Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürü Sebahattin Akgül eğitimin çıtasını yükseltme adına 2008 yılı Eylem Planı hazırlandığını, Kahramanmaraş Milli Eğitim Müdürlüğü’nün son yılarda ülkemiz genelinde birçok yenilik ve gelişmeler sağladığını, Kahramanmaraş’ın ise 2008 ÖSS sonucunda iller arası Türkiye sıralamasında 33. olduğunu belirtti.

Sebahattin Akgül açıklamasında şu konulara yer verdi:

“Kahramanmaraş MEM camiasında ÖSS ve SBS’de başarıyı artırmaya yönelik bir dizi yoğun çalışma başlatılmıştır. 2008 yılı içerisinde Sayın valimizin talimatlarıyla Kahramanmaraş Eğitiminde başarıyı attırmaya yönelik Araştırma projesi çalışmaları yaklaşık 8 ay sürdü. Bu projede vali yardımcısı başkanlığında Mili Eğitim Müdürlüğü yöneticileri, eğitim uzmanları, ilköğretim müfettişleri, Üniversitemizden akademisyenler, Sivil toplum kuruluşları ve sendikalardan temsilciler görev aldılar. Hazırlanan proje kapsamında yapılan araştırma ve geliştirme sonucunda belinlenen sorunların çözümüne yönelik 2008 yılı Eylem Planı Sayın valimizin başkanlığında hazırlanarak tüm eğitim kurumlarımızda uygulamaya konulmuştur.

Hazırlanan bu eylem planı Türkiye’de de ilk bir uygulamadır.

Geçtiğimiz günlerde bir mahalli gazetede aslı esası olmayan Milli eğitim camiasını karalamaya yönelik bir takım iddialar ileri sürülmüştür. Güya Kahramanmaraş ÖSS'de 79. sıradaymış oysaki ilimiz 2008 ÖSS sonucunda iller arası Türkiye sıralamasında 33. sıradadır.

(EDİTÖRÜN NOTU: Rakamsal verilere göre; Kahramanmaraş ÖSS 2008 sonuçlarına göre sayısal puanda Türkiye 33.'sü ve sözelde 46. sırada olup, ÖSS sonuçlarına göre yerleştirmede ise 79. sıradadır.)


Milli Eğitim Müdürünün adını kullanarak tamamen asılsız ve yalan bir takım sözler sarf edilmiştir. Doğru bilgileri kamuoyunu ile paylaşmak için aşağıdaki bilgileri açıklamak zarureti doğmuştur. Son 6 yıl içerisinde Kahramanmaraş ÖSS il sıralamasında sayısal alanda, 2003 yılında 45, 2004 yılında 42, 2005 yılında 40, 2006 yılında 36, 2007 yılında 41 ve 2008 yılında 33. sırada yer almıştır.

Her yıl sınava giren öğrenci sayıları da 21.182 -26.171 arasında değişmektedir. 2008 yılında ise sınava 22. 318 öğrenci katılmıştır.

Son 6 yıl içerisinde ilimizde eğitim hizmetlerinin iyileştirilmesi bakımından devam eden yatırımlarımızla birlikte 2267 derslik hizmete sunulmuştur. Bu sayı geçmiş 100 yılda yapılan yatırımlarla kıyaslandığında 45 yıllık bir sürece denk gelmektedir. İlimizde 2003 yılı öncesinde sadece 4 tane anaokulu varken bu gün 14 tane anaokulu var. 3 tane HEM binasına karşılık son 6 yıl içerisinde 4 HEM binası yapılmıştır.

2003 yılından önce 21 tane öğrenci yurduna karşılık son 6 yılda 20 tane öğrenci yurdu yapılarak hizmete sunulmuştur.

2003 yılında okul öncesinde okullaşma oranı 5–6 yaş grubunda % 7 iken şimdi % 30’a çıkarılmıştır. İlköğretim okullarında okullaşma oranı % 87 iken bu gün %98’e çıkarılmıştır.

Orta öğretimde okullaşma oranı % 52 den % 62 ye çıkarılmıştır.

Görüldüğü gibi son 6 yıl içerisinde Kahramanmaraş Milli eğitim hizmetlerinde devrim niteliğindi önemli gelişmeler, atılımlar, yatırımlar olmuştur. Bu güzel gelişmeler bundan böyle olanca hızıyla devam edecektir. Kahramanmaraş genelinde 1.092 eğitim kurumunda 16600 yönetici, öğretmen ve diğer personellerle birlikte örgün eğitiminde 230 bin öğrenci, yaygın eğitim ve açık öğretimde 50 bin öğrenci ve kursiyere eğitim hizmeti verilmektedir. Hiçbir eğitim kurumunda açık geçen ders ve öğretmensiz okul bulunmamaktadır.

İlimizin genel nüfusu göz önüne alındığında nüfusun ¼ ü öğrenci olması hesabıyla diğer insanlarımızın tamamına yakını doğrudan ya da dolaylı olarak öğrenci velisi durumundadır.

Dolayısıyla öğretmen ve öğrencilerle birlikte velilerimizin de eğitime çok yakın ilgi ve destek göstermeleri zarureti vardır. Zira eğitimin 3 temel unsuru öğrenci, öğretmen ve velilerdir.

