Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı dün test ettiği 1.175 dolar seviyesinden tekrar düşüşe düşüşe geçerek, bugün 1.146,28 dolara kadar geriledi.


ABD'de geçen hafta açıklanan tarım dışı istihdam verisinin etkisiyle emtialar ve diğer para birimlerine karşı değer kaybeden doların etkisiyle yükselen altın fiyatında yükseliş eğilimi kalıcı olamadı. 


Dolar endeksinin kayıplarını telafi etmesi ve ETF fonlarının portföylerindeki altın miktarının azalmaya devam etmesiyle birlikte altın haftanın ilk işlem gününde cuma günkü kazançlarının büyük bir kısmını geri verdi.


Güne, 1.151,27 dolardan başlayan altının ons fiyatı en yüksek 1.157,43 doları gördükten sonra bu seviyeden gelen satışların etkisiyle düşüşünü sürdürerek 1.146,28 dolara kadar geriledi. Altının ons fiyatı şu dakikalarda 1.150 dolar seviyelerinde dengelenme çabasında.


ABD'de faiz artırımına ilişkin tartışmaların gündemde olduğu sürece altın fiyatlarında aşağı yönlü risklerin güçlü olacağını tahmin eden analistler, Asya ülkelerinde fiziki talebin yetersiz olduğunu bunun da altındaki düşüşe hız kazandırdığını belirtiyor.


Veri takviminin zayıf olduğu günde, altında teknik seviyelerin ön plana çıkacağını belirten analistler, teknik olarak altın ons fiyatında 1.160 doların altında kalındığı sürece düşüş eğiliminin devam edeceğini ve 1.130 doların destek olarak takip edileceğini kaydediyor.


Analistler, altının ons fiyatında olası yükselişlerde ise 1.180 doların güçlü direnç konumunda olduğunu tahmin ediyor.


(AA)