Kahramanmaraş Belediyesi tarafından gerçekleştirilen Kahramanmaraş II. Şiir Festivali kapsamında düzenlenen Sezai Karakoç Sempozyumu yapıldı.


Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde iki oturum halinde gerçekleştirilen sempozyum, açılış konuşmaları ile başladı.


Açılış konuşmaları bölümünde kürsüye ilk gelen Belediye Başkan Yardımcısı Cevdet Kabakcı, Sezai Karakoç’un şiirleri üzerine bir sempozyum düzenlendiklerini söyledi.


Sezai Karakoç’un Doğu’nun Yedinci oğlu olduğunu ifade eden Başkan Yardımcısı Cevdet Kabakcı: “ Sezai Karakoç, ülkemiz için son derece önemli bir değerdir. Sezai Karakoç, Büyük Doğu Çınarının kutlu bir dalı olarak bize dirilişi üfleyen bir medeniyet davetçidir. O Medeniyetimizin çağrısını bize duyuran düşünce şair ve dava adamıdır.


Müslüman Türk Milleti’nin bembeyaz sütü olan Selçuklu medeniyetinden sonra Mevlana’nın, Yunus Emre’nin, Hacı Bektaş Veli’nin, Şeyh Edebali’nin emekleri ile Osmanlı medeniyeti yeşermiş der bize Karakoç.


Şiiri, günlük yazıları, hikayesi, tiyatrosu, edebi denemeleri ve fikri kitapları bir külliyenin farklı birimleri, bir üniversitenin birbirini destekleyen bölümüdür.


Bu vesile ile bu yıl ki şiir festivali Sezai Karakoç sempozyumu ile başladı. İstiyoruz ki doğu’nun Yedinci oğlu olarak Sezai Karakoç iyice anlaşılsın. Yeni yetişen genç nesillerimiz bu mümbit kaynakla irtibat kursun. Genç şairlerimizi, onun ruh pınarından içmeğe davet ediyoruz.


Böylelikle kültür belediyeciliğimizin bir örneği olarak Kahramanmaraş halkıyla Türk Şiiri bir daha ‘Şiirin Başkenti’nde buluşturmanın kıvancını yaşayacağız” diye konuştu.


Açılış konuşmasının ardından slayt eşliğinde Sezai Karakoç’un hayatı anlatıldı.


Daha sonra Sezai Karakoç Sempozyumu’nun birinci oturumuna geçildi.


Osman Sarı’nın oturum başkanlığında gerçekleştirilen I.Oturum’da Ali Haydar Haksal; “1970’li Yıllarda Düşünce Ufkumuzu Açan Üstad S. Karakoç”, İsmail Kıllıoğlu; “Sezai Karakoç’ta Uygarlık Kavramı” ve Ahmet Kot; “Sezai Karakoç’u Niçin Okumalı” konularında görüşlerini anlattılar.


Öğleden sonraki başlayan II. Oturum ise Ali Haydar Haksal başkanlığında gerçekleştirildi.


II. Oturumda ise Osman Bayraktar; “Diriliş Akımı”, Fethi Yanardağ; “Sezai Karakoç’un Batı Medeniyeti Hakkındaki Tesbitleri”, Yüksel kanar; “Sezai Karakoç ve Yüce Diriliş Partisi”, Kamil Eşfak Berki; “Medeniyet Tasarımı ve Sağduyu”, Ömer Akyıldız ise “Sezai Karakoç’ta İslam ve İktisat” konularında görüşleri aktardılar.


Sempozyumun son oturumunda ise Ahmet Kot oturuma başkanlık etti. 3. Oturumda Üzeyir İlbak; “Şehrin Vicdanı Sezai Karakoç,”, Mustafa Özçelik; “Sezai karakoç’un Gözüyle Yunus Emre”, Osman Sarı; “Sezai Karakoç ve Mahtumkulu’nun Şiirinde Av Edebiyat Örneği” ve Şaban Abak; “Yeni Anayasada Vatandaşlık Tartışmaları ve Sezai Karakoç’un Millet Önerisi”  konularında konuşarak katılımcıları bilgilendirdiler.


Sempozyumun sonunda sempozyuma katılarak bildiri sunan şair ve yazarlara plaket ve katılım belgeleri takdim edildi.


Plaket ve katılım belgesinin takdiminin ardından ara verildi ve daha sonra şairler tarafından şiir dinletisine geçildi.


 


YUNUS TAŞ
(www.kanal46.com)