Kahramanmaraş’ın yeni Milli Eğitim İl Müdürü Mesut Alkan; “Makam odasına kapanan, sabah 8 akşam 5 odasından çıkmayan idareci istemiyorum. Evinden işine, işinden evine gidip gelen yönetici istemiyorum. Hareket halinde olacaksınız, velilerle diğer kurumlarla ve sivil toplum kuruluşlarıyla diyalog halinde olacaksınız” uyarısında bulundu.


 Kısa bir süre önce Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürlüğüne atanan Mesut Alkan, eğitim-öğretim de ikinci dönemin başlaması nedeniyle okul müdürleri ile bir araya geldi. Toplantıda bir konuşma yapan Alkan, Kahramanmaraş’ta yeni bir eğitim-öğretim yolu izleyecekleri söyledi. Okullarda eğitimin başarısını arttırmak için Okul Müdürlerine çok büyük görevler düştüğünü dile getiren Alkan, okul müdürlerine yönelik; “Bu makamlar bizlere milletin emanetidir, bizler millete hizmet etmek için oradayız. Yönetici; gücünü makamdan alan değil, makama güç katandır. Bizler; milletle, velilerle, öğretmen ve öğrencilerle ne kadar iç içe, ele ele, gönül gönüle olursak; bu ülke insanı o kadar hızlı değişir, değişiyor, değişmeye devam edecektir. Makam odasına kapanan, sabah 8 akşam 5 odasından çıkmayan idareci istemiyorum. Evinden işine, işinden evine gidip gelen yönetici istemiyorum. Hareket halinde olacaksınız, velilerle diğer kurumlarla ve sivil toplum kuruluşlarıyla diyalog halinde olacaksınız. Veli bize gelmiyorsa, biz veliye gideceğiz, evine gideceğiz, evinde bulamazsak kahvedeyse kahvehanede bulacağız. Pantolon eskiten müdür değil, ayakkabı eskiden müdür istiyorum.” Dedi.


BİZ EĞİTİMCİLER YENİ BİR TOPLUM OLUŞTURUYORUZ


Eğitimciler olarak Kahramanmaraş’ın geleceği için yeni bir toplum oluşturacaklarına dikkat çeken Alkan, konuşmasına şöyle devam etti; “Yaptığımız iş, en önemli ve en kutsal bir görevdir, hammaddemiz insandır, bir toplumun geleceğidir. Bizler yeni bir toplum oluşturuyoruz; bunun için önemli ve kutsal diyorum. Ama bir o kadar da sorumluluk isteyen bir görevdir. Kurtuluş savaşının en kızıştığı ve düşmanın Ankara Polatlı sırtlarına kadar geldiği bir dönemde, ilk defa Milli Eğitim Şurası toplanıyor. Ulu önder Atatürk; cepheden ayrılıyor ve Milli Eğitim şurasına katılıyor. Demek ki Ulu önder eğitimi ne kadar önemli olarak değerlendiriyor. Dünya değişiyor; Türkiye bu değişimi doğru okuyor. İster değişim deyin, ister yenilik deyin, isterse ne derseniz deyin; geleneksel yapılar değişiyor, vatandaşın emrinde devlet anlayışı hakim kılınmaya çalışılıyor. Eğer toplum iyi insanlarla dolarsa bunun şerefi bize ait olacaktır. Eğer toplum kötü insanlarla dolarsa; bunun da vebali bize ait olacaktır. Daha dün; kulağına ezan okunarak adı konan, ailesine büyük mutluluk katan, benim oğlum doktor olacak, benim oğlum paşa olacak, öğretmen olacak diye arkası sıvazlanarak büyütülen çocuklarımıza ne oldu da bir kısmı dağa çıktı, ete üyesi oldu, bir kısmı sokak serserisi oldu? Bunun için görevimiz çok önemli. Emeğimizi esirgemeyelim, devletin müşfik yüzünü sonuna kadar gösterelim.”  


