Lale Eğitim, Barış ve Kültür Derneği (LALE-DER) tarafından Kurtuluş Haftası nedeni ile düzenlenen etkinlikte; memleketi Kahramanmaraş’a gelerek bir konferans veren Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Dr. Nazif Öztürk, emperyalizmin günümüzde şekil değiştirdiğini belirterek, önemli olanın sürdürülebilir kahramanlıklar olduğunu söyledi.

Öztürk, Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 87. yıldönümü nedeniyle düzenlenen konferansta konuştu. Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde yapılan etkinlik öncesi izleyicilere aşure ikramında bulunuldu.

Konferansın açılış konuşmasını yapan dernek başkanı Zeynep Arıkan, insanların kendi milli tarihine, geçmişine, çekilen eziyetlere, sıkıntılara, acılara, fedakârlıklara, gazilerine, şehitlerine duyarsız kalmasının mümkün olmadığını ifade etti. Arıkan, “Eğer bencillik yaparsak bu bencilliğin bedeli bir ülkenin mahvolmasıyla ödenir. Dün topuyla, tüfeğiyle, askeriyle gelerek Anadolu’yu ve bütün mağlubiyetin sebebini araştırarak daha tecrübeli ve daha kinci bir şekilde yeniden işgale başladılar. Ama bu işgal dünkü gibi değil. Çok daha sinsi, yavaş ve hissettirilmeden yapılan bir işgaldir” dedi.

Daha sonra söz verilen Gaziler Derneği Başkanı Hüseyin İkikardeş ise, büyüklerinden dinlediği kurtuluş hikâyelerini anlattı ve ülkemize, bayrağımıza sahip çıkılması gerektiğini söyledi. Konferansta konuşan Dr. Nazif Öztürk ise, Kahramanmaraşlı olmaktan gurur duyduğunu belirterek, şehit ve gazilerimizin canları pahasına verdikleri mücadele üzerinde durdu.

Sürdürülebilir kahramanlıkların önemli olduğunu vurgulayan Dr. Öztürk; “Tarihi anlamak için, tarihi iyi bilmek. Tarihi bilmek içinde tarihle, ahlâk ilişkisi kurulmasını gerektiğini söyledi. Öztürk konuşmasını şöyle sürdürdü: “Tarih geçmiş ve geleceğin prestiji değil, geçmişin kahramanlıkları ile övünmek de değil yada başarısızlıkla komplekse düşmek içinde yazılmamıştır. Tarih zamanın ruhu, geleceğin enerjisidir. Kahramanmaraş’tan, kahramanlar çıkartan bu büyük anlayıştır. Vatan sevgisi, şehitlik ruhu, dünyaya baş tutan bir şehir ortaya çıkartmış. Kahramanmaraşlı Ceyhan Nehri gibi önünü gelen engelleri tanımadan, düşmanı şehrinden kovmuştur,” Yönetmenliğini Yücel Çakmaklı’nın yaptığı ‘Sahibini Arayan Madalya’ filminden kesitlerin sunulduğu konferans şehitler için dua ile tamamlandı.

DR. NAZİF ÖZTÜRK KİMDİR?


1948'de Kahramanmaraş'ın Merkez Topçalı köyünde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini aynı ilde, Lisans öğrenimini İzmir'de, yüksek lisans (master) öğrenimini Gazi Üniversitesi İdari Bilimler Enstitüsü'nü bitirerek tamamladı.
Doktorasını, kültür ve müesseseler tarihi konusunda, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde yaptı.

Vakıflar, sosyal tarih ve kültür ağırlıklı beş kitabı, çeşitli gazete ve dergilerde yayımlanmış makaleleri, ulusal ve uluslararası seminer ve sempozyumlarda sunulmuş birçok tebliğlerin yanında, radyo ve televizyon konuşmaları bulunmaktadır. "Türk Yenileşme Tarihi Çerçevesinde Vakıf Müessesesi" adlı kitabı , "yılın yazar, fikir adamı ve sanatçıları" değerlendirmesinde Türkiye Yazarlar Birliği'nin 1995 yılı Araştırma dalı ödülünü kazandı.

Uzun yıllar, T.C. Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü'nde Şube Müdürü, Daire Başkanı ve Genel Müdür Yardımcısı görevlerinde bulunduktan sonra; T.C. Kültür Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı'na tayin edilde. Bir ara bu Bakanlıkta, Bakan Müşaviri olarak da çalıştıktan sonra, Temmuz 2000 tarihinde Müsteşar Yardımcılığından emekli oldu.

Kamuda geçen bu resmi görevlerinin yanında birçok demokratik sivil toplum kuruluşuna üye oldu ve bir bölümünün kurucuları arasında yer aldı. İnsan ve Kültür Ocağı Vakfı Kurucular Kurulu Üyesi, Türkiye Kalp Hastalıkları, Kalp ve Akciğer Nakli Vakfı Kurucu üyesi ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, Türkiye Gönüllü Teşekküler Vakfı (TGTV) İcra Kurulu Üyesi, Yazarlar Birliği Vakfı Mütevelli Heyet Üyesi, Birlik Vakfı Denetim Kurulu Üyesi; Ankara Aydınlar Ocağı, Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM) üyesidir. 15.04.2000 tarihinde yapılan genel kurulda, Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanlığı'na seçildi.

Kültürel işbirliği anlaşmaları çerçevesinde Balkanlar ve Ortadoğu'yu dolaştı. Hamdart Vakfı'nın davetlisi olarak Pakistan'da inceleme ve tetkiklerde bulundu. Evli ve üç çocuk babasıdır.

Eserleri:

Menşe'i ve Tarihî Gelişimi Açısından Vakıflar, Vakıflar Genel Müdürlüğü Yayını, Ankara 1983

Evkâf-ı Humâyun Nezareti'nin Tarihçe-i Teşkilatı ve Nazırların Hal Tercemeleri, Vakıflar Genel Müdürlüğü Yayını, Ankara 1984 (Çeviri)

Türk Yenileşme Tarihi Çerçevesinde Vakıf Müessesi, Türkiye Diyanet Vakfı, Yayın No: 144, İlmî Eserler Serisi: 34, Ankara 1995

Elmalılı M. Hamdi Yazır Gözüyle Vakıflar, Türkiye Diyanet Vakfı Yayını, Yayın No: 163, Kaynak Eserler Serisi: 12, Ankara 1995

Sümbüliyye Tarikatı ve Koca Mustafa Paşa Külliyesi, Çağrı Yayınları No: 61, İlmî Eserler: 2, İstanbul 1999

(YASAL UYARI: Bu sayfada yer alan haber ve fotoğrafların tüm hakları saklıdır. Yeniden basılması, dağıtılması, gerçek veya elektronik ortamda kullanılması izne bağlıdır. Aksine davranış aynı zamanda emek hırsızlığıdır ve hakkımızı helal etmiyoruz.)