DOĞAKA'nın koordinasyonunda “Göksun 2. Elma Çalıştayı” düzenlendi.


Bölgemizde elmacılığın geliştirilmesi, üretim ve depolamanın daha bilimsel temellerde yapılması ve Göksun elmacılığının tanıtılması amacıyla DOĞAKA koordinasyonunda, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Göksun Kaymakamlığı, Göksun Belediye Başkanlığı ve Göksun İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliği ile 21 Ekim 2016 Cuma günü “Göksun 2. Elma Çalıştayı” düzenlendi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Göksun Meslek Yüksek Okulu Arslanbey Konferans Salonu’nda düzenlenen çalıştay ile irili ufaklı 1400 elma üreticisi ve toplam 5500 ton kapasiteli 3 adet soğuk hava deposu bulunan Göksun ilçesi elmacılığı ele alındı.


Çoğu elma üreticisi olmak üzere yaklaşık 250 kişinin katılım sağladığı çalıştayda, Kahramanmaraş Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Mustafa Bozkurt, DOĞAKA Genel Sekreteri Onur Yıldız, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Kıllı, Göksun Belediye Başkanı Hüseyin Coşkun Aydın ve Göksun Kaymakamı Cengiz Ayhan konuştu.


Oturum Başkanlığını Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Biyosistem Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Değirmenci’nin yaptığı çalıştayda ilk sunumu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tohumculuk Daire Başkanı Sn. Mehmet Sığırcı gerçekleştirdi.
Elmacılığın ülkemiz için önemi ve devlet destekleri hakkında bilgiler veren Sığırcı, yeni başlayacak mazot, fidan desteği ve küçük aile işletmesi desteklerini de anlattı. Çalıştayın ikinci sunumunu gerçekleştiren Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Dumanoğlu, elmada çeşidin önemini ve ihracat yapabilmek için dünyanın talep ettiği yeni çeşitlerin de üretilmesi gerektiğini vurguladı. Elmacıların birlik olarak daha modern ve daha bilimsel üretim yapabileceklerine de değinen Dumanoğlu, elma yetiştiriciliğinde Dünyadaki en son teknolojik uygulamaları çiftçilere tanıttı. Çalıştayın son sunumunu Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadir Saltalı gerçekleştirdi. Yıllar boyunca bölgenin toprağını analiz ederek özellikle elmacılık için hangi bölgelerin uygun olduğunu araştırdığını belirten Saltalı, özellikle gübreleme konusunda değerli bilgiler verdi. Ayrıca yanlış yer seçimini önlemek amacıyla, 5 dekar ve üzeri kapama elma bahçesi kuracak çiftçiler için Göksun’a gelerek toprağı analiz edebileceğini de çiftçilere anlattı. Çalıştayın son bölümünde, çiftçilerin soruları yanıtlanarak, Göksun’un elmacılıktaki Pazar sorunu için çözüm önerileri dile getirildi.


Konuşmacılara plaket ve teşekkür belgesi takdiminin ardından çalıştay sona erdi.