İlimizde ÖSS ve SBS de başarıya attırmaya yönelik 2008 yılı eylem planının uygulanması sürecinde öğretmen ve öğrencilerle birlikte velilerimizin basın yayın organlarımızın, sivil toplum kuruluşlarının, kamu kurum ve özel sektörün, sendikaların velhasıl toplumun tüm kesimlerinin ödev ve sorumluluğu vardır. Çünkü eğitim komple bir iştir. Okullarda ki örgün eğitimin yanı sıra, çevre, toplum, medya, internet eğitimin de yeni yetişecek nesillerin Türk Milli Eğitiminin genel amaçları ve temel ilkeleri doğrultusunda yetiştirilebilmelerinde önemli etkenlerdir.

Kahramanmaraş Milli Eğitim Müdürlüğü son yılarda ülkemiz genelinde birçok yenilik ve gelişmeler sağlamıştır. Tasarruf Tedbirleri alanında ki projeler, kitap okuma kılavuzu ve takip defteri ve değişik kesimlerden öğretim görevlilerinin katıldığı yöneticiler seminerleri uygulamaları yurdumuzda ilklerdendir. Ekonomik yetersizlik nedeniyle dershaneye gidemeyen öğrenciler için merkez ve diğer ilçelerimizde Halk Eğitimi Müdürlüğünce ÖSS ve SBS kursları açılmıştır. Ayrıca İlköğretim 5. sınıflar ve DPY ve Bursluluk sınavlarına hazırlık sınavları merkez ilçe ve Çağlayancerit ilçemizde açılmıştır. Ayrıca geçmiş yıllarda olduğu gibi yine sınavlara hazırlık amacıyla Mehmetçik dershanesince hazırlık sınavları verilmiştir. Sosyal, sanatsal ve kültürel etkinlikler ile Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik projeleri alanlarında Kahramanmaraş Ülkemiz genelinde ilk sıralarda yer almaktadır.

Bütün bu örnek çalışmalar kapsamında 2004 yılından beri uyguladığımız Rehberlik Araştırma merkezi tarafından son sınıf öğrencilerinden ÖSS ye katılan öğrenci ve okulların okul türlerine göre ve ders çeşitlerine göre Ülkemiz genelinde ve ilimizdeki başarı sıralamalarına göre hazırlanarak bütün ortaöğretim kurullarımıza gönderilmiştir.

2008 yılında da ilimizde sadece Anadolu liseleri ile bünyesinde Anadolu Lisesi bölümü/ programı bulunan ortaöğretim kurumlarımızdan 51 okuldan toplam 2385 son sınıf öğrencisi sınava katılmıştır. Son sınıf öğrencileri ile ilgili hazırlanan kitapçık bir genelge ekinde okullarımıza gönderilmiştir. Bu kitapçıkta her okulumuzun kendi türünde Türkiye’de ki ve ilimizde ki sırası yer almaktadır ve ayrıca her okulumuzda ki dersler bazında başarı durumları da yer almaktadır. Bu çalışma bir nevi okullarımızın branşlar bazında il sıralaması bazında bir karnedir. Bu önemli çalışma bütün okullarımızda yöneticiler, öğretmenler, öğrencilere ve velilere bütün branşlardaki ve derslerdeki başarı ve başarısızlık seviyeleri bakımından rehberlik yapmaktadır.

İlimiz eğitiminde başarıyı artırmaya yönelik “Türkiye Okuyor Projesi” kapsamında, kitap okuma çalışmaları ve Kitap Okuma Yarışmaları planlı bir şekilde devam etmektedir.

İlimizdeki çok sayıda okumaz yazmazların okur-yazar olabilmeleri için yoğun bir şekilde çalışmalarımız devam etmektedir. Bu öğretim yılı sonuna kadar 10.000 okuma yazma bilmeyen yetişkin insanımızı okur-yazar hale getirmeyi hedeflemiş bulunuyoruz. 28 Şubat tarihi itibariyle okuma yazma kurslarına katılan kursiyer sayısı 8.612 kişidir.

İl Genel Meclisi tarafından 2009 yılı bütçesinden SBS sınavlarına hazırlık amacıyla 80 bin TL. Eğitim materyallerinin alımı için kaynak ayrılmıştır. Bu kaynakla sınavlara hazırlık kitapları, yaprak testleri ve diğer dokümanlar temin edilmek üzere en kısa zamanda okullara ulaştırılacaktır.

Netice itibariyle Kahramanmaraş kalkınmada öncelikli illerden olup zorunlu hizmet bölgesidir. Sosyo ekonomik ve sosyo kültürel açıdan benzeri olan ( Gaziantep, Şanlıurfa, Malatya, Erzurum, Van v.b.) illerden eğitim seviyesi bakımından ÖSS deki başarısı bakımından daha iyi durumdadır. Unutmayalım ki eğitim uzun vadeli bir yatırım ve hizmet sektörüdür. Sonuçları da uzun vadede alınır. Onun için öğretmen, öğrenci ve velilerle birlikte toplumun tüm kesimlerinin eğitime yakın ilgi ve destek vermeleri gerekmektedir.” (Kaynak: Milli Eğitim Basın-Yayın Servisi) (www.kanal46.com)