Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Mehmet Balduk, zenginliğin tabana yayılması için tarımsal sanayinin mutlaka devreye alınması gerektiğini söyledi.

Tarım ve Kırsal Kalkınma Kurumu Kahramanmaraş İl Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen 'Destekleme ve Hibe Programları' tanıtım toplantısı Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı meclis salonunda yapıldı.

Toplantıya Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Balduk, Kahramanmaraş Ticaret Borsası Başkanı Mahmut Arıkan, Kahramanmaraş Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Topçuoğlu, Ziraat Mühendisleri Odası Kahramanmaraş Şube Başkanı Yusuf Temizkan, Tarım ve Kırsal Destekleme Kurumu Kahramanmaraş İl Koordinatörü Dr. Ömer Süha Uslu ve çok sayıda davetli katıldı.

Sanayide iyi bir noktaya geldik. Ancak üzülerek söylemek gerekirse endüstriyel tarımda bu başarıyı sağlayamadık'' diyen Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Mehmet Balduk, ''Ama önümüzde şimdi bir fırsat var. Hakikaten önemli destekler var. Şehrimiz gerek tarım gerekse hayvancılık konusunda avantajlı. Girişimcilerin risk alarak bu alana yatırım yapması gerekiyor. Tarımda lider kuruluşun çıkması halinde yatırımların devamının geleceğine inanıyorum''diye konuştu.

Zenginliğin tabana yayılması için endüstriyel tarımın devreye girmesi gerektiğine dikkati çeken Balduk, tarımda geleneksel anlayışından vazgeçerek teknolojinin mutlaka kullanılması gerektiğini ifade etti.

Kahramanmaraş Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Topçuoğlu ise kentin tarımda geri kaldığını ancak bu alana sahip çıkıldığı takdirde başarının kendiliğinden geleceğine inandığını belirtti.

Ziraat Mühendisleri Odası Kahramanmaraş Şube Başkanı Yusuf Temizkan da yaptığı konuşmada, Kahramanmaraş'ın tarımda önemli potansiyele sahip olduğunu, bilgi ve teknolojinin kullanılması halinde uzun vadede sektöründe lider kent olabileceğini vurguladı.

Kahramanmaraş Ticaret Borsası Başkanı Mahmut Arıkan ise Türkiye nüfusunun halen yüzde 27'sinin tarımla iştigal ettiğini, 2023 yılında bu oranın yüzde 10'lara inmesinin beklendiğini söyledi. Tarıma yatırım yapılarak katma değeri olan ürünlerin ortaya çıkartılması gerektiğine dikkati çeken Arıkan, bu tür hibelerin yerli yerinde kullanılacağına inandığını belirtti.

Ardından konuşan Tarım ve Kırsal Destekleme Kurumu Kahramanmaraş İl Koordinatörü Dr. Ömer Süha Uslu, hibe programı kapsamında 7 yıl içerisinde Türkiye'de yaklaşık 1 milyar 200 milyon Avro destek verileceğini ve mutlaka girişimcilerin bundan faydalanması gerektiğini ifade etti.

Hibe programı çerçevesinde Kahramanmaraş'ın 11-12 başlıkta proje kabul edeceğini hatırlatan Uslu, önümüzdeki 10 yıl içinde Türkiye genelinde 2,5 milyar dolarlık yatırım beklediklerini sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından Uzman Fırat Karaköy, hibe programları hakkında ayrıntılı bilgi verdi. (www.kanal46.com)