Kahramanmaraş Eğitim Öğretimi Araştırma ve Destekleme Derneği (KAMEDES)’in temsilcileri ve yetişkin öğrenicileri “INTEALE” adlı projenin beşinci ve son toplantısında geçtiğimiz hafta Alcala de Guadaira’da (İspanya) bir araya geldiler. 


Avrupa Birliği hibesi ile desteklenen “INTEALE” adlı proje, yetişkinlere yabancı dil eğiminde ülkeler arası tecrübelerin paylaşımını öngörüyor ve İspanya, Yunanistan, Estonya, Türkiye ve İngiltere’den beş kuruluşun ortaklığı ile yürütülüyor. Dil becerilerinin iş piyasasında çok önemli bir etken olduğu gerçeğinden hareketle bu proje, yetişkinlere yabancı dil eğiminin daha erişilebilir hale getirilmesini, cazibesini ve kalitesini arttırmayı hedefleyen faaliyetler içeriyor. Dezavantajlı sosyal gruplara mensup yetişkinler, işsizler, farklı sektörlerde çalışan ve dil becerilerini geliştirme ihtiyacı duyan öğreniciler bu faaliyetlerin öncelikli hedef kitlesini oluşturuyor.


5 günlük çalışma esnasında ortaklar, öğretmenler ve öğreniciler, sunumlarla kendi ülkelerindeki eğitimler esnasında uyguladıkları aktiviteleri değerlendirdiler. İyi uygulamaların paylaşımından sonra ise “INTEALE Alcala de Guadaira sokaklarında” sloganı ile interaktif faaliyetlere katıldılar ve proje faaliyetlerini Sevilla’daki yerel halk ile paylaşma imkânı buldular. Son olarak, ortaklar yetişkin öğrenicilerin kendi ülkelerini, yemeklerini ve kültürlerini tanıttıkları uluslar arası bir sergi organizasyonunda yer aldılar.


Toplantı, Avrupa Komisyonu Hayat boyu Öğrenme Programı kapsamında Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı tarafından desteklenen, 30 Temmuz 2014 tarihinde tamamlanacak olan iki yıllık bir proje faaliyeti olarak gerçekleşti. Proje sonuçlanırken, ortak kuruluşlar “Yetişkinlere yabancı dil eğitiminde iyi uygulamalar”, “Yetişkin öğreniciler ve öğreticilerin denenmiş metodolojiler ve pedagojik yaklaşımlar üzerine raporları”, “Yetişkinlere yabancı dil eğitimini daha eğlenceli, dinamik ve etkili hale getirmenin yolları” vb. bir dizi rapor ve kaynağı ilgili kurum ve kuruluşla paylaşacaklar.