Kastamonu Belediyesince düzenlenen defilede, moda tasarımcı Özceyhan'ın hazırladığı Türk dünyası ülkelerinin 60 yöresel kıyafeti vatandaşların beğenisine sunuldu.


Kastamonu’da "18. Türk Dünyası Günleri" kapsamında "Türk Dünyası Yöresel Kıyafet Defilesi" düzenlendi.


Kastamonu Belediyesi tarafından, Belediye Meydanı'nda düzenlenen defilede, Türkçe konuşan 7 ülkenin yanı sıra Osmanlı ile Anadolu medeniyetlerinin 60 yöresel kıyafetini, Şebnem Schaefer ve Elif Ece Uzun'un da aralarında bulunduğu 12 manken tanıttı.


Moda Tasarımcı Ahmet Özceyhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk cumhuriyetleri, Osmanlı İmparatorluğu ve Anadolu medeniyetlerinin giysilerini bu etkinlikte tanıtmayı hedeflediklerini söyledi.


"Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Türkmenistan, Özbekistan, Kırgızistan. Azerbaycan, Tataristan ve Tacikistan'dan getirttiğimiz tamamen orijinal kumaş ve takılarla moda tasarımı hazırladık" diyen Özceyhan, şöyle devam etti:


"Çalışma yaklaşık 7 ay sürdü. Kısa zamanda pek çok kültürle ilgli çok güzel şeyler göstermeye çalıştık. Biliyorsunuz, insanların kültürlerini yaşatmak, çok kutsal bir iş ve görev. Ben de bu moda koleksiyonunu hazırlarken sanki ibadet ediyormuşçasına, içimden ne geçiyorsa onu kumaşlara nakşetmek istedim. Hazırladığımız moda koleksiyonunu 12 manken sunuyor. Koleksiyonda Özbek kumaşları, el dokuma, ham ipekler, yüzde yüz pamuk dokumalar, pek çok püsküller ve metal başlar var. Gelin başları var mesela. Tacikistan’dan bir gelin gösteriyoruz bu defilede. Ünlü bir mankenimiz, günümüzden 200 yıl önceki bir gelini canlandırıyor."


Özceyhan, bu koleksiyonda en çok Özbek kumaşlarını beğendiğini dile getirerek, "Kıyafetlerimizin pek çoğunda 1071’den sonra Türkiye’ye giren motifler ön plana çıkıyor. Orta Asya’daki Türkmen, eski Türk boylarından kalma motifler hala hüküm sürmekte. Türkçe konuşan 7 kardeş ülkemizin giysileriyle ilgili, 2 bin yıl geriye giderek, bugüne kadar gelmiş nakış ve şapkalardaki, fularlardaki motifleri çağdaş kadına giydirmek gibi bir niyetim var" yorumunda bulundu.


Manken Şebnem Schaefer de defilenin Kastamonu’da yapılmasının ve Özceyhan’a ait olmasından gururlandığını ifade etti. 


Bugüne kadar birkaç defa yöresel kıyafet defilesine çıktığını bildiren Schaefer, "Hem otantik hem de tarihe yolculuk yapıyorsunuz. Müzik eşliğinde defileye çıktığınız zaman farklı bir havası oluyor. Farklı bir duygu yaşıyorsunuz, onu anlatmak biraz zor. Onu yaşamak lazım. Bu akşam da özel bir etkinlik var. Burada olduğum için çok mutluyum, bizi çok güzel ağırladılar" dedi.


Defilenin sonunda Schaefer, Türk bayrağı motifli koleksiyonun özel elbisesiyle podyuma çıkarak vatandaşları selamlayıp finali gerçekleştirdi.


Defilenin ardından, AK Parti Kastamonu Milletvekili Mustafa Gökhan Gülşen ve Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, mankenlere plaket ve çiçek takdim etti. 


(AA)