Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Onursal Başkanı Oğuz Satıcı, "Bir ülke ihracat yapmazsa başka zenginliklerinin, başka servetinin hiçbir önemi yok. İhracat bizi zenginleştirecek tek ve ana yoldur" dedi.

Satıcı, Akdeniz İhracatçılar Birliği (AKİB) tarafından düzenlenen Kahramanmaraş ihracatçılar ödül töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 500 milyar Dolar ihracat hedefi olduğunu anımsatarak, "Şimdi insanlar bu olur mu, diye soruyor. Evet olur. Bunun için gerekli olan şey inanç, samimiyet ve heyecan. Heyecan buradaki sihirli kelime, inanç bunların hepsinin itici gücü" dedi.

Görev yaptıkları dönemde ihracatı 26 milyar dolardan aldıklarını ve 30 milyar Dolar hedef ortaya koyduklarını anlatan Satıcı, "Bu hedefi ortaya koyduğumuzda çok daha zordu. Çünkü o zaman daha karışık bir Türkiye, karmakarışık geleceği gözükmeyen, bir adım ötesini göremediğimiz bir dönemde koyduğumuz hedefleri tutturduk. Eğer o günkü hedefleri tutturduysak, 500 milyar dolarlık hedefi çok daha rahatlıkla tutturacağız" diye konuştu.

"Burada şunu görmeliyiz 500 milyar Dolar hedef bir sembol" diyen Satıcı, şöyle devam etti:

"Bu 2023'te 2,5 trilyon Dolar büyüklüğündeki bir Türkiye'yi işaret ediyor. Milli geliri aşağı yukarı 25 bin Dolar civarında olduğu zaman bölgesinde gerçekten bir güç olacaktır. Dünyada ise küresel bir güç diye tanımlanacak, güçlü, zengin Türkiye. Bu mümkün. Bunun çıkış yolu da ihracat. Bir ülke ihracat yapmazsa başka zenginlerinin, başka servetinin hiçbir önemi yok. İhracat bizi zenginleştirecek tek ve ana yoldur. Bu konuda herkesin inanç birliğinde olmasından büyük memnuniyet duyuyoruz."

"BUGÜNÜN KOLAY PARASINA KANMAYALIM"

Gümrük Müsteşarı Ziya Altunyaldız ise konuşmasında, Türkiye'nin küresel krizden çok iyi bir şekilde çıktığını ve kriz döneminde dünyada 3. büyüyen bir ülke haline geldiğini dile getirdi.

Ülkenin bu süreçte önemli bir başarı elde ettiğine vurgulayan Altunyaldız,

"Şu anda bir çıkışı yakaladık ve bu trend kolay olmadı. Aslında bu çıkışı sürdürmek de kolay olmayacak. En imkansız olanı bile gerçekleştirmek ancak inançla mümkündür. Bir şeye inanmanız gerekiyor. Bundan sonra bireysel inançtan toplumsal inanca geçmemiz gerekiyor" şeklinde konuştu.

AR-GE ve inovasyonun önemine işaret eden Altunyaldız, "Bugünün kolay parasına kanmayalım. Yarını hep garanti edelim ve yarının istihdamını, ülkemizin geleceğini, sektörün geleceğini garanti edelim" dedi.

Türkiye'nin yürüyüşünü devam ettirmek istiyorsa paylaşımcı ve kamu-özel sektörle birlikte çözümün tarafı olması gerektiğini ifade eden Altunyaldız, şunları anlattı:

"Biz de kurum olarak Türkiye'nin dış ticaret hamlesinde sanayicinin önünü açacak olan ve sanayicinin yanında olan çözümün parçası olmayı hedefliyoruz. Türkiye'de şu anda gümrük beyannamelerinde 330 tane belge isteniyor. Bunun 20 tanesi Gümrük Müsteşarlığının belgesi diğerleri ise farklı kurumların belgesi. Bir kere bu belge sayısının düşürülmesi lazım. Belge sayısını düşürmekte yetmiyor. Şimdi bu yıl sonu itibariyle gümrük beyannamesiyle birlikte diğer kurumlardan aldığınız tüm belgeleri elektronik ortama tarayarak aktarıyorsunuz ve hiç gümrük alanına gitmeden doğrudan sistem üzerinden müsteşarlığın onayına sunuyorsunuz. Bundan sonra diğer kurumlardan aldığınız 309 belgenin elektronik ortamda tek pencere sistemi ile işadamlarını yormadan sistemden onay almak gerekiyor ve bunu başarmak istiyoruz."

"GÖZÜ KARA SAVAŞÇILARA İHTİYACIMIZ VAR"

Akdeniz Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Ersoy Ulubaş da rekabetin el yaktığı uluslararası arenada ancak yürekli, gözü kara ve kahraman şavaşçıların ayakta kaldığını ifade etti. Ulubaş, şöyle konuştu:

"Bizler aramızdan yürekli, gözü kara girişimcileri ne kadar fazla çıkarırsak o derece başarıyı yakalarız. Bakınız Kahramanmaraş'tan 10 yıl önce ihracat yapan firma sayısı 97 iken bugün 200'ü geçmiş durumdadır. Yine 10 yıl önce 96 milyon Dolar ihracat yapan Kahramanmaraş bunu 780 milyon dolara çıkarmayı başarmıştır. Bu nedenle geçmiş on yılda ihracatını 5,5 yıl artıran Kahramanmaraş'ın gelecek on yılda da bu başarıyı yakalayarak, ihracatını 3 milyar doların üzerine çıkaracağından eminiz. Ülkemizin son yıllarda yakaladığı ve aslında işadamlarımıza verilebilecek en büyük teşvik olan istikrar ortamı yüzleri güldürürken Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da baş gösteren istikrarsız ortam moralleri bir miktar bozmuştur. Ancak unutulmamalıdır ki krizler aynı zamanda fırsatları da içinde barındırır. Önemli olan bunu açığa çıkarabilmektir."

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kemal Karaküçük ise Türkiye'nin ekonomide kazandığı ivme ile birlikte ihracat seferberliğini sürdürmek zorunda olduğunu ifade etti.

Törene katılan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Meclis Başkanı İbrahim Çağlar da geçmişten bugüne ekonominin ve ihracatın çok hızlı büyüdüğünü, bu ruh ve heyecanın devam etmesi halinde ihracat hedefine ulaşılacağını kaydetti.

Konuşmaların ardından başarılı ihracatçılara sertifikaları ve plaketleri takdim edildi.

Törene, Vali Şükrü Kocatepe, Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, işadamları ve diğer ilgililer katıldı.