafkasya’yı çok seviyorum. Edebiyata lise yıllarında şiir ve kompozisyonlar yazarak başladım. Usta hikâyeci Rasim Özdenören, şair Erdem Beyazıt, şair Alâaddin Özdenören ile aynı sıralarda okuduk. Liseden sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatını bitirdim.


Öğrenciliğim sırasında çalışmak zorundaydım. Muhtelif gazetelerde sayfa sekreteri olarak çalıştım. Bu yüzden tahsilim biraz ağır aksak ilerledi. Bütün bunlar zarfında vazgeçmediğim, değişmeyen, istikrarlı bir yönüm vardı, o da şairliğim ve yazarlığımdı.Bir yerde çok titiz bir insanım, bir bakıma da hiç titiz değilim. Görünüşte bir düzensizlik içindeyim, ama herşey zihnimde benim de şaştığım bir disiplin ve düzen içindedir. Şu masanın halini görüyorsun.


Çekmeceler de öyle. Ama söyleyin bir şey onu gözüm kapalı çıkarayım. Hayatımda öyle. Bir telaş içinde parçalanmış gibiyim. Ama saati saatine programlanmışımdır. Şiiri de ne zaman yazacağımı bilmiyorum. Memur gibi. Durum öyle gerektiriyor.Sezai Karakoç ağabeyin yayınladığı Diriliş dergisinde şiirlerim yayınlandı. Ağabeyin sohbetlerinden ve yazdıklarından çok şeyler öğrendik.


Her anlamda bizim hocamızdı. Yetişmemizde çok büyük faydası oldu. Sonra Nuri Pakdil ve arkadaşlarının yayınladığı Edebiyat dergisinde yazdım. 1976’dan itibaren ise ben, Erdem Beyazıt, Rasim Özdenören, Akif İnan ve Nazif Gürdoğan’nın kurucuları olduğu Mavera dergisinde şiirlerim, bir-iki hikayem, senaryo çalışmalarım, günlüklerim ve “Okuyucularla” ismini verdiğimiz sohbetlerim yayınlandı. Bir kaç yıldan beri ise roman çalışıyorum. Bunlardan ilki “Savaş Ritimleri” 1985’te yayınlandı. Ayrıca çocuk edebiyatı dalında kitaplar yazdım.”Değişik dönemlerde ilkokul öğretmen vekilliği ve Almanca öğretmenliği yaptı.1976’dan itibaren TRT Genel Müdürlüğü’nde mütercim sekreter olarak görev aldı. Farklı gazete ve dergilerde yazıları yayımlandı.


Mavera Dergisi’ni arkadaşlarıyla birlikte yayımladı. Zaman Gazetesi ve Mavera dergisi’nde ‘Okuyucularla’ başlığıyla hayli ilgi toplayan ve bir ‘mektep’ özelliği taşıyan sohbet köşelerini düzenledi. 1983’te TRT İstanbul Radyosu’nda görev aldı. Radyo oyunları yazdı. 1984’te Türkiye Yazarlar Birliği Çocuk Edebiyatı Ödülü’nü alan Zarifoğlu, 07 Haziran 1987’de vefat etti.