Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken trafikten acilen çekilmesi gereken araç sayısını verdi.



Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, trafikteki eski araçların güvenlik zafiyeti oluşturmasının yanında havayı da kirlettiklerine dikkati çekerek, ''Acilen hurdaya ayrılması gereken 181 bin 283 kamyon, 213 bin 977 kamyonet, 52 bin 157 minibüs, 30 bin 850 otobüs ve 8 bin 159 özel amaçlı olmak üzere 486 bin 426 ticari araç bulunuyor'' dedi.


Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, 20 yaşın üstündeki ticari araçların hurdaya ayrılarak, yeni alınacak araçtan bir defaya mahsus ÖTV-KDV alınmaması gerektiğini kaydetti.


Eski araçların trafikte güvenlik zafiyeti oluşturmasının yanında egzoz gazlarının da insan sağlığına ve çevreye zarar verdiğini belirten Palandöken, dumansız hava sahası uygulamasıyla sigara dumanından kurtulduklarını fakat şimdi de eski araçların egzoz gazlarının havayı kirlettiğine dikkati çekti.


Palandöken, trafikteki 16 milyon 901 bin 785 aracın yaklaşık yüzde 22'sinin 22 yaşının üzerinde olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:


''Şuan için acilen hurdaya ayrılması gereken 181 bin 283 kamyon, 213 bin 977 kamyonet, 52 bin 157 minibüs, 30 bin 850 otobüs ve 8 bin 159 özel amaçlı olmak üzere 486 bin 426 adet ticari araç bulunuyor.


Ekonomik ömrünü tamamlamış 1990 (dahil) ve öncesi yaklaşık 100 bin aracın 2013 yılındahurdaya ayrılması hedeflenmiştir. Hurda araçların yollardan çekilmesiyle büyük oranda yolcu ve yayalar ile taşınan yüklerin de güvenliğini sağlamanın yanında, enerji tasarrufu ve çevre kirliliğinin önlenmesine de ciddi katkıda bulunacaktır.
Böylece, daha az hava ve gürültü kirliliği yaşanacaktır.''


-''ÖTV-KDV indirimi Maliye'ye zarar vermez''-


Palandöken, mevcut ticari araçların büyük çoğunluğunun yerli ve 10 ile 15 yaşındaki araçlardan oluştuğunu ifade ederek, eski araçlarını hurdaya veren esnafın alacağı araçtan bir defaya mahsus ÖTV-KDV alınmamasının ekonomiye zarar vermeyeceğini savundu.


Bu araçlar yenilendiğindeki ödenecek MTV'nin, eski araçlar için ödenen MTV'den fazla olacağının altını çizen Palandöken, ''Araç üreticileri ve bayilerinin artan kurum kazançlarından doğan kurumlar vergisi de ÖTV ve KDV indiriminden doğacak Maliye'nin kaybından fazla olacaktır. Üretimi artacak olan otomotivcilerin buna paralel olarak çalıştırdıkları işçi sayıları artacağından devlete ödenecek SSK primleri ve ücret stopajları nedeniyle devletimiz ilave gelir elde edecek'' ifadelerini kullandı.




 AA