Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası'nda (KATSO) işadamlarıyla bir araya geldi. İş dünyasının sıkıntıları konusunda bilgi veren KATSO Başkanı Kemal Karaküçük en büyük sorun olan yatırım yeri sorunun çözülmesi için Tomsuklu’nun mutlaka sivil kullanıma açılması gerektiğini söyledi.


Siyasetin iş dünyası ziyaretinde öne çıkan sorun yatırım yeri alanı oldu. Diğer sivil toplum örgüt temsilcileri ve kentin önde gelen işadamlarının da hazır bulunduğu ziyarette ortak sorunun OSB olduğu belirtildi.


Milletvekilleri sivil toplum örgüt temsilcileri ve iş adamlarının tek tek sorunlarını dinledi. Hatta Ak Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal rüzgârgülü yöntemiyle elektrik üretmede prosedürlere takılan Çetin Aleybeyoğlu için Enerji Bakanını Taner Yıldız’ı aradı. Yıldız ise 2,5 kw’ya kadar elektrik üretebileceğini söyledi.


TOMSUKLU ÇÖZÜLÜRSE UZUN YILLAR SIKINTI KALMAZ


Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri ve teşkilatı KMTSO’ya tam kadro çıkarma yaptı. Başkan Kemal Karaküçük iş dünyasının sıkıntıları ile ilgili milletvekillerine bilgi verdi. Kalida, Tümsiad ve Ticaret Borsası Temsilcilerinin de ortak sıkıntı olarak dile getirdiği OSB konusuyla ilgili konuşan KMTSO Kemal Başkanı Karaküçük Tomsuklu sorunun çözülmesi durumunda kentin gelecek yıllarda yatırım yeri aramasına gerek kalmayacağını söyledi. Karaküçük şöyle konuştu; “OSB konusunda ıslah organize sanayi bölgeleri ve bu yapmış olduğumuz çalışmalarla yeni organize sanayi bölgeleri ile ilgili çalışmalarımız bu hafta itibarı ile bitti.  Valiliğe biz bunun müracaatını yaptık.  Valilik bu konuda ki yapmış olduğu çalışmalarla alt komisyon ve üst komisyon kurması gerekiyor.  Bu komisyonlar kuruldu. Bu çalışmalar yapıldı.  Bu çalışmalar tamamlanırsa Bakanlığa müracaatlar yapılırken milletvekillerimizden de bu konuda destek istiyoruz. Çünkü Kahramanmaraş’ın yeni yatırım yerlerine, yeni alanlara mutlaka ihtiyacı var.  Şuanda yatırım alanı bakımından tıkandık ilerleyemiyoruz.


ENERJİ YATIRIMLARI İLE TOMSUKLU CAZİBE MERKEZİ OLACAK 


Yeni yapacağımız alanların bu teşvik sistemine yetişmesi mümkün olmayabilir.  Islah organize sanayiler ile yatırımlar teşvik kapsamı içerisine girebilir. Bununla birlikte bu alanda kamusal bir cazibe daha var. Kapıcam arası ile Tevekkeli arasında Kandil enerji barajına gelen yerde büyük bir trafo indirme merkezi yapılıyor. Organize sanayi bölgesi yapıldığı zaman bu trafo merkezine gerek kalmayacak.  Enerji bölümü ile de Tomsuklu cazip merkez olacak.  Bayramdan sonraki hafta bütün müracaatlarımızı milletvekillerimizle birlikte Bakanlığa müracaat etmek istiyoruz.  


