Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Balduk, ‘Eğriye eğri, doğruya doğru’ tarzı cesur söylem ve açıklamaları ile ulusal basının ilgisini çekmeye devam ediyor. Balduk bu kez Ekonomist Dergisi’nin 14-20 Haziran 2009 sayısında Gazeteci Okhan Şentürk’ün haberine konuk oldu.

İşte ünlü Ekonomist Dergisi’nde çıkan haber: “Enerji, Türkiye’nin önde gelen holdinglerin, grupların gündemindeki en cazip yatırım alanı. Bu alana yatırım yapan, yapmayı planlayanlar da Koç, Sabancı, Doğuş, Doğan, Anadolu Grubu, Zorlu, Çukurova gibi devlerle sınırlı değil. Anadolu’da kendi illerinin büyük kuruluşları da bu alana yatırım peşinde. Bunun bir örneği de Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Mehmet Balduk. Balduk, Kahramanmaraşlı üç girişimciyle birlikte kurdukları ve 45 milyon dolara mal olacak hidroelektrik santralinin Şubat 2010’da devreye gireceğini söylüyor.

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nın (KMTSO) başkanlığını yapmakta olan Mehmet Balduk, KMTSO’nun geçen Mart ayında yapılan seçimlerinde başkanlık koltuğuna dördüncü kez oturarak, bu alanda bir rekora imza attı.

Balduk, bu konuda, “Koltuğu devretmek istiyorum, talipli çıkmıyor. O nedenle yeniden beni bu göreve seçtiler.” diyor. 2005 yılına kadar Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) kilit isimlerinin başında geliyor Balduk.

2000 yılında eski başkan Fuat Miras’ı devirerek, TOBB’da Rifat Hisarcıklıoğlu dönemini başlatan ekipte yer alan Balduk, o tarihte girdiği TOBB yönetiminde çeşitli görevlerde bulundu.

Beş yıl TOBB Başkan Vekilliği görevini yürüten Balduk, 2005 yılında gerçekleştirilen TOBB genel kurulunda Hisarcıklıoğlu ile yollarını ayırdı. Kendi ifadesiyle TOBB defterini bir daha açılmamak kaydıyla kapattı. TOBB’daki serüvenine nokta koyan Balduk, o günden bu yana mesaisinin büyük bir bölümünü Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteren aile şirketi Nazar Tekstil’e ayırıyor. Ancak Kahramanmaraş’taki yatırımları tekstille sınırlı olmayan Balduk, tekstil dışında Kahramanmaraşlı yerel girişimcilerle enerji sektörüne de yatırım yaptı.

Kahramanmaraş Yeni Teşvik İle Şanslı İllerden

Mehmet BALDUK, hükümetin istihdamı canlandırmak amacıyla getirmiş olduğu son bölgesel teşvik sisteminde Kahramanmaraş’ın üçüncü bölge içerisinde yer almasını olumlu buluyor. Balduk’un yeni teşvik sistemi hakkındaki görüşleri şöyle:

‘Kahramanmaraş’ın teşvik sistemi içerisinde bulunduğu bölge, bana göre adaletli oldu.Ne var ki; sektör başlıkları düzenlenirken, ilimizdeki en önemli yatırımların başında gelen tekstilin adı pek geçmiyor. Bunu yeniden düzenlemek gerekir. Teşvik sisteminde dişe dokunur tek şey sigorta indirimi. Yeni teşvik ile birlikte fabrikasını taşımak isteyen özellikle konfeksiyon alanında faaliyet gösteren tekstilciler, Kahramanmaraş’ı tercih edebilir. Çünkü ilimiz tekstil hammadde altyapısı açısından en şanslı illerin başında geliyor. İşte bu açıdan yeni teşvik sisteminin Kahramanmaraş’a olan tek olumlu katkısı bu olabilir.’

Mehmet BALDUK ile başta kendi işleri olmak üzere siyasetten tekstil sektörünün geleceğine kadar birçok konuyu konuştuk.

Ekonomist:
Yaşanan krizin, Kahramanmaraş ekonomisine faturası ne oldu?

Mehmet BALDUK: Kahramanmaraş’ta fabrikalar sipariş ve ekonomik gelişmelere bağlı olarak ara ara açılıp kapanmaktadır. Ancak, kriz döneminde kapanan ve tekrar açılmayan tesislerin sayısı iplikte dört, örme kumaşta bir, dokuma kumaşta bir ve konfeksiyonda iki.

Önceki yıllarda yaşanan ekonomik krizlerden gerekli dersleri çıkaran Kahramanmaraşlı sanayici, bugün rekabet şansını arttıran, verimliliği iyi bilen ve dünya ortalamasının üzerinde kullandığı teknolojik makinelerle dünyanın talep ettiği kaliteli üretim yapmaktadır.

