Bir Medeniyet Teorisi adlı eseriyle tanınan ünlü bilim adamlarımızdan Yılmaz Özakpınar, 12 ve 13 Mayıs günleri Kahramanmaraş’ta.


13 Mayıs Salı günü Sütçü İmam Üniversitesinde  - Saat 14. 30’da, Cahit Zarifoğlu salonunda  “Rasyonel Düşünce ve Medenî Yaşam” konulu bir konferans verecek.


Ayrıca 12 Mayıs pazartesi akşamı saat 20. 30’da Türk Ocakları Kahramamaraş Şubesinde de “Kültür ve Medeniyet” konuları üzerinde bir sohbet toplantısına katılacak.


 


Prof. Dr. Yılmaz Özakpınar Kimdir?


1934 yılında Sinop-Boyabat'ta doğdu. Orta öğrenimini memleketinde gördü. İ.Ü. Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümünü (1957), Cambridge Üniversitesi Biyoloji Fakültesi Psikoloji Bölümünü (1960) bitirdi. Doktorasını İ.Ü. Edebiyat Fakültesi Tecrubî Psikoloji Kürsüsünde verdi (1964). 1978'de profesörlüğe yükseldi. Köln, Bern ve Oregan üniversitelerinde araştırmalar yaptı. 1982-1988 arasında Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi dekanlığında bulundu. Sonra İ. Ü. Edebiyat Fakültesine döndü ve buradan emekliye ayrıldı.


Yılmaz Özakpınar, ünlü bilim adamı Prof. Dr. Mümtaz Turhan'ın - arkadaşı Erol Güngör dahil - üzerine titreyerek yetiştirdiği beş-altı bilim insanından birisidir. Özellikle Erol Güngör ve Yılmaz Özakpınar, hocalarının yolunu takip ederek 'Batılılaşmanın neresindeyiz?' sorusunu cevaplandırmaya çalışmış, Osmanlı’dan günümüze geçirmekte olduğumuz kültür ve medeniyet değişmelerini tahlil etmişlerdir.