MUTLAKA HAYVANCILIK VE TARIM ORGANİZE SANAYİ İLE İLGİLİ BİR YER YAPILMASI GEREKİYOR


 5 bin 300 dönümlük arazi Tomsuklu bölgesi ile yan yana araziler dağınık bir şekilde olmayacak.  5 bin 300 dönüm arazinin yanında Tomsuklu bölgesini de alırsak çok ciddi bir yatırım alanına kavuşmuş olacağız.  Organize sanayi bölgesi ile ilgili yapılan toplantılara Tarım İl Müdürlüğü ve DSİ’yi de çağırıyoruz. Bizim ihtiyaçlarımızı ortaya koyarak böyle bir alan çıkarttık. Hiç kimsenin bu alanın organize sanayi bölgesi olmasında bir itirazı yok. Davalık alan ile ilgili bölgenin çıkarılması imar çalışmalarını engeller. Bu nedenle Kahramanmaraş’ın kamu menfaati adına bu alanında Tomsukluya dahil olması gerekiyor. Bunun yanında Kahramanmaraş’ta mutlaka hayvancılık ve tarım organize sanayi ile ilgili bir yer yapılması gerekir.


TÜRKİYE OLARAK İŞÇİ VE İŞVERENİ İLE EMEĞİMİZİ İHRAÇ EDİYORUZ


Türk Ticaret Kanunu ile ilgili çekincelerimiz var.  Çek yasasında ki hapis cezasının kalkması ile birlikte çeklerin yazılma oranları arttı.  Çek emisyon hacminin on kat üzerinde ticari hacim oluşturmaya doğurmaya sebep olan en önemli unsur olarak ticari hayatın içerisinde yer alıyor. Hapis cezasının olması art niyetleri ortadan kaldırıyordu. Bizim amacımız kişileri hapse attırmak değil paramızı almaktı. Bunun kaldırılmış olması çeklerle ilgili çok büyük bir güvensizliği ortaya koydu.  Bununla birlikte sendikalar yasası ile ilgili yüzde 10 sektör barajı yüzde 5’e düşürülmeye çalışılıyordu. Bu yasa yüzde 1 olarak çıktı.  Sendika yasası içerisinde çok daha sıkıntılı süreçler var.  Bu süreçlerle marjinal sendikalar ortaya çıkabilecek.  Biz terörün içerisinde batı ile doğu arasında set olan bir bölgeyiz.  Bu zamana kadar herhangi bir sıkıntı yaşamadığımız memleketimiz de bizlerle muhatap olmayan insanlar gelecekte bizim tesislerimizi farklı internet üzerinden sendika kayıtlarını ele geçirecek ve iş sözleşmeleri ile karşıma oturacaklar. Bu sendikaların yurt dışında çalışmalarına ve şube açmalarına izin veriliyor. Bunlar tamamen terör örgütünün inzibat bürosu oluyor. Bununla birlikte sosyal boyutu ve işçiliğimiz artacak.  Elektriği dünya borsalarının üzerinde kullanıyoruz.  Dünya borsalarından ham madde alıyoruz. Türkiye olarak işçi ve işvereni ile emeğimizi ihraç ediyoruz” diye konuştu


KANUN DEĞİŞİKLİĞİ İSTEMİMİZİ GRUBUMUZA VERDİK


Tomsuklu’nun OSB’ye dönüşmesi çalışmalarını yakından takip eden Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekili Yıldırım Mehmet Ramazanoğlu gelinen son noktaya aktardı. Ramazanoğlu şöyle konuştu; “Organize Sanayi bölgesi ve yeni alanların açılmasıyla ilgili en önemli seçeneklerden bir tanesi Tomsuklu bölgesi.  Buradaki 26 bin dönümlük arazi ile ilgili olarak başından bu yana milletvekillerimizle gündeme getirirken Başbakan’ımız da u konuyla ilgili Milli Savunma Bakanımıza talimat verdi. Milli Savunma Bakanlığımız bu arazinin genel durumuyla ilgili Genel Kurmay’dan bir rapor istedi.  Bunun sivil kullanıma devredilip devredilemeyeceği hususunda görüşüldü.  Kara Kuvvetleri komutanımız araziyi inceledikten sonra ‘sivil kullanıma devredildiği takdirde ülkemize milletimize çok daha faydalı olacaksa biz haklarımızdan vazgeçmeye hazırız dedi.  Bu kapsamda kendisi olumlu görüşünü yazılı olarak Genel Kurmay’a bildirdi.  Genel Kurmay Başkanlığı ise bu olumlu yazıya istinaden Milli Savunma Bakanlığımıza olumlu görüş bildirdi. Milli Savunma Bakanlığı da Orman ve Su İşleri Bakanlığına arazinin devrini uygun gördü. Bu arazi ile ilgili küçük bir yasa değişikliği yapılması gerekiyordu. Bu yasa teklifini de Başbakanımıza ilettim.  Bu yasa meclis açılır açılmaz gündeme alınacak.”


