Tarımdaki maharetini Tekstil alanına taşıyan Kahramanmaraş, yılda 1 milyar dolar ihracatı geçen nadir şehirlerarasında bulunuyor. İkinci ve üçüncü nesil işletmecilerin teknoloji ve inovasyon yapması ile şehir birçok ünlü markının fason üretimini de bünyesinde yapabiliyor.

Bugün, 17 milyarlık ekonomi, 6,5 milyarlık sanayi hacmi, 4 organize sanayi bölgesi, 1000 fabrika, 150 bin kişilik istihdam ordusu, 2 milyar dolar dış ticaret hacmi, 300 ihracatçı şirket, 120 ülkeye ihracat ile Kahramanmaraş, büyük şirketler kategorisinde ise en büyük 1000 sanayi kuruluşu içerisinde 24 şirketiyle Türkiye’nin en başarılı 8. kenti konumuna ulaşarak hedef yükselterek ihracatını arttırıyor. Tekstil Başta olmak üzere, çimento, elektrik ve birçok alanda tecrübe ve başarı kazanan Kahramanmaraş sanayisi, OSB’lerinde artması ile birlikte adeta atağa kalkıyor.

1933 YILI AFŞİN VE ELBİSTAN’IN ÖNEMİ

1933 yılında Afşin- Elbistan Termik santrallerinin gün yüzüne çıkması ile 1970’li yıllarda elektrik üretimine başlayan Kahramanmaraş, Türkiye’nin yüzde 8 elektriğini karşılıyor. Türkiye’nin kurulu güç bakımından birincisi olan Kahramanmaraş’ta 4.264 MW kurulu güç, 6.659 GWh yıllık yaklaşık üretim bulunurken tam kapasite ile üretilen 22 milyar kilovatsaatlik enerji ile ülkede 14 milyon konutun yıllık elektrik ihtiyacı karşılanabiliyor. Yıllık 3 bin saatin üzerinde güneş ışığı alan Kahramanmaraş’ta, 15 Güneş Enerji Santrali, 1 Rüzgar Enerji Santrali, 3 Biyokütle Santrali, 37 Hidro Elektrik Santrali, 1 Dogalğaz Santrali, 2 Termik Santrali bulunuyor. 22 milyar kilovatsaatlik üretim yapan Kahramanmaraş, 14 milyon konutun aydınlatmasını sağlarken, tam kapasite üretime geçtiği zaman bu rakam 2 katına çıkabiliyor.

3 ÖNEMLİ SIÇRAMA HAMLESİ

1950 yılında yapılan seçimlerde en büyük bir zafer ile çıkan Demokrat Parti Anadolu'da yeni bir kalkınma hamlesi başlatması en çok Kahramanmaraş’a yaradı. Marshall yardımından gelen fonlarla ülkenin birçok yere traktör ve biçerdöver ile tanışınca tarım gelirleri sürekli artış kaydetmeye başlayan kent tarımda adeta çığır açtı. Tarımdan para kazanan yatırımcı 1955 senesinde 4 milyon TL sermaye ile Kahramanmaraş Pamuklu Dokuma Sanayi Tesisini kurdu ama işletme becerisi olmadığı için fabrika kapalı kaldı.

1985 YILI VE TEKSTİL İLE TANIŞILMASI

Burada ilk tecrübesini kazanan Kahramanmaraş ikinci kalkınma hamlesini ise 1985 yılında yaptı. O yılda Turgut Özal’ın, “Öncelikli sayılan 28 il” arasında en yüksek yatırım oranı yüzde 220 ile Kahramanmaraş'ta elde edildi. Kahramanmaraş verdiği mücadele ile memleketin ekonomik Kurtuluş Savaşı'nda vatanına örnek olmuştu. Onun yıllar boyu bastırılmış olan bu kara sevda artık önüne set çekilemez coşkun bir dalgaya dönüşmüştü. İşte bu teşvikler girişimcinin heyecanını teşvik etmiş, daha önce yatırım yapacak alanı bulunmayan Kahramanmaraş'ta yastık altındaki paraları katma değere dönüştürmeye başlamıştı. Şehirde birbiri ardına iplik fabrikaları kurulmaya başlamıştı. Diğer yandan 1973 senesinde ilk kısmı ihale edilen, Küçük Sanayi Sitesinin 478 işyeri, tamamlanmış, 21 adet Sosyal Tesis barındıran ikinci kısım ihalesi 1984 yılında yapılmıştı. 1989 yılına gelindiğinde Türkiye ihracatını 5 kat arttırmış, Kahramanmaraş ise tam anlamıyla bir sanayi kentine dönüşmüştü.