İstihdam sayısında ne kadar bir azalma oldu?

Balduk:
Krizin başladığı 2008 Mayıs döneminden itibaren istihdamda önemli ölçüde gerileme yaşandı. İstihdam bu dönemde 86 bin 418 iken 2009 Mayıs ayı itibariyle, yani bir yıllık süreçte toplam 7 bin 908 kişilik azalma gerçekleşti. Oransal ifade ile yüzde 9.2 azaldı.

Siz de bu kriz sürecinde işçi çıkardınız mı?

Balduk:
Evet, geçen Şubat ayında iki iplik işletmemizden birini kapattık. Stok birikti. İşçilere dedik ki; “Size kısa çalışma ödeneği kullanalım”. Onlar ise ‘Bizim borcumuz var, bize tazminatımızı verin. Bu üç ay sürüyor, biz üç ay ne yiyip içeceğiz’ dediler. Tamam dedik, yaklaşık 70 işçimizin tazminatlarını ödedik. Stoklarımızı erittik, 5 Mayıs’ta da bu işçileri tekrar işe aldık.

İldeki sanayi tesislerinin kapasite kullanım oranları ne durumda? Sanayi üretiminde yavaş yavaş görülen kıpırdanma ile birlikte kapasite kullanım oranlarında bir artış oldu mu?

Balduk:
Kriz döneminde yapılan araştırmalarda sanayideki kapasite kullanım oranları, tekstil sektörü geneli itibari ile yüzde 60’larda gerçekleşmiştir. Son dönemde ise kapasite kullanım oranlarında bir miktar artışla yüzde 74 seviyesine çıktı.

Krizle birlikte bölgede tersine bir göç hareketi var mı? Gerek Kahramanmaraş’a, gerekse Kahramanmaraş’tan komşu illere…

Balduk:
Kahramanmaraş genel olarak kendi ilçeleri arasında göç yaşayan bir kenttir. Genelde ilçelerden merkeze doğru sürekli bir akım bulunmaktadır. 2000 yılı nüfus sayımında toplam nüfus 1 milyon 2 bin iken, 2007 sayımında bu rakam 1 milyon 4 bin olarak gerçekleşmiştir. Aynı dönemde merkez ilçe nüfusu 465 binden 501 bine yükselmiştir.Bu da ilçelerden, merkeze kayma olduğunu göstermektedir.

İplik fiyatlarında son dönemde bir artış görülüyor, bu iplik üreticilerini nasıl etkiler?

Balduk:
Özellikle tüm dünyada pamuk fiyatları son iki ayda yüzde 40 oranında bir artış gösterdi. Bu da iplik fiyatlarına yansıyor. Fiyatların artması, iplik üreticisi bizlerin işletme karını da arttırıyor. Hammadde stoku olanlar için de çok olumlu oldu. Şu anda Kahramanmaraş’taki ring iplik tesisleri tam kapasiteyle çalışıyor. Bir aylık dolulukla çalışıyorlar. Open-end iplik üreticileri ise talep olmamasından dolayı biraz sıkıntılı.

İplik fiyatları dipten döndü mü?

Balduk:
Fiyatlar bana göre dibi gördü. Ama bu sürdürülebilir mi? O tartışılır.

TOBB’daki görevinizden ayrıldıktan sonra, o dönem bu kurum ile ilgili bir takım eleştirileriniz olmuştu. TOBB’un şu anki gidişatını nasıl görüyorsunuz?

Balduk:
Ben TOBB defterini kapattım, artık bu konuda yorum yapmak istemiyorum. Rifat Bey en son ‘Kriz varsa çare var’ adındaki kampanyayı benim yürütmemi istedi. Bu konuda toplantı da yaptık.Gördüm ki heyecanımı kaybetmişim. Bu talebi kabul etmedim.

Yaklaşık beş yıllık TOBB serüveninin ardından kendinizi Nazar Tekstil’deki işlerinize verdiniz. Şu anda neler yapıyorsunuz?

Balduk:
Nazar Tekstil 19 yıllık bir aile şirketi. Şu anda iplik ve dokuma alanında faaliyet gösteriyor. Bu yıl içerisinde herhangi bir yeni bir yatırım planlamıyoruz.

Enerji konusundaki yatırım planlarınız nelerdir?

Balduk:
Yine Kahramanmaraşlı üç arkadaşla birlikte Kale Enerji adında bir şirket kurmuştuk. Andırın İlçesindeki Körsulu Çayı üzerinde 36 megawatt gücünde hidroelektrik santrali kuruyoruz. 45 milyon dolarlık bu yatırım, 2010’un Şubat veya Mart ayında devreye girecek.

Yine aynı yerde önümüzdeki yıl 30 milyon dolarlık 26 megawatt gücünde bir santralin yatırımına daha başlayacağız.” (www.kanal46.com)