TOMSUKLU’NUN ÇOK ÖNEMLİ ODUĞUNU BİLİYORUZ


Yeni teşvik sisteminin Kahramanmaraş’a çok şeyler kazandıracağına inandığını belirten Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekili Sıtkı Güvenç ise “Bölgelerde ki yatırımların organize sanayi bölgesinde kaydırılması bize ciddi şeyler kazandırdı.  Sanayicimiz şuan yeni yatırım alanları bulamıyor. Yeni teşvik sistemine göre yeni organize sanayi bölgeleri oluşturmamız lazım. Bu nedenle Tomsuklu alanında ki 26 bin dönümlük arazi çok önemli.  Siyasi irade olarak bu alanın organize sanayi bölgesi olması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz.  Elimizde yatırım var ama yatırım alanı yapacak yer yok. Yer sorununu giderirsek Kahramanmaraş sanayisinin çok daha iyi yerlere geleceğine inanıyorum” şeklinde konuştu.


YASA SIKINTISI MECLİSİN AÇILMASIYLA ÇÖZÜLECEK


Türkiye Parlamenterler Birliği Genel Başkanı Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil ise kentin sanayi alanlarının yetersizliği nedeniyle Tomsuklu’ya ihtiyacın farkında olduklarını söyledi. Pakdil; “Çünkü bütün alanlar sanayi kuruluşlarımız tarafından doldurulmuş.  Tarım sektörü ve gıda sektörü tabi ki çok önemli. Başka ülkeler gelişmiş teknolojileri ile bizim elde ettiğimiz büyük başarıları transfer ediyorlar.  Sanayiye geçme çabalarımız karşısında sanayinin önünün mutlaka açık olması gerekir. Tomsuklu gibi 26 bin dönüm bir arazisinin bulunması bizim için bir  fırsattır. Bu alanla ilgili ufak bir yasa sıkıntımız var.  Bunlarında meclisin açılmasıyla giderileceğine inanıyorum.  26 bin dönümlük bir arazisinin Kahramanmaraş’a kazandırılacak olması Kahramanmaraş sanayisi için çok büyük bir teşvik olacaktır. Ayrıca yeni alan yeni yatırımları da beraberinde getirecektir.  Bizler her türlü desteğimiz ile bu konunun arkasında olacağız.  Yasama organı olarak elimize verilen imkanların kullanılacağına inanıyorum” şeklinde konuştu


5084 SAYILI TEŞVİK KENT SANAYİSİ KATLADI


Ak Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Fatih Mehmet Erkoç da 5084 sayılı teşvik sisteminin kent sanayisine büyük katkı yaptığını söyledi.  Erkoç şöyle konuştu; “Kahramanmaraş’a 5 bin 085 katrilyon’dan yatırım yapıldı.  40 bir sigortalı işçi varken bu  sayı 130 bine çıktı.  5084 yasası Kahramanmaraş’ın önemli tarihlerinden bir tanesi oldu.  Yeni teşvik sistemi de bizim için çok önemli.  Kadastro çalışmalarına itiraz edilebilirse alandaki sorunlar giderilebilir. Gaziantep GAP ve DAP bölgesi bu nedenle yoğun hayvancılık teşviki alıyor. Bu bölgede Nurdağı ve Türkoğlu arazilerini içine alacak ortak bir sanayi çalışması var.  Kahramanmaraş’ın hayvancılık organize sanayi sitesine ihtiyacı var. Şehir içerisinde hayvancılık yapan insanlar var. Büyükşehir olduğumuz zaman bunların bir düzene oturtulması gerekiyor.  Sanayi de belirli bir bölgeye geldik. Hayvancılıkta da belirli bir yere geleceğimize inanıyorum”


