YÜKSEKÖĞRETİM Kurulu (YÖK) Başkanı Prof.Dr. Yusuf Ziya Özcan, Türkiye'deki üniversitelerin derin uyku içinde olduğunu söyledi.

Uşak Üniversitesi'nde inceleme yapmak üzere dün kente gelen YÖK Başkanı Prof.Dr. Yusuf Ziya Özcan, Vali Özdemir Çakacak ve Belediye Başkanı MHP'li Ali Erdoğan'ı makamında ziyaret ettikten sonra 1 Eylül Yerleşkesi Güzel Sanatlar Fakültesi Mustafa Kemal Amfisi'nde düzenlenen bilgilendirme toplantısına katıldı. Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Şişman'ın üniversiteyi anlatan sunumunun ardından konuşan YÖK Başkanı Prof.Dr. Yusuf Ziya Özcan, üniversitelerin 20 yıl sonra öğrenci bulmak için birbirleriyle yarışacağını belirtti. Bugünkü yabancı öğrenci sayısının 20 yıl öncesine eşit olduğuna dikkat çeken Prof.Dr. Özcan, şunları söyledi:

“Yabancı öğrenciler gelmezse rekabetten söz edemeyiz. Rekabet zeminini kaybedersek gücümüzü kaybedip kendi kendimize çalıp oynayan bir sistem haline geliriz. Dünyadaki gelişmeler tam tersi. Dünyadaki birçok ülkede üniversiteler öğrenci bulmakta zorlanıyor. Onun için biz de 20 yıl sonra öğrenci aramaya başlayacağız. Nüfusumuz 20 yıl sonra 80 ya da 90 milyon olacak. O nüfusta yüksek öğrenim çağında olan öğrenci sayısı 1.2 milyon olacak. Yüzde 50 okullaşma olduğunu düşünürsek öğrenci bulmakta zorlanacağız. Bir müddet sonra üniversite giriş sınavını kazanmadığı için sürekli sınavlara giren 860 bin öğrenci stoku eriyecek. 20 yıl sonra 600 bin civarında üniversite çağında öğrencimiz olacak. Biz bugün bir yandan kapasiteyi artıyor bir yandan vakıf üniversiteleri açıyoruz. Bu gidişle 20 yıl sonra üniversiteler sokakta öğrenci aramaya başlayacak. Korkunç bir rekabet başlayacak. O nedenle yabancı öğrenci almamız çok önemli. Yabancı öğrenciyi de eğitimdeki kaliteyi artırırsak ülkemize çekebiliriz.”

Prof.Dr. Yusuf Ziya Özcan, Türkiye’nin domates ve buğday gibi ürünlerin tohumlarını yurt dışından ithal etmesinin üniversiteler açısından utanç verici olduğunu belirtti. Prof.Dr. Özcan, “Biz ekonomiye ne katkı veriyoruz? Yeni yeni teknolojiler mi üretiyoruz? Bugün domates tohumunu İsrail'den, buğday tohumunu da ABD'den alıyoruz. Utanç verici bir durum. Bugün bir kilo tohum altından daha değerlidir. Bizim ziraat fakülteleri bu tür işlerle hiç ilgilenmiyor mu? Eğer memleketimizi bugün bu durumdaysa bunun sorumlusu biziz” diye konuştu. (Hürriyet)