Yurtiçi döviz piyasasında yurtdışı piyasalardan çok AK Parti kapatma davasının sonucuna odaklı bir seyir izlendiği belirtiliyor.

Garanti Bankası Döviz Masası Sorumlusu Hakan Kuyumcuoğlu, tüm piyasanın Anayasa Mahkemesi'nin AK Parti kapatma davası ile ilgili kararını beklediğini vurguladı.

Hakan Kuyumcuoğlu, etrafta Anayasa Mahkemesi'nin kapatma davasında vereceği karar ile ilgili çıkan senaryolar olduğunu belirterek, "Dava sonucunda kimlere yasak geleceği, yasak gelip gelmeyeceği ve partinin kapatılıp kapatılmayacağı konularının netleşmesi bekleniyor. Buradan çıkacak sonuca göre piyasalar da kendine yol bulacaktır" dedi.

İMKB'nin dış piyasalardaki harekete rağmen biraz olumlu beklenti içinde göründüğünü vurgulayan Kuyumcuoğlu, olası gelişmeleri şu şekilde değerlendirdi:

"Dış piyasalarda durum kötü görünüyor. Ancak dışarı bakarak, 'biz burada çok kötü bir seyir yaşamıyorsak, bunun sebebi tamamen AK Parti kapatma davasına yönelik beklentilerdir' diyebiliriz. En olumsuz senaryo AK Parti'nin kapatılması ve erken seçime gidilmesi yönünde oluşmuş durumda. Bu senaryo gerçekleşirse, döviz tarafında 1.2500-1.2700 YTL bandına doğru gidebiliriz. Kağıt tarafında da benzer tepki olacaktır. Belirsizliğin uzaması halinde, döviz piyasasında dolar/YTL kurundaki hareketlilik 1.3500'li seviyelere doğru artabilir.

AK Parti'nin kapatılmaması ve sonucun para cezasıyla geçiştirilmesi durumunda ise, piyasa olumlu algılama ile birlikte 1.2000 seviyesinin altına gidebilir. Ancak yurtdışı piyasalar kötü giderse bu bölgenin altında kalıp kalamayacağımızı bilemiyoruz. En azından beklentiler sona erdiği için, yatırımcılar önünü görerek alıp satmaya başlayacaktır."

Garanti Bankası Döviz Masası Sorumlusu Hakan Kuyumcuoğlu, şu anda işlem hacminin çok düşük olduğuna işaret ederek, bu nedenle sert hareketler görülebildiğini kaydetti.

Kuyumcuoğlu, şu anda piyasada Anayasa Mahkemesi'nin AK Parti kapatma davası ile ilgili kararının beklendiğini dile getirerek, "Bunun dışında yurtdışına fazla bakılmıyor. O tarafa baktığımız zaman, gelişmeler fiyatlara dahil olacak. Olumsuz algılanabilecek bir karar alınması halinde, dış piyasalardaki görünümle birlikte çifte etki olabilir. Bununla birlikte piyasalar tarafından iyi algılanabilecek bir karar çıkması durumunda ise, yurtdışının kötü olması nedeniyle sınırlı iyimserlik yaşanabilir ve sonra hareket tekrar geri alınabilir. Olumlu senaryo ile birlikte dolar/YTL kuru 1.1800 seviyesini görse bile, oradan sekebiliriz" diye konuştu.

Bankalararası piyasada dolar/YTL saat 16:15 itibari ile alışta 1.2003, satışta ise 1.2049 seviyesinde bulunuyor.