ÇALIŞTIRACAK İŞÇİ BULUMAYORUZ KUZEYE YÖNELMEMİZ LAZIM


Kahramanmaraş Ticaret Borsa Başkanı Ahmet Duran Balsuyu’da yaptığı konuşmada tesislerinde çalıştıracak işçi bulmakta zorlandıklarını, bir an önce kuzey ilçelerle bağlantıların yapılması gerektiğini savundu. Balsuyu Tomsuklu’nun yanındaki 5 bin 300 dönümlük alanla ilgili küçük sorunların olduğunu bu sorunların, alanın 300 dönümünü atçılık, atıcılık ve mera gibi faaliyetlere ayrılmasıyla çözülebileceğini söyledi.


OSB’lere dışarıdan yatırımcı çekmek istediklerini de belirten Balsuyu ilçelerle bağlantı yollarının bir an önce yapılması gerektiğini belirtti.


TOMSUKLU, OSB’YE ÇEVRİLECEK KENTİN EN GÜZEL NOKTASIDIR


Kalida Başkanı Osman Gemci de TSK’nın atış sahası olarak kullandığı 26 bin dönümlük alan üzerinde tek bir ağacın bile olmadığı atıl bir alanın OSB’ye dönüştürülmesinin yararlarını sıraladı. Gemci konuşmasını şöyle sürdürdü; “Burası OSB’ye çevrilebilecek Kahramanmaraş’ın en güzel noktasıdır.  Burada Pazarcık, Adıyaman, Gaziantep, Osmaniye gibi illere sınır olması dolayısıyla güzel bir noktada.  Bu nedenle o illerde sanayici ve iş adamlarını da bu alanlara çekebiliriz.  Burada ki OSB’yi dış sanayicilere de açabiliriz. Tomsuklu’yu hiç göz ardı etmeden 26 bin dönümlük arazinin tamamını OSB olarak çıkartırsak Kahramanmaraş’ın 2023 hedefine ulaşma noktasında önemli rolü olacaktır.  Bu teşvik dönemine yetişmese bile önümüzdeki yıllarda alacağımız teşviklere alan olacaktır.  5 Milyar dolar ihracata ulaşma noktasında önemli rolü olur.  Kahramanmaraş bu sorunların giderilmesi ile ilk 10 il içerisine de girer.  Bu bağlamda önemli bir yer taşıyor. Kahramanmaraş yatırım alanında şuan sıkışmış durumda.  Bu alan bu açıdan çok iyi olacak.”  


TESİSLERİMİZDE ÇALIŞTIRACAK İŞÇİ BULAMIYORUZ


Matesa Yönetim Kurulu Başkanı Yılların tecrübeli işadamı Ali Galip Çalık da Kahramanmaraş’ta şuan işsizliğin olmadığını belirtti. Geçmişte milletvekillerinin kendilerine hep işçi gönderdiğini şuan ise fabrikalarında çalıştıracak işçi bulamadıklarından yakınan Çalık, “Bu Kahramanmaraş için övünülecek bir olay. Bu Kahramanmaraş sanayicilerinin büyük başarısını gösteriyor. OSB ile ilgili 5 bin dönümlük alana köylülerin karşı çıkması konusunda köylülerimizi ikna etmek çok daha kolay.  Çünkü oraya OSB yapılırsa o köylü orada iş bulma imkanı bulacak.  Bunu onlara izah etmek lazım.  26 bin dönüm arazi zaman alabilir.  Islah organize sanayi bölgesinde her şey hazır.  Hiç yoktan bu alanı çok çabuk çıkartabiliriz.” diye konuştu. MANŞET