Türkiye'nin önemli alabalık üreticilerinden Kılıç Holding, Kahramanmaraş'ta doğal yöntemlerle yetişen yıllık 50 milyon adet kapasiteli alabalık yavru üretim tesisi kurdu.

Kente 35 kilometre uzaklıkta bulunan Fırnız Çayı üzerinde kurulan tesis yaklaşık 6 aydır üretim yapıyor. Tesisin en önemli özelliği ise hiç bir kimyasal madde kullanılmadan alabalık yavrusu üretimi gerçekleştiriyor olması. Bölgeye özgü alabalıkların anaç olarak kullanıldığı tesiste yetiştirilen yavru balıklar, yaklaşık 3 ay sonra Kahramanmaraş'ta bulunan 2 ayrı tesisle birlikte Kayseri ve Sivas'taki alabalık üretim merkezlerine gönderiliyor.

Alabalık Kuluçhane Tesisleri Müdürü Taner Şeker, firma olarak hedeflerinin doğal yaşamda yetişen alabalıkları tüketicilerle buluşturmak olduğunu söyledi. Kuluçhanede hiç bir kimyasal madde kullanmadıklarını dile getiren Şeker, "Burada her şey doğal. Bölgedeki alabalıkları anaç olarak kullanıyoruz ve yumurtadan çıkan balıklar 10 gram olduktan sonra bir kısmını o şekilde satıyoruz bir kısmını ise kendi tesislerimize gönderiyoruz. Özellikle Avrupa Birliği (AB) ülkeleri pazarımızın büyük bir kısmını oluşturuyor. Buradaki en büyük sorun ise satışa sunduğumuz alabalıkların hiç bir kimyasal maddelerle buluşmaması. Çünkü alıcılarımız buna çok büyük önem veriyor. Neredeyse 10 ayrı testten geçiyoruz. Dolayısıyla bu tesisimiz bu yönüyle büyük avantaja sahip" diye konuştu. Kuluçhanede yılda 50 milyon adet yavru alabalık üretimi gerçekleştirildiğini kaydeden Şeker, endemik tür olarak bilinen kırmızı benekli alabalık ile dağ alası türlerinin de üretimini gerçekleştirdiklerini ifade etti. (Ahmet Caner) (haberler)