Panik yapmayın:Bu yıl sınava girecek adaylar, gerek kontenjanların artması, gerek liselerin dört yıla çıkarılmasından dolayı lise son sınıflardan mezun verilmeyecek olması dolayısıyla daha avantajlı. Örgün programların kontenjanlarındaki artış oranı yüzde 25'i aşıyor. Bu durum, aday sayısındaki azalmayla birlikte düşünüldüğünde; bu yıl sınava girenler için ciddi biçimde üniversiteye girme şansını yükseltiyor.

Sıralı çözmek avantaj sağlamaz: Kolay soruları çözerek sınava başlayacaksın. Böylelikle hem zamandan kazanacaksın, hem de moralini yükseltmiş olacaksın. Unutmadan şunu da belirtelim; soruların kolaylık veya zorluk dereceleri belirli bir sırayı takip etmez, yani kolaydan başlayıp zora doğru gitmez. Karışık, gelişigüzel sıralanmıştır. Bunları arayıp bulmak sana kalmış. Zor soruları çözdüğünde sana ekstra puan vermeyecekler, o sorunun değeri neyse o kadar puan alacaksın. Kimse sana, aferin çok zor bir soruyu çözmüşsün, al sana fazladan bir puan demeyecek. Önemli olan; 195 dakikalık sürede, olabildiğince çok doğru soru çıkarmak.

Alandışı soruları çözmeyin: Birinci bölümdeki sorular bitti ve ikinci bölüme geçtiniz. Yani alan sorularının yer aldığı ikinci bölüme; eğer sayısalcıysanız Matematik-2 ve Fen-2 sorularını yanıtlayın. 'Türkçe sorularını da çözeyim, bu bana artı puan getirir' diye düşünmeyin; çünkü sayısalcı olduğunuz için 30 Türkçe sorusunun hepsine doğru yanıt verseniz, 30 net çıkarsanız bile bunun size getireceği puan değeri sıfır... Yani boşu boşuna kendi alan sorularınız dışındaki sorulan yanıtlamayın.

Koyu yazılara dikkat: “Olmalıdır?” ya da “olmamalıdır?” gibi cümle sonundaki koyu renkle yazılan kelimelere dikkat edin. Sorunun sizden ne istediğini çok iyi anlayın.

Alıştığınız gibi davranın: Okul ve dershanedeki deneme sınavlarında soruları çözmeye hangi testten başlıyorsunuz? Matematik sorularından başlıyorsanız, gerçek sınavda yine matematik sorularından başlayın. Deneme sınavlarında Türkçe'den başlıyorsanız, o zaman Türkçe sorularını öncelikli olarak tercih edin. Alışkanlığınızı değiştirmeyin; farklı bir uygulama, yeni duruma adaptasyonunuzu zorlaştırabilir.

Cevap olamayacak seçenekleri eleyin: Unutmayın ki, doğru cevap birbirine benzeyen ve doğru olmayan bir grup seçenek arasında gizlenmiştir.

Önce soru kökünü okuyun.

Geçen zamanla aşırı ilgilenmeyin.

Cevaplarınızı kontrol edin.

Belirli bir süre geçtiği halde çözüme ulaşamazsanız soruyu bırakın.

Sınavdan erken çıkmayın

YanIt kağıdını vermek için acele etmeyin. Sınav süresi, yani 195 dakika bitene kadar sınıftan çıkmayın; sınavı son saniyesine kadar değerlendirin. “Benim yapabileceğim bu kadar” demeyin. Yapabileceğiniz tüm sorular bittiyse, kalemi kâğıdı bırakın ve 30-45 saniye gözlerinizi kapatarak arkanıza yaslanın. Bu, sizin dikkatinizi toplamanıza yardımcı olur. Kalan süreyi cevaplarınızı kontrol etmek için kullanabilirsiniz.

Tüm adaylara başarılar dileriz.