Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu Başkanı Buğur: "Ayakkabı ithalatındaki korunma önleminin yürürlükten kalkmasına sayılı günler kaldı."


GAZİANTEP (AA) - Ayakkabı ithalatındaki kota uygulamasının 2 ay sonra bitecek olması, sektör temsilcilerini endişelendiriyor.


Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu Başkanı İbrahim Buğur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin birçok bölgesinde binlerce fabrika ve irili ufaklı atölyelerde ayakkabı üretimi yapıldığını söyledi.


Yılda 500 milyon çiftten fazla üretim gerçekleştiren sektörün binlerce kişiye istihdam olanağı sağladığını hatırlatan Buğur, Türkiye'nin 2013 itibariyle 723 milyon dolarlık ayakkabı ihracatına karşılık 993 milyon dolarlık ithalat yaptığını vurguladı.


Sektördeki cari açığın yasal düzenlemelerle azaldığını anlatan Buğur, şöyle konuştu:


"Ama şu an için bir tehlike kapıda bekliyor. Çünkü ayakkabı ithalatındaki korunma önleminin yürürlükten kalkmasına sayılı günler kaldı. Yeni bir düzenlemeye gidilmezse 2 ay sonra kota kalkacak ve sektördeki cari açık büyümeye başlayacak. Bu durumda bile yıllık 250 milyon dolar civarında cari açık veren sektörde sıkıntılı bir sürece girebiliriz. Dolayısıyla üreticiler olarak pozitif ayrımcılık bekliyoruz."


Buğur, sorunun çözümü noktasında sektörün önde gelen sivil toplum örgütleriyle ilgili bakanlıklarla örüştüklerini kaydetti.


Mevcut sistemi uzatmanın mümkün olmadığını dile getiren Buğur, "Görüşmelerimizde kota, ek vergi veya referans fiyat uygulamasıyla çözüm yolu bulunması için çalışma başlatıldı. Ümit ediyorum ki karar bitmeden başlatılan çalışmadan sonuç alırız ve sıkıntısız bir şekilde cari açığı daha fazla kapatabilmek için var gücümüzle çalışırız."


Buğur, son dönemlerde büyük bir ivme kazanan sektörü daha ilerilere taşımayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.


(AA)