2004 YILI VE 5084

Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde açıkladığı 5084 teşvik yasası ile Kahramanmaraş adeta uçmuştu. Fabrikalar birbiri arkasına açılırken, tekstil alanında adeta kaptan haline gelmişti. 1940 yılına kadar lisesi, 1949 yılına kadar da hastanesi bulanmayan kent, eline geçen her bir kuruşu iki kuruş yapmak için adeta karınca gibi çalışmıştı.

KAHRAMANMARAŞ HEP BİRİNCİ

Türkiye İplik Üretiminin yüzde 35’i, Türkiye Metal Mutfak Eşyalarının yüzde 60’ı, Türkiye Kumaş Üretiminin yüzde 10’u, Türkiye Çimento Üretiminin yüzde 10’u, Türkiye Elektrik Üretiminin yüzde 8’i, Türkiye’nin Dondurma Markası, Kuyumculuk ve Ayakkabıda Türkiye 2. Si, İSO İlk 1000'de 21 Şirketi, 1000 Sanayi Tesisi, 246 İhracatçı Şirket, 115 Ülkeye İhracat

Yılda 2 Milyar Dolar Dış Ticaret sağlayan kent bilgi birikimi ile bugün tüm ulusal markalarının kumaşını üretebiliyor.

KAVLAKLI OSB

Kahramanmaraş’ın ekonomisinin lokomotifini oluşturan kuruluşları bünyesinde barındıran Kavlaklı Organize Sanayi Bölgesi ise tecrübeli isimler tarafından yönetilince yatırımlar dur durak bilmeden devam ediyor. Ülkesi için üreten işadamlarından Kavlaklı Organize Sanayi Bölgesi Başkanı ve Aral Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Çinkay, her bir Kahramanmaraşlı müteşebbisin yatırım için öncelikle memleketini düşündüğünü belirtti.

İŞİ BEĞENMEME SORUNU VAR

Kahramanmaraş’ta sanayiciler olarak yatırım yeri sıkıntısının yanında en büyük sorunlarından biri de işçi bulamamak olduğuna da vurgu yapan Başkan Çinkay bu duruma çözüm bulanmasını istedi. Kente istihdam üreten ekonomi patronları, mutlak yatırım parolası ile yola çıktıklarını fakat çalıştıracak kimseyi bulamadıklarını belirterek: “Kahramanmaraş’ta işsizlik yok, iş beğenmeme var. Bu sorun sadece Kahramanmaraş’la iniltili de değil, neredeyse ülkedeki tüm sanayicilerin ortak sorunu haline geldi. Asgari ücretin üzerinde bir maaş vermemize rağmen fabrikalarımızda çalıştıracak işçi bulamıyoruz ve işçi bulamadığımız için bir çok tesiste makineler yatıyor. Hükümetimizin verdiği sosyal yardımları gözden geçirmesini istiyoruz. Sağlığı yerinde olan çalışabilecek durumda olanları sosyal yardım yapmak yerine tesislere göndersinler, hem ekonomiye katkı sunarlar, hem ihracata katkı sunarlar hem de evlerine ekmek götürürler.” Dedi

DOGALĞAZ MÜCADELESİ

Dünyanın en ucuz yakıtı olarak gösterilen Doğalgazın Kavlaklı Organize Sanayi Bölgesine getirilmesi için gecesini gündüzüne katan OSB Başkanı Abdullah Çinkay bunda da başarılı olmuş, her bir firmanın en az 500 bin TL tasarruf ettiğini belirtmişti.

Kahramanmaraş Objektif Gazetesi, kentin lokomotifi haline gelen Kavlaklı OSB’nin Başkanı Abdullah Çinkay ile röportaj yaptı. İşte dev röportajın ayrıntıları;

OSB’nizi bizlere tanıtarak, faaliyette bulunduğunuz sektörlerin ağırlığını ve üretim anlayışınızı anlatabilir misiniz?

Bölgemizde toplam parsel sayısı 73 adet olup bunun, 59 adedi sanayi parseli 14 adedi de sosyal ve idari tesis parsellerinden oluşmaktadır.