BAŞARIYI İSTİYORSAK TAKIM RUHUNU OLUŞTURMAMIZ GEREKİYOR


Eğitimde başarının yakalanması için takım ruhunun şart olduğunu belirten Alkan; “Vatandaş varlık sebebimiz, kapımızı her an vatandaşa açık tutalım. Talepleri yerine gelmeyen vatandaş bile giderken teşekkür ederek gitmeli, devletin müşfik yüzünü gösterelim. Ben de dahil hiç birimizin; vatandaşı, mesai arkadaşlarımızı azarlama, kovma hakkımız ve yetkimiz yoktur. Herkese iyi muamele etmeliyiz, herkesle iyi geçinmeliyiz. Ancak; Milli Eğitim politikaları dışına çıkmadan olmalı. Birey olarak çok başarılı olabilirsiniz, ama takım olamamışsanız; kurum başarısı olamaz. İnancım odur ki; Okul müdürlerine rağmen Milli Eğitim müdürü, Öğretmenlere rağmen, okul müdürü, öğrenci ve velilere rağmen öğretmenin başarılı olması mümkün değildir. Bunların her birisi bir araya gelirse bir takımı oluşturur. Bizler bu gayret içerisinde olacağız.” Dedi.


HİÇBİR MAZERET, BAŞARININ YERİNİ TUTAMAZ


Kahramanmaraş’ın eğitimde hak ettiği yerde olmadığını vurgulayan Alkan, buna hiçbir şeyin mazeret kabul edilemeyeceğini söyleyerek; “Hepimiz şuna inanıyoruz ki; Kahramanmaraş’ta eğitim, ne Kahramanmaraşlıların istediği, ne de bizim istediğimiz düzeyde değildir. Kahramanmaraş’ı hak ettiği yere getirmek için hep birlikte çok ama çok çalışmamız gerekiyor. Benden önce görev yapan Milli Eğitim müdürlerime buradan sevgilerimi, şükranlarımı iletiyorum; çok güzel çalışmalar yapmışlar, projeler yapmışlar ve epey de mesafe alınmış. Bizler de o projeleri aynen devam ettireceğiz, yanına takviye projelerle de geliştireceğiz. Problemler ne kadar çok olursa olsun, üstesinden gelinmeyecek problem yoktur. Yeter ki bu konuyu kendimize dert edinelim. Hiçbir mazeret, başarının yerini tutamaz. Gelişmiş ülkelerde mazeret üretme yoktur; gelişmemiş ülkelerde mazeret üretme 48 saat devam ediyor demektir.” Şeklinde konuştu. 


KAHRAMANMARAŞ’TAKİ KİTAP OKUMAYI TEŞVİK EDECEĞİZ


Alkan sözlerini şöyle tamamladı; “Eğitimin temeli okul öncesinden başlar ve kişilerin kişilik gelişmelerinin ve ruhsal yapılarının yüzde 70’lik bölümü 7 yaşından önce tamamlanır. Kahramanmaraş’ta 60-72 ay çağ nüfusundaki okullaşma oranı yüzde 76 olarak görünüyor. Yeterli değil, bu sene sonu itibariyle hedefimiz yüzde 85, yeni sene sonu itibariyle yüzde 95’dir. Bunu okul müdürleri ile başaracağız. Başlatılmış ve devam eden başarıyı artırma projesi kapsamında hazırlanan KABGEB projesi çok güzel bir proje aynen devam ettireceğiz. Buna ilave olarak da; öğrencilerimize “Kitap Okuma” saati ayıracağız. Her gün 20 dakika öğretmen de dahil, hep birlikte kitap okuyacağız. Takdir edersiniz ki; düzgün okumak,anlamanın ilk şartı.Düzgün okuyamayan çocuk konuyu da anlayamayacaktır.Zaten SBS ve ÖSS sorularının büyük bir bölümü anlama ve yorum yapmaya yönelik değil mi?. Düzgün okuyamayan çocuk bir süre sonra sıkılıp okumayı da bırakacaktır. Kahramanmaraş’ta ciddi manada derslik sıkıntısı olduğunu, Bunun da başarıyı olumsuz etkilediğini hepimiz biliyoruz. Ama böyle bir vali bey ile çalışmak hem sizin hem de bizim için büyük bir şans. Sayın valimiz eğitime büyük önem veriyor, önceliğinin eğitim olduğunu hissettiriyor, kendilerine teşekkür ediyorum. Kendilerinin bu gayretine karşı bizim daha aktif ve gayretli çalışmamız gerekir. Ayrıca derslik ve okul yapımında katkı sağlayan hayırseverlerimize ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.” (www.kanal46.com)