Özel Teşvikler Getirilen 49 İldeki Yatırımlara Enerji Desteği Uygulaması, Tamamlananlarda 31 Aralık 2008'e Kadar Sürecek. Ancak, Bu Tarihe Kadar Tamamlanmamış Olanlara İşletmeye Geçiş Tarihinden Başlayarak 4 Yıl, 31 Aralık 2009'e Kadar Tamamlanması Durumunda İse İşletmeye Geçişten İtibaren 3 Yıl Süreyle Enerji Desteği Uygulanacak.

Özel teşvikler getirilen 49 ildeki yatırımlar 2012 yılına kadar enerji desteğinden yararlanabilecek.

Hazine Müsteşarlığı'nın 2004 yılında çıkarılan 5084 sayılı "Yatırımların ve İstihdamın Teşviki ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun"la getirilen enerji desteğinin uygulamasına ilişkin tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Söz konusu yasa ile belli bir sosyo ekonomik gelişmişlik düzeyinin altındaki 36 ilde yapılacak yatırımlara çeşitli teşvikler getirilirken, daha sonra çıkarılan 5350 sayılı yasa ile kapsamdaki il sayısı 49'a çıkarılmıştı.

Enerji desteği uygulamasından hayvancılık, organik ve biyo teknolojik tarım, kültür mantarı yetiştiriciliği ve kompostu, seracılık, sertifikalı tohumculuk ve soğuk hava deposu ile imalat sanayi, madencilik, turizm konaklama tesisi, eğitim veya sağlık alanlarında faaliyet gösteren, fiilen ve sürekli olarak asgari 10 işçi çalıştıran yeni işletmeler yararlanabiliyor.

Yasa kapsamındaki sektörlerden; entegre tesisler dahil üretim tesisleri ile, bu tesislere ait idari ve teknik birimler enerji desteğinden yararlandırılıyor.

Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğünden işletmeye geçiş ile ilgili olarak verilecek işyeri bildirgesine göre ilk 36 ilde 1 Ekim 2003'ten, daha sonra eklenen 16 ilde 1 Ocak 2005'ten, Gökçeada ve Bozcaada'da 1 Nisan 2005 tarihinden sonra faaliyete başlayan işletmeler "yeni işletme" olarak değerlendiriliyor.

ENERJİ DESTEĞİ ORANI

2007 yılı Mayıs ayı ve sonrası dönem için asgari 10 işçi çalıştıran işletmelere enerji desteği oranı yüzde 20 olarak uygulanıyor. Bu orana; yeni işletmelerde, 10 işçinin üzerinde istihdam edilen işçiler ve diğer bazı koşullar için 0.5'er puanlık ekleme yapılıyor.

Yararlanılabilecek enerji desteği oranı, organize sanayi bölgesi veya endüstri bölgelerinde kurulu işletmeler için elektrik enerjisi giderlerinin yüzde 50'sini, diğer alanlarda kurulu işletmeler için yüzde 40'ını geçemiyor.

UYGULAMA SÜRESİ

Enerji desteği uygulaması, 31 Aralık 2008 tarihine kadar yapılacak. Ancak, 49 ilde yapılacak yatırımlardan 31 Aralık 2007 tarihine kadar tamamlanamayanlarda işletmeye geçiş tarihinden itibaren 5 yıl, 31 Aralık 2008'e kadar tamamlanması durumunda işletmeye geçiş tarihinden itibaren 4 yıl, 31 Aralık 2009'a kadar tamamlanması durumunda da işletmeye geçiş tarihinden itibaren 3 yıl süreyle enerji desteği uygulanacak.

Bozcaada ve Gökçeada'daki tesisler için ise enerji desteği uygulaması, 1 Nisan 2012 tarihine kadar yapılacak.

Enerji desteği ve diğer önemli teşviklerden yararlandırılan 49 il şöyle: Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ardahan, Bartın, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Çankırı, Diyarbakır, Düzce, Erzincan, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kars, Kırşehir, Malatya, Mardin, Muş,Ordu, Osmaniye, Siirt, Sinop, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tokat, Uşak, Van, Yozgat, Artvin, Kütahya, Çorum, Nevşehir, Elazığ, Niğde, Kahramanmaraş, Rize, Karaman, Trabzon, Kastamonu, Tunceli, Kilis.(ANKA)