Bölgemizde 59 adet sanayi parselinden; 53 adet üretimde, 1 adet proje aşamasında, 1 adet inşaatı devam eden, 3 adet üretime ara veren ve 1 adet boş parsel mevcuttur. Bölgemizdeki faaliyet gösteren firmalarda tekstil, teknik tekstil, madeni mutfak eşyaları, bakalit kulp, melamin mutfak eşyaları, alüminyum levha, mobilya, bina yalıtım söve, endüstriyel klima, endüstriyel yumuşatıcı, oluklu mukavva, bulgur, polistiren ambalaj, yalıtım malzemesi ve WPC odun plastik kompozit panel malzeme ve tehlikesiz atık (metal) toplama-ayırma ve bakır disk ve full fat soya üretilmektedir. Bölgemizde üretimde olan firmalarda 8999kişi çalışmakta olup, ayrıca inşaatı devam eden firmaların inşaatlarında 50 kişi çalışmaktadır.

OSB’nizin ihracat oranları nasıldır? Hakim olduğunuz pazarlar nerelerdir, etki alanınızı genişletme çalışmaları yapıyor musunuz?

Bölgemizden tekstil ürünleri ve metal mutfak eşyaları çeşitli ülkelere yaklaşık 250 Milyon dolar yıllık ihracat yapılmaktadır.

Bölge olarak yaşadığınız sorunlar hakkında bilgi verir misiniz? Bunların çözümüne yönelik ne gibi faaliyetleriniz var?

İşçi sorunu bulunmaktadır. Yeterli sayıda kalifiye eleman bulmakta firmalar zorlanmaktadır.

Yatırımcıya sunduğunuz avantajlar neler, anlatır mısınız?

Bölgemizde sanayicilerimize altyapısı hazır elektriği, içme suyu ve yolu ve hazır planlı bir sanayi alanı sunmaktayız.

Bölgenizdeki yeni yatırım faaliyetlerini anlatır mısınız? Önümüzdeki dönemde ne gibi projeler hayata geçirilecek?

Katılımcımız faaliyetlerini artırarak devam etmektedir. Yönetim kurulu olarak, bölgemize yapacağımız küçük işyerleri ile katılımcılarımızın birçok kalemde şehire gidip gelme sorununu önlemeyi planlıyoruz. Bölgemize trafo merkezi kurulması için TEİAŞ ile temaslarımız devam etmektedir. Arıtma tesisimizin projesi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylandı en kısa sürede ihale edilecektir.

Bölge sanayicilerinin üretimini ve ihracatını artırmaya yönelik verilen teşvikler nelerdir? Bunların çeşitlendirilmesi gerektiğini düşünüyor musunuz?

Bölgemizde yatırım yapılması durumunda;

- Firmalar için 5 yıl Emlak Vergisi Muafiyeti bulunmaktadır.

- Teşvikli yatırımlarda KDV İstisnası, Gümrük Vergisi Muafiyeti, Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği, Faiz Desteği,

OSB içi eğitim konusunda ne düşünüyorsunuz? Nitelikli eleman temini adına verilen teşvikleri yeterli buluyor musunuz?

Yeterli sayıda kalifiye eleman bulmakta firmalar zorlanmaktadır. Yeterli bulmuyoruz devletimiz eğitilen personele de teşvik ve destek verebilir.

OSB yönetimlerinin ve firmalarının daha çok üretim yapabilmesi için ne gibi önlemler alınabilir? AR-GE, bu bağlamda nasıl bir öneme sahiptir? OSB olarak AR-GE politikanızı ve yatırımlarınızı anlatabilirmisiniz?

Yeni pazarların oluşturulmasında sanayiciye yardım edilmesi, maliyetlerin daha ucuz olduğu ülkelerde rekabet için teşviklerin arttırılması AR-GE’yi çok önemsiyoruz.

OSB KOBİ’lerin talep ve beklentileri nelerdir? Yeni dönemde teşvikler nasıl şekillenecektir?

Kobilere işletme sermayesi faizsiz kredi desteği ve istihdam teşviği ve enerji teşviği verilmesini bekliyoruz.

Dış müdahalelerle yaşanan ekonomik sorular, firmaları nasıl etkiledi, üretim ve Pazar sorunu var mı?

Cevap: Çevre ülkelerdeki savaş yüzünde bu ülkelere yapılan ihracat düştüğünden ve güvenlik riski oluştuğundan üretim ve ticaretimizi olumsuz etkilemektedir.

Ekonomi sizce ne zaman normale biner?

Cevap: Devletimizin aldığı tedbirlerle en kısa sürede sona ereceğini düşünmekteyiz.