Uluslararası İnanç Turizmi ve Eshab-ı Kehf Sempozyumu başladı.


Uluslararası İnanç Turizmi ve Eshab-ı Kehf Sempozyumu, 20 Eylül 2012 Perşembe günü saat 10.30’da, Vali Şükrü Kocatepe, Milletvekili Sıtkı Güvenç, Kahramanmaraş Belediyesi Başkan Vekili Cevdet Kabakçı, Vali Yardımcısı Ahmet Turgay İmamgiller, Afşin Kaymakamı Faik Arıcan, Afşin Belediye Başkanı Fazlı Aydoğan, Göksun Belediye Başkanı Ramazan Hurç, akademisyenler, kamu kurum yetkilileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve diğer ilgilerin katılımıyla, Afşin Eshab-ı Kehf Külliyesinde düzenlenen programla başladı.


Afşin Belediye Başkanı Fazlı Aydoğan’ın, İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydihan Küçükdağlı ve Prof. Dr. Mehmet Özkarcı’nın konuşmalarının ardından bir konuşma yapan Vali Şükrü Kocatepe,  Afşin'de bulunan Eshab-ı Kehf Külliyesi’nin bilirkişiler ve mühendisler tarafından mahkeme kararıyla yerinin Afşin olduğunun tespit edildiğini söyledi.


Vali Kocatepe :"Biz biliyoruz ki, diğer mağara ve çevresindeki donatılarla karşılaştırdığımızda ve bunun yanında yine dünyada ilk olmak üzere astronom ve mühendislerin, hâkim nezaretinde yaptığı tespite göre Afşin Eshab-ı Kehf Kuran'daki tanıma en uygun mağara. Biz bunun tespit ve tescil edilmesi için bu sempozyumu düzenledik. Ayrıca içinde bulunduğumuz Kervansaray, cami ve külliye birer tarihi değerdir. Biz üç kıtaya hükmeden bir imparatorluktan geldiğimize göre, diğer coğrafyalarda Kuran’daki tanıma daha uygun özellikte bir yer olsaydı bu eserler oralara yapılırdı.


Kahramanmaraş'ımız, fikir ve düşünce insanı yönüyle, bilim adamı yönüyle, ilmi konularda araştırma yapan ve fikirlerini ülkenin yaranına sunan kişi yönüyle son derece derin bir kültüre ve değere sahiptir. Kahramanmaraş'ımızın Necip Fazıl'dan Erdem Beyazıt'a, Abdürrahim Karakoç’a kadar yetiştirdiği birçok değer ve içimizde bulunan çok değerli bilim adamları ve fikir insanları var. Dolayısıyla Afşin ilçemizde bundan fazlasıyla nasibini alan zengin değerlere ve tarihe sahip bir ilçemiz.


Bu sempozyumun düzenlenmesine 2011 yılında karar verildi. DOGAKA olarak bunu finanse ettik ve kararlaştırdık. Ancak geçen yıl yeterli bildiri gelmemesi nedeniyle bu seneye kaldı. Ertelenmesinin sebebi de buydu. Ama şimdi baktığımız zaman 44 bildiri var. Çok değerli fikir hocaları ve diğer ülkelerden de katılan fikir insanları sempozyumumuza iştirak edecek. Dolayısıyla bu gecikmeyi bir olgunlaşma dönemi olarak kabul etmek gerekir.  Eshab-ı Kehf konusunda ülkemizde düzenlenen ilk sempozyum sürecinde Eshab-ı Kehf'in ruhi ve coğrafi konumu ile alakalı yorumlar yapılacak ve sonucunda bir tespit ortaya çıkacak ve bu tespit kamuoyunun bilgisine sunulacak. "dedi.


Program, diğer katılımcılarının konuşmalarına müteakip, Afşin Belediyesi tarafından tarihi mekânda düzenlenen resim sergisinin ziyareti ile devam etti. Sempozyum, 21-22 Eylül 2012 tarihlerinde Kahramanmaraş Saffron Otel’de düzenlenecek oturumlarla devam edecek.