Kahramanmaraş’ın geniş ölçekli ilk Alışveriş Merkezi (AVM) Maraş Park'ın temeli bugün düzenlenen bir törenle atıldı. Rönesans Gayri Menkul Yatırım (RGY) tarafından Kayseri karayolu üzerinde eski otogar arsası üzerinde yaptırılacak olan alışveriş merkezinin 2013 yılının ilk yarısında bitirilmesi öngörülüyor.


Törene katılan AK Parti Genel Başkan Danışmanı ve Adana Milletvekili Çetinkaya; ''Bu istikrar devam ettikçe Türkiye huzur ve güven içerisinde dünyanın lider ülkesi olacaktır'' dedi.


Çetinkaya, temel atma töreninde yaptığı konuşmada, yabancıların Türkiye'nin istikbaline ve geleceğine yatırım yaptıklarını ifade etti. Yabancıların Türkiye'deki istikrarı gördükleri için yatırımlarına devam ettiklerini kaydeden Çetinkaya, şöyle konuştu:


''Bir yerde güçlü olmanın yolu istikrardır. İstikrarın olduğu yerde yatırım da olur. Kişi başına düşen milli gelir 2 bin 570 liraydı. Şu anda 10 bin 700 liraya çıkarttık. Cumhuriyetin 100. yılında fert başına düşen milli gelir 25 bin dolar, ihracat 500 milyar dolar olacak ve TOKİ konutları 1 milyonun üzerine çıkacak.''


TÜRKİYE LİDER ÜLKE OLACAK


Dün burunlarından kıl aldırmayan Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin, Türkiye deyince burun kıvıranların şimdi ''bu mucizeyi nasıl gerçekleştirdiniz'' diye sorduğunu hatırlatan Çetinkaya, ''Bunu bizzat kulaklarımla işittim. Bu ülkeye gönül vermektir, istikrardır. Bunun mucidi de Kahramanmaraş gibi Anadolu insanının bize verdiği destektir. Bu destek devam ettiği sürece cumhuriyetin 100. yılına geldiğimizde Allah'ın izniyle Türkiye dünyanın 10 büyük ülkesi arasında yer alacak, lider ülke olacak'' diye konuştu.


''Cumhuriyet cumhuriyet cumhuriyet. Evet gerçek cumhuriyetçi biziz'' diyen Çetinkaya, ''Biz cumhuriyetçiyiz diyenler ne yaptınız- Bu istikrar devam ettikçe Türkiye huzur, güven içerisinde dünyanın lider ülkesi olacak'' şeklinde konuştu.


Kahramanmaraş’ın AK Partili Belediye Başkanı Mustafa Poyraz ise bu yatırımın Kahramanmaraş için çok önemli olduğunu vurgulayarak, ''Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Kahramanmaraş yatırımcının her zaman yanında olmuştur. Kahramanmaraşlı yatırım yapanları hiç bir zaman pişman etmedi. Çünkü Kahramanmaraş sanayisi, işadamı ile koşan bir kent'' diye konuştu.


AVM’NİN PROJE BEDELİ 270 MİLYON TL


Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak da konuşmasında, Kahramanmaraş'a bugüne kadar yapılmışların dışında bambaşka bir proje geliştirdiklerini söyledi.


Projenin yaklaşık 270 milyon liraya mal olacağını dile getiren Ilıcak, ''36 dönümlük bir alan üzerinde yapılacak olan alışveriş merkezi 5 kattan oluşuyor ve toplam kapalı alanı 110 bin metrekare. Kentin sosyal dokusuna hitap edecek şekilde düzenlendi. Bu yatırımın 200 milyon lirasını ABD'li gayrimenkul şirketi AGB ile birlikte gerçekleştiriyoruz. Kalan 70 milyon lirayı da burada mağaza açacak olan yaklaşık 160 perakende şirketimiz gerçekleştirecek. Proje tamamlandığında 2 bin kişiye de istihdam sağlanmış olacak'' dedi.


Dünyanın krizi konuştuğu bir ortamda Türkiye'de yeni yatırım, yeni işler ve büyümenin konuşulduğuna işaret eden Ilıcak, ''Bundan bir kaç sene önce bize burun kıvıran Avrupa ülkeleri geleceğe çok ümitle bakamazken biz geleceğe ümitle bakıyoruz. Bunu gerçekleştirmemizi sağlayan Başbakanımıza ve hükümetimize teşekkür ediyoruz'' diye konuştu.


TÜRKİYE'NİN İKİNCİ EN BÜYÜK İNŞAAT ŞİRKETİ


Rönesans'ın Türkiye'nin ikinci en büyük inşaat şirketi olduğunu vurgulayan Erman Ilıcak konuşmasını şöyle tamamladı:


''Firmamızın cirosu yaklaşık 2.5 milyar lira. Ayrıca Türkiye'nin en büyük gayrimenkul oyuncusudur. Toplam varlıklarının değeri 4 milyar liradır. Dünyanın 9 ülkesinde 16 bin çalışanı ile hizmet vermektedir. Ayrıca, dünyanın 9 ülkesinde çalışarak kazandıklarımızı üzerine milyonlarca lira borçlanarak ülkemize yatırımları kazandırmaya çalışıyoruz. Buraya getirdiğimiz her kuruşun helal olduğundan endişeniz olmasın.''


Konuşmaların ardından Kahramanmaraş Alışveriş Merkezi'nin temeli protokolün butona basmasıyla atıldı. Projenin yaklaşık 1.5 yıl içerisinde tamamlanması öngörülüyor.


 MARAŞ PARK HAKKINDA TEKNİK BİLGİLER:


2 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLANACAK


Rönesans Gayrimenkul (RGY) tarafından projelendirilen 72 milyon Avro'luk Kahramanmaraş AVM inşaatına geçen günlerde başlandı. 2013 yılının ilk çeyreğinde tamamlanması öngörülen AVM'de 155 mağaza yer alacak ve 2 bin kişiye istihdam sağlanacak.


Şazibey Mahallesi'nde bulunan eski otogar arsasını satın alan RGY, alışveriş merkezi projesini hayata geçiriyor. 114 bin metrekare inşaat alanına sahip projenin kiralanabilir alanı ise 57 bin 500 metrekare olarak tasarlandı. İnşaat tamamlandığında 155 mağaza AVM içerisinde yer alacak ve yaklaşık 2 bin kişiye de istihdam sağlanmış olacak.
        
RGY Ceo'su Cenk Arson, yaptığı açıklamada, Kahramanmaraş AVM'yi 2013'in ilk çeyreğinde tamamlamayı öngördüklerini ifade etti. Arsa dahil projenin 72 milyon Avroya mal olacağını kaydeden Arson, ''Çok titiz araştırma süreci sonunda en doğru yerde, en doğru projeyi oluşturarak, hem başarıyı garantiliyoruz, hem de yatırım yaptığımız bölgenin yaşamını yeniden şekillendiriyoruz. Kahramanmaraş'a bizimle birlikte gelecek olan markalar, şehri cazibe merkezi haline getirecek. Üstelik bölge için çok büyük bir istihdam olanağı oluşturacağız'' dedi.


RGY'nin Türkiye'de bugüne kadar 7 AVM projesini tamamladığını hatırlatan Arson, şöyle konuştu:
        
''Bunlar İstanbul'da Optimum İstanbul ve Kozzy AVM, Ankara'da Optimum Ankara, Gaziantep'te Sankopark ve Şirehan AVM, Adana'da Optimum Adana ve Malatya'da Malatyapark AVM'dir. RGY'nin Rusya'daki yatırımları ağırlıklı olarak ofis merkezlerinden oluşmaktadır. Şirketimizin halihazırda Rusya'nın St. Petersburg şehrinde 4 ofis binası, 1 otelden ve iş merkezinden oluşan bir karma yatırımı ve Rusya'nın Novosibirsk şehrinde bir AVM'si bulunmaktadır.''
        
Arson, RGY'nin 2012 yılında devam eden 3 yatırımı, 2013'te ise 4 veya 5 yatırım  devreye almayı planladığını ifade ederek, RGY'nin 2011 yılında olduğu gibi 2012'de de portföyünü istikrarlı ve karlı bir şekilde büyütmeye devam edeceğini sözlerine ekledi. (www.kanal46.com)


 


YASAL UYARI: HABER METNİ İLE FOTOĞRAFLARIN BASIN-YAYIN ORGANLARI VE İNTERNET SİTELERİ TARAFINDAN 'KANAL46' ADI KAYNAK VE MAHREÇ GÖSTERİLSE DAHİ İZİNSİZ OLARAK İKTİBAS EDİLMESİ KESİNLİKLE YASAKTIR. BU YASAĞA UYMAYANLAR İDARİ VE MALİ CEZALARI PEŞİNEN KABUL ETMİŞ SAYILIRLAR. KANAL 46 BU KONUDAKİ TELİF VE YAYIN HAKLARINI SAKLI TUTAR.. KAMUOYUNA SAYGI İLE DUYURULUR...